Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Και ψεύτης ο Γιούνκερ;

Toυλάχιστον από το 1997 το Λουξεμβούργο διευκόλυνε με μυστικές συμφωνίες μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιώτες να φοροδιαφεύγουν και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το γνώριζε, παρότι σήμερα το αρνείται.
Κόλαφο για τον κ. Γιούνκερ αποτελεί η προχθεσινή αποκάλυψη του γερμανικού «Der Spiegel» ότι ο σημερινός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επί 18 συναπτά έτη (1995-2013) πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είχε γνώση σελίδας, η οποία είχε αφαιρεθεί από οικονομική έκθεση του 1997.
Η σελίδα αυτή αφορούσε τις περιβόητες μυστικές συμφωνίες (tax rulings) των φορολογικών αρχών του Λουξεμβούργου με μεγάλες επιχειρήσεις του κόσμου.
Τυπικά, οι συμφωνίες αυτές ήταν εξηγήσεις των αρχών προς τις επιχειρήσεις για το πώς θα φορολογηθούν στην επικράτεια του Λουξεμβούργου.
Επί της ουσίας όμως τα tax rulings ήταν μυστικές συμφωνίες φοροδιαφυγής που επέτρεψαν σε περισσότερες από 300 πολυεθνικές –όπως η PepsiCo, η Deutsche Bank και η IKEA– να μην πληρώνουν φόρους δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και των άλλων ηπείρων για χρόνια.
Η αποκάλυψη αυτών των πρακτικών πέρυσι οδήγησε στο γνωστό σκάνδαλο Luxleaks.
Η περί ης ο λόγος σελίδα αποτελούσε μέρος οικονομικής έκθεσης που είχε συντάξει ο Jeannot Krecke, μετέπειτα υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων του κυρίου Γιούνκερ την περίοδο 2002-2012. Παρουσιάστηκε στην κυβέρνηση του Γιούνκερ το 1997.
Σύμφωνα με τον Krecke, όμως, η σελίδα που αφορούσε τα tax rulings είχε αφαιρεθεί κατά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. Οπως ισχυρίζεται ο Krecke, υπήρχαν μόνο τρία πρωτότυπα της έκθεσης.
Ο ίδιος είχε το ένα, το δεύτερο το κράτησε ο Λουξεμβούργιος σοσιαλδημοκράτης Lucien Lux και το τρίτο ο Γιούνκερ. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τον Απρίλιο του 1997 έδωσα τόσο την επίσημη όσο και μια ιδιωτική εκδοχή της έκθεσής μου στον κύριο Γιούνκερ» τόνισε μεταξύ άλλων ο Krecke προς το «Der Spiegel».
Ωστόσο στις 17 Σεπτεμβρίου, σε ακρόαση της ειδικής επιτροπής ΤΑΧΕ –που σύστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να ερευνήσει τα tax rulings των χωρών-μελών της Ε.Ε.– ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε στα χέρια του πρωτότυπη έκδοση της έκθεσης και ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη της χαμένης σελίδας. Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά. Είπε ο κ. Γιούνκερ ψέματα στους ευρωβουλευτές;
Αν ο κ. Γιούνκερ γνώριζε την ύπαρξη της χαμένης σελίδας, τότε ήξερε και για τις φορολογικές πρακτικές της χώρας του, τις οποίες κάλυπτε από τη θέση του ως πρωθυπουργού με τη σιωπή και την αδράνειά του.
Μια τέτοια στάση έρχεται όμως σε απόλυτη αντίθεση με τις πρόσφατες πομπώδεις υποσχέσεις του προέδρου της Επιτροπής για έρευνα σε βάθος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ε.Ε.
Υπάρχει όμως ακόμη ένα ζήτημα. Χωρίς τις στρεβλωτικές επιπτώσεις των tax rulings οι προϋπολογισμοί αρκετών χωρών της Ε.Ε. και κατ’ επέκταση οι οικονομικές τους πολιτικές θα ήταν διαφορετικές.
Η φοροδιαφυγή -μέσω των tax rulings του Λουξεμβούργου- στέρησε τεράστια κονδύλια από το ελληνικό κράτος, τροφοδότησε ελλείμματα και όξυνε τη δημοσιονομική κρίση της χώρας.
Ο κ. Γιούνκερ, ως μέρος του μηχανισμού που στέρησε τεράστια έσοδα από το ελληνικό κράτος, είναι κατά συνέπεια συνυπεύθυνος για τη σημερινή δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να παριστάνει τον τιμητή της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: