Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Οργή για τα «προσβλητικά» υπερκέρδη - ρεκόρ ύψους 40 δισ. στην Shell

Εξοργίζουν τα υπερκέρδη των κολοσσών πετρελαίου που σπάνε ρεκόρ, όπως και η αισχροκέρδεια των πολυεθνικών, την ώρα που οι καταναλωτές πληρώνουν το μάρμαρο της ενεργειακής κρίσης, που νοικοκυριά και επιχειρήσεις υποχρεώνονται να πληρώνουν τεράστιους λογαριασμούς.
Μετά την... ιστορική κερδοφορία της Exxon Mobil, η Shell παρουσίασε υπερδιπλάσια κέρδη - ρεκόρ, ύψους σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ενισχύθηκαν από την αύξηση των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου.
Η ολλανδο-βρετανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέγραψε κέρδη 9,81 δισ. δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο του 2022, που τον προηγούμενο χρόνο ήταν 6,4 δισ., με αποτέλεσμα τα ετήσια κέρδη να ανέρχονται συγκεκριμένα σε 39,87 δισ. δολ. ξεπερνώντας κατά πολύ τα 19,3 δισ. δολ. του 2021.
Η αύξηση των κερδών της Shell και των ανταγωνιστών της πέρυσι αλλά και οι σφοδρές επικρίσεις εναντίον τους οδήγησαν την κυβέρνηση να εισαγάγει έναν έκτακτο φόρο στους φορείς εκμετάλλευσης της Βόρειας Θάλασσας, ο οποίος αργότερα έγινε αυστηρότερος από τον καγκελάριο, Τζέρεμι Χαντ.
Η Shell επικρίθηκε τον Οκτώβριο, όταν παραδέχτηκε ότι δεν είχε πληρώσει κανέναν έκτακτο φόρο μέχρι τότε. Και τον περασμένο μήνα ανέφερε πως αναμένει να λάβει ένα «χτύπημα» περίπου 2 δισ. δολαρίων για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 λόγω των φόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα επιβεβαίωσε ότι χρεώνεται 1,9 δισ. λόγω των έκτακτων φόρων αλλά δεν γνωστοποίησε πόσο πλήρωσε στη Βρετανία και πόσα στην Ε.Ε.
Ο Πολ Νόβακ από την οργάνωση Trades Union Congress (TUC) τόνισε πως τα παραπάνω κέρδη αποτελούν «προσβολή για τις εργαζόμενες οικογένειες» πως οι έκτακτο φόροι πρέπει να αυξηθούν. «Η ώρα των δικαιολογιών έχει τελειώσει. Η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει μεγαλύτερο φόρο στις εταιρείες ενέργειας. Δισεκατομμύρια μένουν στο τραπέζι», είπε.
«Αντί να μειώνουν τους μισθούς των παραϊατρικών, των δασκάλων, των πυροσβεστών και εκατομμυρίων άλλων σκληρά πιεσμένων δημοσίων υπαλλήλων, οι υπουργοί θα πρέπει να κάνουν την Big Oil and Gas να πληρώσει το μερίδιο που τους αναλογεί» πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία επωφελήθηκε από την πίεση με τις διεθνείς προμηθειών φυσικού αερίου, η οποία ξεκίνησε το 2021 και επιδεινώθηκε από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: