Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΥΠΟΙΚ: Καμία αλλαγή φέτος στα τέλη κυκλοφορίας

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Με «φορο-μπαράζ» θα έρθουν αντιμέτωποι εκατομμύρια φορολογούμενοι τον Οκτώβριο που θα λάβουν μεταξύ άλλων τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και ειδοποιητήρια για αυξημένη προκαταβολή φόρου. Από την 1η του μήνα καταργείται επίσης ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ σε έξι τουριστκά νησιά, ενώ όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή φέτος στα τέλη κυκλοφορίας για τα ΙΧ.
Η αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του 2015, έχει ήδη ξεκινήσει και μαζί και η αποστολή στους φορολογούμενους των ειδοποιητηρίων για τις φορολογικές υποχρεώσεις.
Έτσι, και ενώ η δεύτερη δόση για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος λήγει αύριο, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα έχει αποστείλει τα εκκαθαριστικά για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, σε 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, ο οποίος θα μπορεί να πληρωθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις ή εφάπαξ. 
Νωρίτερα, έως 10 Οκτωβρίου, θα έχουν αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομικών και τα εκκαθαριστικά για την αύξηση της προκαταβολής φόρου σε αγρότες και επιχειρήσεις. Ειδοποιητήριο να καταβάλουν αυξημένο φόρο θα παραλάβουν και οι υπόχρεοι σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης, λόγω αύξησης του συντελεστή υπολογισμού του από το 10% στο 13%.
Από την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, όπως ανακοινώθηκε χθες, ξεκινά και η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ σε έξι τουριστικά νησιά του Αιγαίου (Ρόδος , Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος) μέτρο που αποτελεί υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο τη συμφωνίας για τη χρηματοδότησή της από τους πιστωτές.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και για τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.
Στις 16 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, μετά την παράταση της προθεσμίας που είχε δοθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατά την προεκλογική περίοδο. Προϋπόθεση για να μην εφαρμοστεί το μέτρο είναι η εξεύρεση ισοδύναμων, κάτι που, πάντως, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο στο υπουργείο Οικονομικών.
Σε ότι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή φέτος.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: