Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Η αλληλεγγύη μεγαλώνει, η κυβέρνηση στοχοποιεί και προκαλεί

Αλαζονικές τοποθετήσεις, αφορισμοί και η μπάλα στην εξέδρα είναι η μόνιμη κυβερνητική επωδός σε κάθε μεγάλο θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα.
Με την ίδια μέθοδο, προτού εντελώς... ξαφνικά, την επικαιρότητα απασχολήσει ακόμη μια επίδειξη αυταρχισμού από την ΕΛ.ΑΣ., το Μαξίμου αντιμετώπισε και το περιστατικό της τραμπούκικης έξωσης της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού, με την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση και τους πολίτες.
Την ώρα που το κίνημα αλληλεγγύης έδειξε τα άμεσα αντανακλαστικά του και η συμπαράσταση προς την κ. Κολοβού ήταν μαζική και άμεση, ήρθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να κουνήσει, εμμέσως πλην σαφώς, το δάχτυλο τόσο στην ίδια όσο και σε όποιον... τολμά να ασκήσει κριτική προς την κυβέρνηση.
Ο Γιάννης Οικονόμου, χωρίς αιδώ, έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί απάντηση της Εθνικής Τράπεζας στον Χρήστο Σταϊκούρα, πως η συνταξιούχος δημοσιογράφος, σε κανένα στάδιο δεν αξιοποίησε «μια σειρά από δυνατότητες που υπάρχουν για να μην φτάσουμε στην δυσάρεστη αυτή εξέλιξη». Υποστήριξε, ακόμη, ότι το τραπεζικό απόρρητο που «δεν επιτρέπει να δούμε τα πραγματικά στοιχεία» και πρόσθεσε ότι «κάποιοι αξιοποιούν και εργαλειοποιούν μια κατάσταση». Επιχειρώντας, μάλιστα, να απαντήσει στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με την Ιωάννα Κολοβού, υποστήριξε «ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να φανεί καλός στα λόγια, ενώ υπήρξε μοιραίος και καταστροφικός στα έργα. Όσο και αν προσπαθεί να μας επαναφέρει στην εποχή των "Αγανακτισμένων", οι πολίτες τον ξέρουν καλά πια και κρίνουν».
Κοινωνική αναλγησία και υποκρισία
Η πληρωμένη απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος κατηγόρησε τον Γ. Οικονόμου για «άθλια στοχοποίηση» που δείχνει το μέγεθος της κοινωνικής αναλγησίας και ταυτόχρονα υποκρισίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη», αναφέρει σε δήλωση του ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει ότι «δεν εφαρμόζουν μόνο άθλιες πολιτικές που ξεσπιτώνουν τον κόσμο από την πρώτη κατοικία τους, αλλά δεν είναι ικανοί να επιδείξουν ούτε την ελάχιστη ευαισθησία απέναντι σε μια χαμηλοσυνταξιούχο που βίωσε τον τρόμο, να της σπάνε την πόρτα και να την πετούν βιαίως έξω από το σπίτι της». «Σαν να μη έφτανε αυτό, έχουν το θράσος να κάνουν και τους τιμητές», σχολιάζει, «εκείνοι που ως υπουργικό συμβούλιο έχουν δάνεια 12 εκ. ευρώ. Εκείνοι που ως κόμμα χρωστούν 390 εκ. ευρώ δανεικά κι αγύριστα. Εκείνοι που έκαναν βουλευτή τον κ. Πάτση που αγόραζε δάνεια στο 1/15 της αξίας τους για να κερδοσκοπεί και του έδιναν και 1 εκ. ευρώ απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ».
Ο κ. Ηλιόπουλος τονίζει ότι «η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που λεηλατείται από την αισχροκέρδεια και τους πάσης φύσεως "Πάτσηδες", θα δώσει πολύ σύντομα στην κάλπη την απάντηση στην κυβέρνηση των "κορακιών" και στο κόμμα των πραγματικών μπαταχτσήδων».
Νομοθετική πρωτοβουλία από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Το θέμα, πάντως, σήκωσε σφοδρές αντιδράσεις, όπως αναμενόταν, με τα υπόλοιπα κόμματα να μπαίνουν σε κίνηση, ενώ ο Δημήτρης Μάντζος ανακοίνωσε ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα φέρει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. άφησε αιχμές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι η Κ.Ο. του κόμματος αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία άμεσα προτείνοντας:

  • Την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναστέλλοντας τους πλειστηριασμούς για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά, με ρεαλιστικά κριτήρια χαμηλού εισοδήματος και αξίας κατοικίας, βάσει του Ν. 3869/2010
  • Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να διατηρούν ως μέσο διαβίωσης, ποσοστό της αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί
  • η δυνατότητα του οφειλέτη, υπό προϋποθέσεις, πριν πωληθεί το δάνειό του σε funds, να το εξαγοράσει.

Το ΚΚΕ ζητά στοιχεία
Για τα ακριβή στοιχεία και την υπόσταση της εταιρείας με την επωνυμία «LOTUS 4A IKE», κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης Χρήστος, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.
Όπως ειδικότερα σημειώνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, «σοβαρά και εύλογα είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη δραστηριότητα της εταιρείας με την επωνυμία «LOTUS 4A IKE», για λογαριασμό της οποίας έγινε η απαράδεκτη προσπάθεια έξωσης από την πρώτη κατοικία της χαμηλοσυνταξιούχου Ιωάννας Κολοβού, στην περιοχή του Ζωγράφου».
Οι βουλευτές αναφέρουν πως «με την επωνυμία «LOTUS 4A IKE», υπάρχει μία εγγραφή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, στη διεύθυνση Γρηγορίου Κυδωνίων 5 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σημειώνουμε ότι στο κτίριο που βρίσκεται στη συγκεκριμένη διεύθυνση δεν υπάρχει καμιά αναγραφή στα κουδούνια της εισόδου ή κάποιου άλλου είδους αναγραφή σε ευκρινές σημείο στο κτίριο. Από μια αναζήτηση στο διαδίκτυο προκύπτει επίσης ότι η ιστοσελίδα της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων με την επωνυμία «LOTUS PROJECT», που παραπέμπει σε άλλη διεύθυνση, αυτή τη φορά στο Ν. Ψυχικό (Ερν. Εμπράρ 27), έχει τον ίδιο τηλεφωνικό αριθμό με το προαναφερόμενο κτίριο στην Νέα Φιλαδέλφεια. Και στη συγκεκριμένη διεύθυνση δεν υπάρχει η οποιαδήποτε αναγραφή στοιχείων για επικοινωνία με εκπρόσωπο της εταιρείας».
Υπάρχει λοιπόν ο ίδιος τηλεφωνικός αριθμός για δυο διαφορετικές διευθύνσεις, αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «για μια εταιρεία που πρακτικά είναι άφαντη και αυτοπαρουσιάζεται ότι δραστηριοποιείται στον τομέα της «διαχείρισης ακινήτων»».
Με βάση τα παραπάνω ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων καλείται να ενημερώσει τη Βουλή ποια μέτρα θα πάρει ώστε να προχωρήσει στην διαλεύκανση των στοιχείων και την υπόσταση της συγκεκριμένης εταιρείας.
Τροπολογία από το ΜέΡΑ25
Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 κατέθεσε τροπολογία για την άμεση αναστολή των εξώσεων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο: «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», το οποίο εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, μεθαύριο Πέμπτη, 24/11/2022.
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, «το μοντέλο ανάπτυξης που επιφυλάσσουν, νομοθετούν και εφαρμόζουν τα συνθηκολογημένα στους δανειστές και την ολιγαρχία κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση από το 2010 μέχρι σήμερα, είναι αυτό της οικονομίας της χρεοκοπίας, της έξωσης, του πλειστηριασμού και της μιζέριας. Οι δήθεν άμεσες ξένες επενδύσεις που έρχονται στη χώρα τα τελευταία χρόνια αφορούν ως επί το πλείστον εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων -οι λεγόμενοι servicers- και εταιρείες αγοράς απαιτήσεων -τα λεγόμενα funds. Μέσω του κατάπτυστου σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ -που ξεκίνησε ουσιαστικά τον Δεκέμβριο του 2015 με τον Ν.4354/2015 που θεσμοθέτησε την πώληση των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά ταμεία- δεν υφίσταται καμία προστασία της πρώτης κατοικίας».
Ο μεγάλος χαμένος, σημειώνουν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25, «είναι ο λαός που χάνει τη στέγη του. Είναι ο λαός που βλέπει τα ΜΑΤ να του σπάνε ξημερώματα την πόρτα για να του κάνουν έξωση, που βλέπει κυβερνητικούς βουλευτές να θησαυρίζουν πάνω στον πλειστηριασμό και το ξεσπίτωμα».
Τονίζουν, δε, ότι «απαιτείται άμεσα πάγωμα όλων των πλειστηριασμών, εξώσεων και πωλήσεων κόκκινων δανείων. Σε δεύτερο χρόνο, απαιτείται η κατάργηση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ, αυτής της αγοραίας και κοινωνικά ανάλγητης διαχείρισης του προβλήματος και η αντικατάστασή του από ένα σχέδιο με στόχο την προστασία των δανειοληπτών και της κατοικίας τους, όπως το σχέδιο ΟΔΥΣΣΕΑΣ που έχει καταθέσει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020 του ΜέΡΑ25».
Συγκεκριμένα προτείνουν τα εξής:
- Κατάργηση άρθρων 1, 2 και 3 του Ν.4354/2015
«Τα άρθρα 1, 2 και 3 του Ν.4354/2015 που τιτλοφορούνται αντίστοιχα, “Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) και Εταιρίες Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΑΑΔΠ)”, “Συμβάσεις ανάθεσης της διαχείρισης” και “Συμβάσεις πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων από συμβάσεις δανείων και πιστώσεων”, καταργούνται».
-Τροποποίηση του άρθρου 72 του Ν.4605/2019
Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 72 του ν. 4605/2019 (Α΄ 52) απαλείφεται ο χρονικός περιορισμός της υποβολής αίτησης, και η παρ. διατυπώνεται πλέον ως εξής:
«1. Κάθε φυσικό πρόσωπο, στο οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της παραγράφου 1 του άρθρου 68, μπορεί να υποβάλει, χωρίς χρονικό περιορισμό και με αναδρομική ισχύ, αίτηση για ρύθμιση των οφειλών των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 68, με σκοπό την προστασία της κύριας κατοικίας του από την αναγκαστική ρευστοποίηση».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: