Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Πορτογαλία: Στο 7,2% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014

Το πολυδιαφησμένο πρόγραμμα της Πορτογαλίας ως πετυχημένο φαίνεται πως... «μπάζει». To Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της Πορτογαλίας δήλωσε την Τετάρτη ότι ο προϋπολογισμός του ελλείμματος του 2014 από το 4,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, έχει ανέλθει στο 7,5%, λαμβάνοντας υπ΄ υπόψη το κόστος διάσωσης της Banco Espirito Santo.
Τους 12 μήνες μέχρι τα τέλη  Ιουνίου, το πορτογαλικό έλλειμμα ήταν 6,4% ενσωματώνοντας την εισφορά κεφαλαίου. Το ποσοστό αυτό είναι κάτω από το αναθεωρημένο 7,1% που ανερχόταν στα τέλη Μαρτίου.
Η τράπεζα της Πορτογαλίας έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πουλήσει την Novo Banco - την «καλή τράπεζα» της Banco Espirito Santo και να ανακτήσει τα κεφάλαια διάσωσης μετά τις προσφορές που υπήρξαν, νωρίτερα αυτό το μήνα.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής επισημαίνει ότι το κόστος της Novo Banco συμπεριλήφθηκε καθώς η τράπεζα δεν πωλήθηκε εντός ενός έτους από τη διάσωση του Αύγουστο του 2014. Η κυβέρνηση είχε προηγουμένως επιμένει ότι τα δάνεια διάσωσης δεν πρέπει να συνυπολογίζονται στο έλλειμμα, αλλά ήταν μέχρι η Eurostat να κάνει την τελική απόφαση.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση για την δημόσια οικονομία ή κάποιο κόστος για τους Πορτογάλους φορολογούμενους, επειδή η τράπεζα δεν είχε εθνικοποιηθεί.

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: