Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΝΤ: Σε ύψος μαμούθ 1 τρισ. ευρώ τα «κόκκινα δάνεια» στην Ευρώπη - Πρόταση για νέα ρύθμιση ή και διαγραφή

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2009 και η αξία τους έφθανε σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ στα τέλη του 2014, σύμφωνα με ένα έγγραφο διαβούλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Τα υψηλά επίπεδα των δανείων που δεν εξυπηρετούνται και έχουν χορηγηθεί σε εταιρείες, ειδικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δυσχεραίνουν την εκταμίευση πιστώσεων και δεσμεύουν τραπεζικό κεφάλαιο το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για νέες χορηγήσεις.
«Δοθείσης της επείγουσας ανάγκης να υποστηριχθεί η ακόμη αβέβαιη ανάκαμψη της Ευρώπης, η ταχεία επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ για να προωθηθούν νέες δανειακές χορηγήσεις έχει μακροοικονομική σημασία πρώτης τάξεως», σημείωσαν στελέχη του ΔΝΤ στο έγγραφό τους.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο ειδικά στο νότιο τμήμα της ευρωζώνης, όπου το χρέος των επιχειρήσεων είναι ένα «οξύ» πρόβλημα, καθώς και στην ανατολική και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σημειώνει ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός.
Στις χώρες της ευρωζώνης η συνολική αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν σε 932 δισεκατομμύρια ευρώ —ή περίπου το 9,2% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος (ΑΕγχΠ) της ευρωζώνης— στα τέλη του 2014.
Μόνο μια φούχτα χωρών, ανάμεσά τους η Εσθονία και η Γερμανία, κατέγραψαν μείωση του ποσοστού των ΜΕΔ επί του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών εν συγκρίσει με τα υψηλότερα επίπεδα στα οποία έφθασαν μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με δεδομένα που επικαλείται το έγγραφο διαβούλευσης των ειδικών του ΔΝΤ.
Ως τα τέλη της περασμένης χρονιάς, ο λόγος των ΜΕΔ έφθασε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στην Κύπρο, όπου ξεπέρασε το 40%, και στην Ελλάδα, όπου βρισκόταν στο 35%. Πάντως στην Ιρλανδία και την Ισπανία ο λόγος των δανείων που δεν εξυπηρετούνται προς το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών άρχισε να υποχωρεί το 2014.
Στο έγγραφο προτείνεται καλύτερη εποπτεία του τομέα
  • να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες να απομειώσουν, να υποβάλουν σε νέα ρύθμιση ή ακόμη και να διαγράψουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια
  • την προώθηση μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση των διαδικασιών πτώχευσης και τη βελτίωση των υποδομών τις αγορές ώστε να μπορέσει ο τομέας των δανειακών χορηγήσεων να αναπτυχθεί ξανά.
Μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι στα τέλη του 2013 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν χορηγήσει τράπεζες στην ευρωζώνη ανέρχονταν συνολικά στο ποσό των 879 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: