Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Πέλλα: Δεν έχει δρόμο να διαβώ...

Συμφωνήσαμε όλοι εξαρχής να κάνουμε υπομονή, να στηρίξουμε και να βάλουμε πλάτη σ' ένα έργο πολύ σημαντικό για την Πέλλα, όπως είναι αυτό της αποχέτευσης. Και ειλικρινά, η ψυχραιμία και η υπομονή των πολιτών της Πέλλας όλο αυτό το διάστημα μέχρι σήμερα ήταν παροιμιώδης! Όμως όταν βλέπεις μια δημοτική αρχή μοιραία, ανεπαρκή και αδύναμη στην κυριολεξία να σηκώνει τα χέρια ψηλά, να αδιαφορεί και να αντιμετωπίζει με απάθεια και αδράνεια την τραγική και τριτοκοσμική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο του οδικού δικτύου του οικισμού, δεν μπορείς παρά το λιγότερο να αγανακτήσεις. Το όποιο ενδιαφέρον και φιλότιμο τοπικών αιρετών παραγόντων, δεν φαίνεται να επαρκεί και να μπορεί να αλλάξει κάτι άμεσα...
Μπορεί η δημοτική αρχή να τα «έσπασε» με τον εργολάβο -ο οποίος σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες παραμένει απλήρωτος- και να θεωρεί δικαίως ή αδίκως αποκλειστικά υπεύθυνη την κεντρική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ με το «σκούπισμα» των διαθεσίμων, τα capital controls και την υποχρηματοδότηση των έργων γι' αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη, όμως δεν νοείται αυτό να διαβάζεται στο κεφάλι των πολιτών και με επιπλέον κόστος τις περισσότερες φορές, όποιος κι αν είναι ο υπεύθυνος. Πολίτες οι οποίοι όχι μόνο ταλαιπωρούνται στην καθημερινότητά τους μ' ένα έργο που είχε αρχικά προβλεφθεί να τελειώσει μέσα σε 16 μήνες, αλλά να βρίσκονται κιόλας σε διαρκή κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα από τις «δολοφονικές» λακκούβες-κρατήρες, πέραν των σοβαρών υλικών ζημιών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν πολλοί στα τροχοφόρα τους οχήματα και των φθορών στα σπίτια, τις περιφράξεις, τα πεζοδρόμια κτλ κατά την εξέλιξη του έργου(δεν έχει μπει στον κόπο η δημοτική με μια ανακοίνωση εγγράφως, να πληροφορήσει επαρκώς τους πολίτες για την πορεία, την καθυστέρηση και την αποπεράτωση του έργου). Για τα δίτροχα κυρίως, κάθε διέλευση μέσα από την Πέλλα, θυμίζει τον «γύρο του θανάτου»! Κι όταν βρέχει όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες, τότε μιλάμε για το απόλυτο «λακκουβοπέδιο», με τις πιθανότητες «επιβίωσης» να είναι όλες εναντίον μας! 
Για βδομάδες, ολόκληρο το καλοκαίρι, μπροστά στα έκθαμπα μάτια των κατοίκων αλλά κυρίως των χιλιάδων επισκεπτών της Πέλλας, στην κεντρική πλατεία, μέρα με τη μέρα διαμορφωνόταν λόγω καθίζησης, μια τεράστια λακκούβα-κρατήρας! Κι ενώ την «καμαρώναμε» δημοτική αρχή και πολίτες για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς καμία διάθεση παρέμβασης-αποκατάστασης, ήρθε ένα φορτηγό να «βουτήξει» μέσα -σύμφωνα με μαρτυρίες- για να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει του αρμόδιους! Φανταστείτε όταν μιλάμε για το κεντρικότερο σημείο της Πέλλας, τι μπορεί να συμβαίνει στις πιο αποκεντρωμένες περιοχές... Οδηγοί και πεζοί επιδίδονται σε ελιγμούς από την μια άκρη του δρόμου στην άλλη ώστε να αποφύγουν τις κακοτοπιές, που από μέρα σε μέρα πολλαπλασιάζονται και αλλάζουν μορφή και βάθος.
Όσο αφορά την κεντρική λακκούβα-κρατήρα, ήδη η αποκατάστασή της βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι θέμα ημερών ο δρόμος να ξαναδοθεί κανονικά στην κυκλοφορία. Όμως τι γινεται με το «λακκουβοδρόμιο» στον υπόλοιπο οικισμό; Οι λακκούβες σε πάρα πολλά σημεία του οικισμού έχουν μεγάλο βάθος και πλάτος, θυμίζοντας εν πολλοίς σεισμόπληκτη περιοχή! Η Πέλλα ποτέ δεν είχε οδόστρωμα και δρόμους που θα τους ζήλευε κανείς. Μια ζωή ήταν σε άθλια κατάσταση οι περισσότεροι, εγκατελελειμμένοι και ασυντήρητοι σχεδόν απ' όλες τις δημοτικές αρχές που πέρασαν. Όμως τώρα το κακό παράγινε... Δεν ζητάμε πλήρη αποκατάσταση γνωρίζοντας την οικονομική αδυναμία του δήμου, όμως μια έστω πλημμελή παρέμβαση-συντήρηση για να αποφευχθούν τα χειρότερα είναι επιτακτική και απαραίτητη.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

EXETE PLAKA ESEIS OI PELLIOTES
TO MELISSI EINAI ETSI EDV KAI PENTE XRONIA
KI ESEIS THELETE O MEGAS GRIGOR NA SAS XEPETAXEI
OXI PELLIOTAKIA THA TO PIEITE TO PIKRO POTHRI MEXRI TELOUS THA TON FATE STHN MAPA

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στο μελίσσι να τα κατοστήσει,δεν κατάλαβα κουτοπόνηρα πελλωτάκια πως την είδατε δηλαδή,ούτε 5 χρόνια δεν ΄πέρασαν και μας τα πρήζετε.Αχάριστοι.Γκρινιάριδες.Ανυπόμονοι.Μπρός στον δρόμο που χάραξε το Μελίσσι....