Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Zuckerberg και Gates: Στόχος η καθολική πρόσβαση στο διαδίκτυο έως το 2020

Καθολική πρόσβαση στο διαδίκτυο ως το 2020 θέλουν ο ιδιοκτήτης του Facebook Mark Zuckerberg και ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates γι’ αυτό και σήμερα ανακοίνωσαν στον ΟΗΕ ότι θα διαθέσουν πόρους για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Αποτελεί εξάλλου έναν από τους 17 στόχους του οργανισμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας έως το 2030. 
Το Ίντερνετ είναι κάτι συνηθισμένο στις ανεπτυγμένες χώρες από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όμως ο ΟΗΕ εκτιμά πως ο μισός πλανήτης δεν έχει αξιόπιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια.
«Όταν οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα εργαλεία και στη γνώση του Ίντερνετ, έχουν πρόσβαση σε μέσα που καθιστούν τη ζωή καλύτερη για όλους εμάς» αναφέρεται σε δήλωση που υπογράφεται από τον Mark Zuckerberg και τους Bill και Melinda Gates. «Το Ίντερνετ ανήκει σε όλους, θα πρέπει να είναι προσβάσιμο απ’ όλους» προστίθεται στη δήλωση.
Ο Mark Zuckerberg διευκρίνισε στο Facebook πως σε κάθε 10 ανθρώπους που συνδέονται στο Ίντερνετ, ένας καταφέρνει να βγει από τη φτώχεια. «Αν συνδέσουμε τους πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν προς το παρόν πρόσβαση στο Ίντερνετ, έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να τραβήξουμε ολόκληρο τον κόσμο προς τα πάνω μέσα στις επόμενες δεκαετίες». 
Τη δήλωσή υπογράφουν επίσης ο Τζίμι Γουέιλς, συνιδρυτής της δωρεάν διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, και ο τραγουδιστής Μπόνο, επικεφαλής του ροκ συγκροτήματος U2.
Οι υπογράφοντες δεν γνωστοποίησαν πόσα χρήματα θα διαθέσουν, όμως ο ΟΗΕ έχει αναφέρει ότι 3,5 έως 5 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για 15 έτη, ακόμη και περισσότερα, είναι απαραίτητα για να χρηματοδοτηθεί το σύνολο των 17 στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: