Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

ΕΠΣΜ: Η διαδικασία ένστασης πλαστοπροσωπίας

Για ένσταση πλαστοπροσωπίας υπάρχει σχετική διαδικασία υποβολής. Παρακάτω αναφέρουμε τι προβλέπει σ' αυτή την περίπτωση ο ΚΑΠ.
Στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, καταχωρούνται από τον διαιτητή στην οικεία στήλη στο Φ.Α. οι ενστάσεις των περιπτώσεων α', β', στ' και ε' (όταν αφορά αντικανονική συμμετοχή που ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε, ως αναπληρωματικός, χωρίς να έχει αναγραφεί στο Φ.Α. πριν από την έναρξη του αγώνα, ποδοσφαιριστή που ξανασυμμετείχε σε αγώνα ενώ είχε αντικατασταθεί ή αποβληθεί από αυτόν ή εάν η ομάδα αγωνιστεί για κάποιο διάστημα με ποδοσφαιριστή παραπάνω) της παραγράφου 1 αυτού του άρθρου, από τους αρχηγούς των ομάδων που ενίστανται, πριν από την έναρξη του αγώνα.
Οι ενστάσεις αυτές υποβάλλονται προς αποφυγή καθυστερήσεων, ως προς το χρόνο έναρξης και λήξης του αγώνα, στο διαιτητή με σημείωμα, που περιγράφει τους λόγους της ένστασης, με υπογραφή του αρχηγού της ενιστάμενης ομάδας. Το σημείωμα αυτό υποβάλλεται εις διπλούν, με την διαδικασία της αμέσως προηγούμενης παραγράφου. Ειδικότερα για την ένσταση πλαστοπροσωπίας ποδοσφαιριστή, η οποία υποβάλλεται μέχρι την υπογραφή του Φ.Α. ισχύουν τα ανωτέρω που ισχύουν και για τα επαγγελματικά πρωταθλήματα.
Για τις ενστάσεις που καταχωρούνται στο Φ.Α. κατατίθεται από την ενιστάμενη ομάδα, επί ποινή απαραδέκτου -εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών μετά τη τέλεση του αγώνα (μη συνυπολογιζόμενης αυτής)- το ανάλογο χρηματικό παράβολο.
Στην ένσταση πλαστοπροσωπίας απαιτείται ξεχωριστό παράβολο για κάθε ποδοσφαιριστή κατά του οποίου αυτή στρέφεται. Σε περίπτωση δε, που γίνει δεκτή, επιστρέφεται στο ενιστάμενο σωματείο μόνον το/τα παράβολο/α για τους ποδοσφαιριστές των οποίων διαπιστώθηκε η πλαστοπροσωπία.
Στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, στις περιπτώσεις που οι ενστάσεις καταχωρούνται στο Φ.Α., ο διαιτητής έχει την υποχρέωση να γράψει τις σχετικές με το αντικείμενο της ένστασης παρατηρήσεις του στο Φ.Α., αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα και πριν από την υπογραφή του. Παράβαση των διαιτητών για την υποχρέωση της παρούσης και της παραγράφου 2δ του ιδίου άρθρου συνεπάγεται την παραπομπή τους στην Επιτροπή Διαιτησίας (Ε.Δ.) με υποχρεωτική ποινή αποκλεισμού τουλάχιστον ενός (1) μηνός. 4. Ενστάσεις μη καταχωρούμενες στο Φ.Α.
Για τις λοιπές ενστάσεις που δεν καταχωρούνται στο Φ.Α. τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ισχύουν τα εξής: 
α) Υποβάλλονται στη διοργανώτρια, με υπόμνημα στο οποίο θα αναφέρονται συγκεκριμένα οι λόγοι υποβολής τους, εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών μετά τη τέλεση του αγώνα (μη συνυπολογιζόμενης αυτής). 
β) Το υπόμνημα είτε κατατίθεται στο πρωτόκολλο της διοργανώτριας είτε αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που κατατίθενται στο πρωτόκολλο της διοργανώτριας. 
γ) Οι ενστάσεις της παρούσης παραγράφου πρέπει να συνοδεύονται, επί ποινή απαραδέκτου, από το ορισθέν χρηματικό παράβολο (στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το ανάλογο τέλος λειτουργίας της Επιτροπής), το οποίο κατατίθεται στον λογαριασμό της διοργανώτριας και αποστέλλεται σε αυτήν με τον αυτό ως άνω τρόπο και εντός των ίδιων προθεσμιών. Τα ποσά των παραβόλων καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. της διοργανώτριας στην αρχή κάθε αγωνιστικής περιόδου, σε διαφορετική περίπτωση ισχύουν αυτά της προηγούμενης περιόδου. Η μη κατάθεση του παραβόλου ή η κατάθεση αυτού εκπρόθεσμα ή ελλιπούς καθιστά απαράδεκτη την συζήτηση της ένστασης. 
δ) Ο διαιτητής έχει την υποχρέωση να αναφέρει - εφ’ όσον προσκληθεί για το σκοπό αυτό από τη διοργανώτρια του αγώνα ή το πειθαρχικό όργανο- τις παρατηρήσεις του με έκθεσή του, σχετικά με την ένσταση, μέσα σε 48 ώρες από την πρόσκλησή του. Αν ο διαιτητής δεν υποβάλλει τη σχετική έκθεση, μέσα στην παραπάνω προθεσμία, τιμωρείται από το αρμόδιο όργανο με αποκλεισμό από έξι (6) μήνες μέχρι ένα (1) χρόνο. 
ε) Η συζήτηση των ενστάσεων του παρόντος άρθρου στα ερασιτεχνικά [63] πρωταθλήματα είναι υποχρεωτική, τυχόν δε παραίτηση της ενιστάμενης ομάδας είναι ανίσχυρη και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Καταγγελία
Καταγγελία από τρίτη ομάδα επιτρέπεται να διατυπωθεί αποκλειστικά για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε αγώνα εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών μετά τη τέλεση του αγώνα (μη συνυπολογιζόμενης αυτής), με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι η καταγγέλλουσα ομάδα έχει άμεσο έννομο συμφέρον κατά το χρόνο άσκησης της καταγγελίας, το οποίο περιοριστικά προσδιορίζεται στη διαμόρφωση του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος που μετέχει και έχει σχέση με την συγκεκριμένη ομάδα κατά της οποίας στρέφεται η καταγγελία. Η καταγγελία και το σχετικό παράβολο κατατίθεται και αποστέλλεται στη διοργανώτρια με τον αυτό ως άνω τρόπο και κατά τα λοιπά (εκτός της προθεσμίας) ισχύουν ακριβώς τα ίδια με τις ενστάσεις ως προς τις προϋποθέσεις παραδεκτού αυτής. Ειδικά όμως για πρωταθλήματα που μετά την κανονική περίοδο προβλέπεται τέλεση αγώνων playoffs ή / και playouts και αναφορικά με την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου, οι ενστάσεις των παραγράφων 3 και 4 ασκούνται εντός μίας (1) εργάσιμης ημέρες από την τέλεση του αγώνα (μη συνυπολογιζομένης αυτής) και η καταγγελία της παρ. 5 μέσα σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες μετά την τέλεση του αγώνα (μη συνοπολογιζομένης αυτής).
Ποινές
α) Σε περίπτωση που γίνεται δεκτή ένσταση ή καταγγελία για οποιοδήποτε λόγο αντικανονικής συμμετοχής ποδοσφαιριστή ή/και για παράβαση του παρόντος Κανονισμού και των λοιπών Κανονισμών της Ε.Π.Ο., λόγω υπαιτιότητας μιας ομάδας, η υπαίτια ομάδα χάνει τον αγώνα με τέρματα 0-3 εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα, της αφαιρούνται τρεις (-3) βαθμοί από τον πίνακα του τρέχοντος πρωταθλήματος και της επιβάλλεται χρηματική ποινή από οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ εάν πρόκειται για ΠΑΕ και έως 2.000,00 Ευρώ εάν πρόκειται για σωματείο. 
β) Εφ' όσον γίνεται δεκτή ένσταση πλαστοπροσωπίας πέραν των ποινών της προηγούμενης παραγράφου αφαιρούνται από την υπαίτια ομάδα επιπλέον επτά (7) βαθμοί -σύνολο δέκα (10)- από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος. Ο αναγραφόμενος στο Φ.Α. εκπρόσωπος της υπαίτιας ομάδας, που υποχρεωτικά πρέπει να είναι μέλος του Δ.Σ. της ομάδας τιμωρείται με ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για [64] δύο (2) έτη, η οποία αρχίζει να υπολογίζεται από την επομένη της διεξαγωγής του αγώνα. Ο παραβάτης ποδοσφαιριστής εφ’ όσον διαπιστωθεί η ταυτότητά του, τιμωρείται με αποκλεισμό δύο (2) ετών και σε περίπτωση υποτροπής με διαγραφή από τα μητρώα ποδοσφαιριστών της Ε.Π.Ο. Στον προπονητή επιβάλλεται ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για δύο (2) τουλάχιστον έτη, εκτός αν αποδεδειγμένα έκανε σχετική καταγγελία στο διαιτητή που αναγράφηκε στο Φ.Α. 
γ) Η ομάδα που, μέσα στην ίδια αγωνιστική περίοδο γίνεται υπότροπος πλαστοπροσωπίας ποδοσφαιριστή, καταλαμβάνει την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα και υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία πρωταθλήματος, αν πρόκειται για ΠΑΕ, ενώ αν είναι σωματείο αποκλείεται των περαιτέρω αγώνων πρωταθλήματος, υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και αν δεν υπάρχει, δεν δικαιούται συμμετοχής στο πρωτάθλημα της αμέσως επόμενης περιόδου. 
δ) Σε περίπτωση που γίνει δεκτή ένσταση αντικανονικής διακοπής του αγώνα, ο αγώνας επανορίζεται και συνεχίζεται από το σημείο που είχε διακοπεί. 7. Η ΕΠΟ οφείλει να παρέχει αντίγραφα των ζητούμενων εγγράφων προς θεμελίωση των ενστάσεων ή καταγγελιών του παρόντος άρθρου σε κάθε πρόσωπο που θεμελιώνει σχετικό έννομο συμφέρον.

Πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: