Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Εφ.Α. Πέλλας: Ευρωπαϊκες Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το γενικό σύνθημα του φετινού εορτασμού είναι «Βία και ανεκτικότητα», Ζήτημα διαχρονικό, πολυδιάστατο και οδυνηρά επίκαιρο, είτε αφορά την ιδεολογία, είτε την πράξη.
Εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, συζητήσεις, αλλά και μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός, να παρουσιαστεί ο ρόλος της ανεκτικότητας ως καθοριστικού παράγοντα του πολιτικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα. 
Στην Πέλλα, την πρωτεύουσα του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου, θα φωτιστεί μία ομάδα μνημείων που είναι ελάχιστα γνωστή στο κοινό και μαρτυρεί για την παρουσία και την αποδοχή των μεταναστών κατά τους χρόνους της ακμής της.
Την Παρασκευή 25/9 από τις 08:30 και κάθε ώρα μέχρι τις 12:30 θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις (διάρκειας 45 λεπτών) σχολικών ομάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον πολυθάλαμο λαξευτό τάφο της Πέλλας, τόπο ταφής της Νικοστράτης από τη Βοιωτία. Θα διανεμηθεί εκπαιδευτικό φυλλάδιο και θα συζητηθεί το θέμα της μετανάστευσης, σήμερα και στο παρελθόν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης, όριο οι 35 μαθητές.     
Το Σαββατοκύριακο 26-27/9 η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στον Αρχαιολογικό Χώρο Πέλλας θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 08:00 ως τις 20:00. Στο Μουσείο οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν ελεύθερη θεματική διαδρομή με την καθοδήγηση εκπαιδευτικού φυλλαδίου, όπου επισημαίνονται εκθέματα σχετικά με τη μετανάστευση. Ο πολυθάλαμος λαξευτός τάφος θα είναι επισκέψιμος με ελεύθερη είσοδο το Σάββατο από τις 10:00 ως τις 13:00 και την Κυριακή από τις 12:00 ως τις 15:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια: