Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Πληρώστε 40% και... καθαρίσατε

Έκτακτο εισπρακτικό σχέδιο για την ανάταξη των φορολογικών εσόδων θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για να βελτιώσει τα οικονομικά στοιχεία που απέχουν παρασάγγας από τον στόχο του προϋπολογισμού.
Αυτό θα δίνει δυνατότητα σε χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία να πληρώσουν ένα εφάπαξ πρόστιμο που θα φτάνει στο 40% επί των φόρων που τους έχουν επιβληθεί και να ξεμπερδεύουν μια και καλή με αυτήν.
Επειτα από αυτόν τον ειδικό διακανονισμό η υπόθεση θα θεωρείται περαιωθείσα και θα μπαίνει οριστικά στο συρτάρι.
Το σχέδιο αφορά τις χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, αλλά και αυτές που έχουν συσσωρευτεί στην επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών και είναι άγνωστο, αν όχι αδύνατον, το πότε θα εξεταστούν.
«Ετσι, τι κι αν το Δημόσιο συνεχίζει να επιβάλλει πρόστιμα όταν στη συνέχεια δεν μπορεί να τα εισπράξει;» αναρωτιέται παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών με άριστη γνώση επί αυτού του θέματος.
Εκκρεμότητες
Αυτή τη στιγμή στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας εκκρεμούν περισσότερες από 87.000 φορολογικές υποθέσεις με την αξία τους να ξεπερνά τα 6 με 7 δισ. ευρώ.
Από την άλλη, τον δρόμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχουν πάρει 8.471 υποθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία των προσφυγών (πρώτο οκτάμηνο 2015) που έχει στη διάθεσή της η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Από τον μεγάλο όγκο αυτών των προσφυγών η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών κατάφερε να εξετάσει 5.928 υποθέσεις.
Ωστόσο, δεκτές έγιναν μόλις οι… 345! Με συνοπτικές διαδικασίες απορρίφθηκαν οι 2.991, ενώ τις υπόλοιπες 2.592 άφησαν «κάβα» οι υπάλληλοι από τη στιγμή που και οι ίδιοι έμειναν από δυνάμεις…
Οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί από τότε που συστάθηκε η εν λόγω Επιτροπή φτάνουν τις 20.791 προσφυγές. Από αυτές εξετάστηκαν οι 14.021, ενώ αυτές που έγιναν δεκτές φτάνουν τις 1.718.
Δηλαδή 6.198 ήταν ο αριθμός των υποθέσεων που στάλθηκαν στον καλάθι των αχρήστων ενώ 6.105 δεν κατέστη ποτέ εφικτό να εξεταστούν.
Κατόπιν τούτων η εικόνα των εισπράξεων δεν μπορεί να είναι και η καλύτερη. Το 2013 τα έσοδα από ήρθαν στα κρατικά ταμεία δεν ξεπέρασαν τα 11 με 12 εκατ. ευρώ, ενώ σε χαμηλή πτήση κυμάνθηκαν οι εισπράξεις και για το 2014 παρά το γεγονός ότι οι υποθέσεις καταλογισθέντων φόρων και προστίμων ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ.
Οι θεσμοί θεωρούν ότι το υφιστάμενο πλαίσιο εξωδικαστικών συμβιβασμών έχει αποτύχει και για τον λόγο αυτό πιέζουν μέσω των Μνημονίων για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Καταιγίδα προσφυγών
Με το νέο εισπρακτικό σχέδιο της Αθήνας, αφενός μεν θα καλυφθεί μέρος της «τρύπας» των 4 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό, αφετέρου θα αποφορτιστεί η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών που έχει «φρακάρει» από την καταιγίδα των προσφυγών που δέχεται και η οποία ενισχύθηκε στα χρόνια του Μνημονίου.
Να σημειωθεί ότι από πέρυσι τον Ιανουάριο που τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών για φόρους και πρόστιμα που βεβαιώθηκαν έπειτα από ελέγχους.
Μάλιστα σε περίπτωση που προκαλείται αποδεδειγμένα «ανεπανόρθωτη βλάβη» σε βάρος του φορολογούμενου, δίνεται η δυνατότητα να ανασταλεί μέχρι την έκδοση απόφασης η προκαταβολή του 50% των αμφισβητούμενων ποσών που προβλέπεται κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: