Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Εκατοντάδες δισ. ευρώ κοστίζει η παραοικονομία

Η Ελλάδα έχει μία από τις μεγαλύτερες παραοικονομίες στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσπάθεια να εξαλείψει τη φοροδιαφυγή, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη φορολογία.
Αυτό επισημαίνεται σε δημοσίευμα των «Finacial Times» με τίτλο «Η ευρωπαϊκή παραοικονομία κοστίζει 454 δισ. ευρώ σε απώλειες φόρων», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο υπολογισμός του συνολικού κόστους της φοροδιαφυγής είναι εξαιρετικά δύσκολος.
Ο Φρίντριχ Σνάιντερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς της Αυστρίας, τοποθετεί τις ετήσιες απώλειες φορολογικών εσόδων στην Ε.Ε. από την παραοικονομία στο 8,6% των φορολογικών εσόδων, ήτοι 454 δισ. ευρώ!
Οι απώλειες φόρων κυμαίνονται από 4,5% των συνολικών εσόδων στην Αυστρία έως το 18,8% στη Βουλγαρία. Το ένα τρίτο σχεδόν των απωλειών προκύπτουν από τη δήλωση χαμηλότερων ποσών από επιχειρήσεις που διαχειρίζονται μεγάλο ποσοστό μετρητών, ενώ για το υπόλοιπο ευθύνεται η αδήλωτη εργασία.
Η οικονομική κρίση αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο για την καταπολέμηση της παραοικονομίας, σύμφωνα με τον Αντρέα Πρατς, της εταιρείας συμβούλων στρατηγικού μάνατζμεντ ΑΤ Kearney, o οποίος τονίζει ότι οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει πάνω από 100 δραστικά μέτρα κατά της αδήλωτης εργασίας τα τελευταία χρόνια. Η συμβουλή του προς τις κυβερνήσεις είναι να χρησιμοποιήσουν «μαστίγια και καρότα».
Οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές, για παράδειγμα, αποδείχθηκαν χρήσιμα μέσα ως κίνητρα για τη μετακίνηση από την ανεπίσημη απασχόληση, λέει ο Πρατς.
Κίνητρα για πιστωτικές
Ενα άλλο μέτρο αφορά τους περιορισμούς στις συναλλαγές με μετρητά που επιβάλλονται όλο και περισσότερο ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Οι χώρες με χαμηλά ποσοστά χρήσης πιστωτικών καρτών μπορούν επίσης να δίνουν κίνητρα για τη στροφή από τα μετρητά, υποστηρίζει ο Πρατς.
Η Κολομβία και η Αργεντινή είναι μεταξύ των χωρών που θέσπισαν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τις πωλήσεις με πιστωτικές κάρτες, ώστε να δώσουν κίνητρα για στροφή από τα μετρητά, όπως συνέβη στις σκανδιναβικές χώρες, π.χ. στη Σουηδία, όπου η χρήση των μετρητών μειώθηκε κατά το ένα πέμπτο.
Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) πάντως σημειώνει ότι «τα μετρητά δεν είναι πιθανό να πεθάνουν σύντομα» καθώς στη Γηραιά Αλβιώνα αυξήθηκαν κατά πολύ τα χαρτονομίσματα, γεγονός που η ΒοΕ αποδίδει στην αποταμίευση των φοροφυγάδων.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να ωθήσουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους εκτός της παραοικονομίας, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν εντελώς τη φοροδιαφυγή. «Μπορεί να αντιμετωπιστεί το 20%-30% της παραοικονομίας με έξυπνες πολιτικές, αλλά όχι περισσότερο», δήλωσε ο καθηγητής Σνάιντερ.
Το ύψος της παραοικονομίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με διάφορες έρευνες και μελέτες, όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκτιμάται πάνω από 40 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: