Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΗΕ: Πλάνο 15ετίας για καλύτερο κόσμο

Οι ηγέτες του κόσμου αποφάσισαν ένα πρόγραμμα με ορίζοντα 15ετίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, της φτώχειας και της ανισότητας, κατά τη διάρκεια συνόδου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Πρωταρχικός στόχος του νέου προγράμματος είναι «η εξάλειψη της φτώχειας σε κάθε της μορφή», καθώς 836 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν με λιγότερο από 1,25 δολάριο την ημέρα.
Επίσης θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση και την υγεία, να καταπολεμηθούν οι αυξανόμενες ανισότητες, να προωθηθούν τα δικαιώματα των γυναικών και η καλή διακυβέρνηση και να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτοί οι στόχοι αντικαθιστούν το προηγούμενο σχέδιο δράσης του ΟΗΕ, τους Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας που υιοθετήθηκαν το 2000, όμως όπως λένε αρκετοί είναι πολύ πιο φιλόδοξοι.
«Πρέπει να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε αμέσως», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι «ζήτησα από όλες τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν τον Δεκέμβριο στο Παρίσι μια ολοκληρωμένη και ισχυρή συμφωνία για το κλίμα».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συνέστησε «να αντιμετωπιστούν οι αιτίες» της μαζικής εξόδου προσφύγων «που φεύγουν εξαιτίας του τρόμου και της βίας», υπογραμμίζοντας ότι η ειρήνη είναι «απαραίτητη προϋπόθεση» για την ανάπτυξη. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χαιρέτισε «την εξέχουσα θέση που κατέχει η κλιματική αλλαγή» στους στόχους και εξέφρασε την ελπίδα «οι αναπτυγμένες χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».
Το νέο σχέδιο δράσης θα εφαρμοστεί και στις ανεπτυγμένες χώρες και θα επεκταθεί σε πολιτικά ευαίσθητους τομείς, όπως η καλή διακυβέρνηση, η ισότητα ανδρών-γυναικών και η καταπολέμηση της διαφθοράς.
Εξάλλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να βρεθούν 3,5 ως 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τα επόμενα 15 χρόνια για τη χρηματοδότησή του. 

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: