Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Καταλονία: Ετοιμάζονται για ανεξαρτησία από την Ισπανία. Οι αυτονομιστές νίκησαν

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κέρδισαν σήμερα την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο περιφερειακό κοινοβούλιο, βαθαίνοντας την αντιπαράθεση με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.
Μετά την καταμέτρηση του 97% των ψηφοδελτίων, το ψηφοδέλτιο "Μαζί για ναι", ο μεγαλύτερος αποσχιστικός συνασπισμός, λαμβάνει 62 έδρες. Το άλλο αποσχιστικό ψηφοδέλτιο, της άκρα αριστεράς, "Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας" (CUP), κερδίζει 10 έδρες.
Συνολικά οι 72 έδρες τους ξεπερνούν την απόλυτη πλειοψηφία των 68 σε σύνολο 135. Σε ποσοστό, τα δύο ψηφοδέλτια συγκέντρωσαν το 47,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης Αρτούρ Μας διεκδίκησε τη νίκη. "Το 'ναι' κέρδισε, η δημοκρατία κέρδισε. Έχουμε μια δημοκρατική εντολή (...) έχουμε μια τεράστια νομιμότητα για να προχωρήσουμε το πρόγραμμά μας", δήλωσε μπροστά σε γιγαντοοθόνη που είχε τοποθετηθεί σε πλατεία απέναντι από την έδρα του συνασπισμού και οι υποστηρικτές του υψώνοντας σημαίες της Καταλονίας δεν σταματούσαν να γιορτάζουν τη νίκη.
Ο Μας έχει υποσχεθεί ότι σε περίπτωση νίκης, ο ίδιος και οι σύμμαχοί του θα οδηγήσουν την Καταλονία στην ανεξαρτησία το 2017 το αργότερο.
Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 77%, υπερβαίνοντας κατά 10 μονάδες εκείνο των τελευταίων περιφερειακών εκλογών το 2012, ένα ρεκόρ γι αυτό το είδος ψηφοφορίας στην περιοχή. Ο Αρτούρ Μας υπερηφανεύτηκε ότι κατάφερε να μετατρέψει τις εκλογές αυτές σε δημοψήφισμα.
Ωστόσο οι αντίπαλοι των κομμάτων που ζητούσαν ανεξαρτησία αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νίκη, λέγοντας ότι τα κόμματα αυτά δεν έλαβαν την πλειοψηφία των ψήφων.
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) στην Ισπανία δήλωσε ότι οι Καταλανοί απέρριψαν την ανεξαρτησία, καθώς τα δύο ψηφοδέλτια των κομμάτων που ζητούσαν ανεξαρτησία απέσπασαν την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο με λιγότερο από το ήμισυ των ψήφων.
"Η πλειοψηφία των Καταλανών απέρριψε την ανεξαρτησία" και εμείς θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη νομιμότητα, να προασπίζουμε την ενότητα της Ισπανίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του PP Πάμπλο Κασάντο από την έδρα του κόμματος στη Μαδρίτη.
"Προφανώς, αύριο, όλα θα συνεχιστούν όπως πριν στην Καταλονία", τόνισε και πρόσθεσε: "Αυτό που η (περιφερειακή) κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να κάνει είναι να κυβερνά για όλους τους Καταλανούς και να σταματήσει τις δημόσιες συζητήσεις για ανεξαρτησία και αυτοπροσδιορισμό, οι οποίες απέτυχαν". Ο απερχόμενος πρόεδρος της Καταλονίας, ο αυτονομιστής Αρτούρ "Μας απέτυχε. Είναι η πρώτη φορά που το CDC και το ERC δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία", δήλωσε.
Τα δύο αυτά κόμματα της Καταλονίας σχημάτισαν το ψηφοδέλτιο "Μαζί για το ναι", που διεκδικεί τη νίκη στις εκλογές.
"Οι Καταλανοί τους γύρισαν την πλάτη", είπε η Ινές Αριμάντα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ciudadanos, του φιλελεύθερου κόμματος κατά της ανεξαρτησίας. Αυξάνοντας τη δύναμή του από εννέα σε 25 έδρες, το Ciudadanos έγινε το δεύτερο κόμμα της Καταλονίας.
"Αυτοί που κέρδισαν σε έδρες, δεν κέρδισαν σε ψήφους, κατά συνέπεια, έχασαν το δημοψήφισμα" που σκόπευαν να διοργανώσουν, δήλωσε ο Πέδρο Σάντσες, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος που έλαβε 16 έδρες.
Επί τρία χρόνια, ο Μας δεν σταματούσε να ζητεί δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση, όμοιο με αυτό που διεξήχθη στη Σκωτία πριν από ένα χρόνο, όπου κέρδισε το όχι. Αλλά η Μαδρίτη αρνείτο συνεχώς επικαλούμενη αντισυνταγματικότητα του δημοψηφίσματος αυτού. Η κρίση και οι μάλλον κακές σχέσεις με την κεντρική εξουσία ενίσχυσαν τον εθνικισμό πολλών Καταλανών, περήφανων για τον πολιτισμό τους, και τον έστρεψαν προς την ανεξαρτησία.
Ο ηγέτης της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι ενεπλάκη προσωπικά στην προεκλογική εκστρατεία τασσόμενος υπέρ μιας "ενωμένης Ισπανίας". Ο Ραχόι προειδοποίησε τους Καταλανούς ότι σε περίπτωση μονομερούς ανεξαρτησίας, κινδυνεύουν με αποκλεισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ραγδαία αύξηση της ανεργίας και κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Παρά τις προσπάθειές του, το Λαϊκό Κόμμα έχασε οκτώ έδρες, πέφτοντας από τις 19 στις 11.
Οι άλλες ψήφοι δόθηκαν στο συνασπισμό ριζοσπαστικής αριστεράς που συσπειρώθηκαν γύρω από το Podemos, που κέρδισε 11 έδρες. Ο ηγέτης του Πάμπλο Ιγκλέσιας παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα ήταν "απογοητευτικό".
Αν η Καταλονία αποσχιζόταν, θα έπαιρνε μαζί της το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ισπανίας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη, και το ένα τέταρτο των εξαγωγών της. Το ενδεχόμενο αυτό θορύβησε τραπεζίτες και επιχειρηματίες, οι οποίοι κάλεσαν Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη να επαναλάβουν τον διάλογο.
Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Κάμερον και Άγγελα Μέρκελ κάλεσαν επίσης στη διατήρηση της ενότητας.
Όποια κι αν είναι η ανάγνωση του αποτελέσματος, οι εκλογές αυτές οδηγούν την Ισπανία σε μια ζώνη αναταράξεων, τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, πόσο μάλλον που η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβει μέτρα κατά οποιασδήποτε "παράνομης" πράξης της περιφερειακής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: