Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Κακουργηματική δίωξη σε 63χρονο αρχαιοκάπηλο – Συνελήφθη στο αεροδρόμιο

Δεκάδες αρχαία νομίσματα κατείχε παράνομα 63χρονος, ο οποίος επιχείρησε να ταξιδέψει στη Γερμανία από το αεροδρόμιο “Μακεδονία”. Συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία.
Κακουργηματική δίωξη ασκήθηκε σε 63χρονο που συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης (14/12) για αρχαιοκαπηλία, κατόπιν αστυνομικής επιχείρησης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Ο 63χρονος επιχείρησε να ταξιδέψει στη Γερμανία μεταφέροντας αρχαία νομίσματα, διαφόρων ιστορικών περιόδων, από την Αρχαιοελληνική έως την Οθωμανική, τα οποία κατείχε παράνομα.
Εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη για παράνομη εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών με προέλευση από αξιόποινη πράξη, όπως επίσης για αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας (κατ’ εξακολούθηση).
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 63χρονος παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε ειδικό ανακριτή από τον οποίο πήρε προθεσμία και κρατείται.
Τα αρχαία νομίσματα ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ/INTIME
Πάνω του βρέθηκαν συνολικά εννέα αρχαία νομίσματα, εκ των οποίων τρία κρυμμένα στο εσωτερικό του μπουφάν και τα υπόλοιπα σε τσάντα ώμου.

Ακολούθησε έρευνα του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στο σπίτι του στις Σέρρες, όπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 80 αρχαία νομίσματα, όπως επίσης ένα χάλκινο δαχτυλίδι κι ένα χάλκινο προσωπείο. Στον ίδιο χώρο εντοπίστηκαν επιπλέον εργαλεία καθαρισμού νομισμάτων και πλήθος εγγράφων που αφορούν αρχαιότητες, με το σύνολο των παραπάνω αντικειμένων να εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με τη σχετική γνωμάτευση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.
Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, με βάση τη γνωμάτευση του αρμόδιου αρχαιολόγου, τα κατασχεθέντα νομίσματα ανήκουν -κατά περίπτωση- στις εξής περιόδους: Αρχαιοελληνική (5ος αιώνας π.Χ. – 1ο αιώνα π.Χ.), Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική (1ο αιώνα π.Χ.-3ο αιώνα μ.Χ.), Βυζαντινή (4ος αιώνας μ.Χ.-13ο αιώνας μ.Χ.) και Οθωμανική περίοδο (15ος αιώνας μ.Χ.-18 αιώνα μ.Χ.), ενώ το αρχαίο δακτυλίδι χρονολογείται στην ιστορική περίοδο 4ου αιώνα π.Χ. – 5ο αιώνα μ.Χ.
Ο 63χρονος είχε συλληφθεί και πριν από δύο χρόνια για κατοχή 547 νομισμάτων που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ.


Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: