Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Χωρίς αστική συγκοινωνία η Θεσσαλονίκη

Χωρίς αστικά λεωφορεία από σήμερα η Θεσσαλονίκη! Σε επίσχεση εργασίας αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, μετά τη χθεσινή αρνητική απάντηση που κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
«Προχωρούμε στην κινητοποίηση που είχαμε εξαγγείλει και δεν θα κυκλοφορήσει κανένα λεωφορείο σε καμία βάρδια, εκτός αν υπάρξει απάντηση από τα συναρμόδια υπουργεία. Σε αυτή την περίπτωση θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και θα συναποφασίσουμε την περαιτέρω στάση μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης.
Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού -πλην κρατικοδίαιτου- οργανισμού παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 1,5 μήνα. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, τονίζει ότι εκκρεμεί πληρωμή 25 εκατομμυρίων ευρώ από τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας, Υγείας και Πρόνοιας που αντιστοιχούν στο μειωμένο εισιτήριο για μαθητές, φοιτητές και ΑμεΑ, τους πολύτεκνους, τα άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και τους άνεργους με κάρτα του Εργατικού Κέντρου.
Θυμίζουμε, πάντως, ότι μελέτη του υπουργείου Οικονομικών δείχνει ότι κατά την περίοδο 2007-2013 οι αστικές συγκοινωνίες της Αττικής έλαβαν συνολική επιδότηση 980 εκατ. ευρώ για όλα τα συγκοινωνιακά μέσα, όταν το άθροισμα των επιδοτήσεων στον ΟΑΣΘ και των αποφάσεων που πέτυχε στα διαιτητικά δικαστήρια έφτασε τα 910 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η μέση ετήσια επιδότηση του ΟΣΥ (λεωφορεία - τρόλεϊ) για 143 εκατ. χιλιόμετρα ήταν 140 εκατ. ευρώ, όταν ο ΟΑΣΘ για 42 εκατ. χιλιόμετρα πήρε 130 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η επιδότηση ανά εργαζόμενο ανέρχεται σε 16.000 ευρώ τον χρόνο για τον ΟΣΥ, όταν στον ΟΑΣΘ φτάνει τα 50.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: