Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Τσίπρας κοντράρει το Μνημόνιο με διμέτωπο για χρέος – διαφθορά

Μ’ ένα μπαράζ επαφών κορυφής στην Νέα Υόρκη και με παράλληλη ενεργοποίηση της επιχείρησης «καθαρά χέρια» στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά τη μεγάλη αντισταθμιστική αντεπίθεση στο δικό του Μνημόνιο – ένα Μνημόνιο, που ήδη δίνει τα πρώτα του, απτά και μετεκλογικά, μηνύματα σε συνταξιούχους και φορολογούμενους.
Μέσα στα δύο πρώτα 24ωρα της παραμονής του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός έχει κάνει «σημαία» τη διεθνοποίηση του ζητήματος του χρέους, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο την κεντρική προεκλογική του δέσμευση και προσδοκώντας σε αμερικανική παρέμβαση λύσης έως το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα, ξεδιπλώνεται και το έτερο σκέλος της νέας διεθνούς στρατηγικής Τσίπρα, με την ανάδειξη του δικού του ηγετικού status και της γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδας: Τα εύσημα Ομπάμα («good job Alexis») και οι τρεις, διαφορετικής αλλά υψηλής συμβολικής ισχύος, προσκλήσεις στον πρωθυπουργό να επισκεφθεί Κίνα, Κούβα και Ισράηλ, ενισχύουν την εικόνα μιας πολιτικά σταθερής πλέον Ελλάδας, που δικαιούται θέση ισότιμου εταίρου και μια νέα ευκαιρία ανάπτυξης στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ανοίγει το άλλο μεγάλο κεφάλαιο των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης – εκείνο της μάχης κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Η σύλληψη Λιακουνάκου για την υπόθεση Ericsson στις μίζες των εξοπλιστικών σηματοδοτεί και το πρώτο μήνυμα λειτουργίας της Δικαιοσύνης επί θητείας Παπαγγελόπουλου, δίνει στίγμα προθέσεων και προϊδεάζει για ανάλογη συνέχεια.
Οι δύο αυτοί άξονες, η λύση στο θέμα του χρέους που θα δώσει αναπτυξιακή προοπτική και ο πόλεμος με τη διαπλοκή, γίνονται οι ακρογωνιαίοι λίθοι στην πολιτική της νέας κυβέρνησης. Για να λειτουργήσουν και να αποδώσουν όμως, χρειάζονται οπωσδήποτε, και την ύπαρξη του τρίτου πυλώνα – εκείνου της κοινωνικής δικαιοσύνης στην κατανομή της λιτότητας. Εδώ, το στοίχημα είναι σκληρό και η υψηλή πολιτική πολύ δύσκολα θα νικήσει την χαμηλή, όσο και αδυσώπητη καθημερινότητα του Μνημονίου: Οι συνταξιούχοι παίρνουν ήδη, από χθες, μειωμένες συντάξεις λόγω των αναδρομικών περικοπών του 2% στις κύριες και του 6% στις επικουρικές που έχουν τεθεί σε ισχύ από 1η Ιουλίου, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τελούν καθ΄οδόν και οι διαρροές για το νέο φορολογικό υποκρύπτουν σοβαρή απειλή για νέα βάρη στους μη έχοντες. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης διαβεβαίωσε μεν χθες, ότι δεν θα υπάρξει καμία φορολόγηση για όσους έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ, ουδεμία διαβεβαίωση όμως έδωσε για το εάν και πόσο (δεν) θα επιβαρυνθούν οι «έχοντες» εισόδημα άνω των 12.500 ή 13.000 ευρώ, όσοι δηλαδή έχουν αποδοχές κατά τι υψηλότερες των 1.000 ευρώ τον μήνα.
Εν ολίγοις, η μάχη κοινωνικής και πολιτικής επιβίωσης στις μέρες του τρίτου Μνημονίου μόλις άρχισε και δείχνει, αν μη τι άλλο, πως θα είναι μια μάχη εξαιρετικά αμφίρροπη. Κι όσο κι εάν η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκει σταθερό πολιτικό σύμμαχο την – για μια ακόμη φορά ρέπουσα στον αυτοχειριασμό – αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία, το μεγάλο της στοίχημα παραμένει η διατήρηση και παγίωση της συμμαχίας με την κοινωνία…

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: