Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Χορεύεις ή κάνεις διακοπές; Καρατομείσαι. Δολοφονείται άνθρωπος; Δικαιολογείσαι… Αλήθεια, ο πρωθυπουργός πού είναι;

Ο Πατούλης καρατομήθηκε για μια ζεϊμπεκιά, ο υπουργός Μηταράκης γιατί πήγε διακοπές. Για τη δολοφονία ενός ανθρώπου και τις εγκληματικές παραλείψεις, δεν υπάρχει καμιά πολιτική ευθύνη; Αλήθεια, ο πρωθυπουργός πού είναι;
Πολύ περίεργη αντίληψη για την έννοια της ευθύνης έχουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του. Φαίνεται ότι γι’ αυτούς οι εντυπώσεις είναι μεγαλύτερο έγκλημα από την απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Ο περιφερειάρχης Πατούλης το έριξε στο χορό σε μια ακατάλληλη στιγμή. Και του επιβλήθηκε η ποινή του αποκλεισμού από την επόμενη υποψηφιότητα. Σωστά.
Ο υπουργός Μηταράκης πήγε διακοπές, επίσης σε ακατάλληλη στιγμή. Και υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Σωστά, επίσης.
Όμως, η ευθιξία είναι επιλεκτική.
Την ίδια περίοδο μια φωτιά «ξεφεύγει», μπαίνει σε στρατιωτική βάση και τινάζει στον αέρα μια αποθήκη με βόμβες. Αδιανόητο. Η μόνη ποινή που επιβάλλεται είναι η αντικατάσταση του διοικητή της βάσης. Οι αρχηγοί της Αεροπορίας και του ΓΕΕΘΑ παραμένουν στη θέση τους. Το ίδιο και ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος περιορίζεται να διατάξει «επείγουσα έρευνα». Για να βρει την ευκαιρία να κάνει σόου ο υφυπουργός, ο οποίος αμέσως μετά έγινε υποψήφιος περιφερειάρχης στη θέση του Πατούλη.
Τώρα η έννοια της πολιτικής ευθύνης ευτελίζεται περισσότερο. Μια πολυάριθμη ομάδα Κροατών χούλιγκαν διασχίζει όλη την Ελλάδα, φτάνει στη Νέα Φιλαδέλφεια και το κακό δεν αργεί να γίνει. Ένας νέος άνθρωπος δολοφονείται, θύμα της τυφλής οπαδικής βίας και, ίσως, των φασιστικών ενστίκτων των συγκεκριμένων αποβρασμάτων, που είναι γνωστά σε όλη την Ευρώπη.
Οι αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές και η λέξη αυτή δεν είναι το σύνηθες δημοσιογραφικό κλισέ. Οι ελληνικές αρχές γνώριζαν εγκαίρως την έλευση αυτών των χούλιγκαν-φονιάδων. Αλλά τους άφησαν να φτάσουν ανενόχλητοι εκεί που επιδίωκαν. Και το έγκλημα έγινε.
Μέχρι στιγμής ανάληψη πολιτικής ευθύνης δεν υπάρχει. Ο αρμόδιος υπουργός περιορίστηκε σε δηλώσεις για το «απαράδεκτο» και «ανεπίτρεπτο» αυτών που (δεν) έγιναν. Απομακρύνθηκαν μερικοί περιφερειακοί αξιωματικοί της Αστυνομίας. Ο αρχηγός της παραμένει στη θέση του. Ο ίδιος ο υπουργός ακλόνητος επίσης.
Αλήθεια, ο πρωθυπουργός πού είναι; Πώς αξιολογεί την πολιτική ευθύνη; Ο περιφερειάρχης Πατούλης καρατομήθηκε για μια ζεϊμπεκιά. Ο υπουργός Μηταράκης γιατί πήγε διακοπές. Για τη δολοφονία ενός ανθρώπου και τις εγκληματικές, όπως αποδεικνύεται, αμέλειες και παραλείψεις δεν υπάρχει καμιά πολιτική ευθύνη; Ο υπουργός Οικονόμου μπορεί να παραμείνει στη θέση του; Στις πόσες τέτοιες δολοφονίες ένας υπουργός φεύγει από ευθιξία και, αν δεν το καταλαβαίνει, υποχρεώνεται να φύγει;
Την απάντηση έχει δώσει εδώ και δεκαετίες ο Τζορτζ Όργουελ: «Η εξουσία δεν είναι μέσο, είναι σκοπός»...

Γιώργος Καρελιάς
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: