Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Ελλάδα, ανοχύρωτη χώρα στην κερδοσκοπία

Οσες/οι πίστεψαν ότι ο κύκλος των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας είχε κλείσει οριστικά (αν υποθέσουμε ότι η έννοια «οριστικά» έχει θέση σε ζητήματα της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας), τώρα διαψεύδονται. Ενα νέο κύμα καλοκαιρινού «καύσωνα» στις διεθνείς τιμές των προϊόντων ενέργειας είναι σε εξέλιξη.
Οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες για να αποδοθούν στις συγκυριακές διακυμάνσεις της καταναλωτικής ζήτησης. Οικονομικοί αναλυτές τις αποδίδουν σε προβλήματα στην προσφορά (μείωση παραγωγής από Σαουδική Αραβία, Ρωσία) αλλά και στη ζήτηση (αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας και των ΗΠΑ).
Και πάλι όμως το ύψος των αυξήσεων δεν μπορεί να τεκμηριωθεί. Μπορεί βέβαια να εξηγηθεί, με τον πασίγνωστο πλέον τρόπο: απλώς, οι κερδοσκόποι στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων έχουν πλέον πολυετή εκπαίδευση στο να αξιοποιούν δεδομένα και εκτιμήσεις της συγκυρίας για να εξαπολύουν κύματα κερδοσκοπίας.
Υστερα η σκυτάλη περνάει ακαριαία από τις τιμές χονδρικής στις τιμές λιανικής - μια αυτοματοποιημένη διαδικασία «πληθωρισμού απληστίας» που αυξάνει τις τιμές στα παλιά αποθέματα. Στον τελευταίο κρίκο αυτής της αλυσίδας, οι αυξήσεις περνάνε σε μεγάλη γκάμα προϊόντων.
Καθώς λοιπόν έχουμε μια νέα φάση έξαρσης αυτής της πολυπλόκαμης κερδοσκοπίας, η χώρα μας λάμπει ξανά στο ευρωπαϊκό ενεργειακό στερέωμα, επιβεβαιώνοντας τον καθόλου τιμητικό τίτλο της «πρωταθλήτριας» στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Βεβαίως, η πίεση στις χονδρεμπορικές τιμές δεν θα μεταφερθεί αυτούσια στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η κυβέρνηση εξήγγειλε την παράταση των μέτρων στήριξης μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο, η κυβερνητική επιδότηση, όπως έχουμε πολλές φορές εξηγήσει και καταγγείλει από τις στήλες αυτής της εφημερίδας, συνιστά κατ’ ουσίαν επιδότηση των κερδοσκόπων. Επιπλέον, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυβερνητική στήριξη θα μπορεί να συνεχιστεί και πέραν του Δεκεμβρίου. Στη λιανική των καυσίμων, πάντως, οι καταναλωτές βλέπουν το αποτέλεσμα των αυξήσεων σε «πραγματικό χρόνο» - και μάλιστα σε χρόνο διακοπών, με τα ταξίδια και άρα τα αυξημένα έξοδα για βενζίνη.
Η Ελλάδα επιβεβαιώνει ξανά, στο νέο διεθνές τεστ αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων ενέργειας, τον τίτλο της πλέον ανοχύρωτης χώρας απέναντι στην ενεργειακή κερδοσκοπία. Και αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην κάνει τίποτε ουσιαστικό για να προστατεύσει τους Ελληνες καταναλωτές, αφήνοντάς τους έρμαια στις ορέξεις των κερδοσκόπων.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: