Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Τσίπρα - Τι δήλωσαν οι υπουργοί

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ορκίστηκαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών διατηρεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορίστηκε ο Ιωάννης Δραγασάκης και υπουργός Επικρατείας  ο Νίκος Παππάς.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης θα είναι η πρόταση της κυβέρνησης για την προεδρία της Βουλής. Την είδηση επιβεβαίωσε ο ίδιος προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. «Η Βουλή εκλέγει τον πρόεδρό της, η κυβέρνηση κάνει τις επιλογές της, θα είμαι εγώ η πρότασή της. Όταν έρθει η ώρα να συζητηθεί, η Βουλή θα επιλέξει» δήλωσε συγκεκριμένα ο Νίκος Βούτσης.
Δώδεκα μέλη της κυβέρνησης έδωσαν θρησκευτικό όρκο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνητικού σχήματος ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο. Απόντες από την ορκωμοσία της κυβέρνησης ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Ο Γιάννη Μουζάλας δεν έδωσε το παρών στην ορκωμοσία  εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο για το προσφυγικό, ενώ ο Δημήτρης Μάρδας λόγω του ότι θα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση της θέσης του στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Αλέξης Τσίπρας  μετά την ορκωμοσία έφυγε από το Προεδρικό Μέγαρο για να πετάξει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό. Θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων το μεσημέρι, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να γίνει μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες.

H ορκωμοσία
Γεροβασίλη: Κυβέρνηση μάχης και ευθύνης, το νέο υπουργικό συμβούλιο
«Κυβέρνηση μάχης και ευθύνης» χαρακτήρισε το νέο υπουργικό συμβούλιο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με δήλωσή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι κυβέρνηση τετραετίας και τόνισε την ανάγκη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δύσκολης συγκυρίας και στο λαϊκό αίτημα για σκληρή δουλειά.
Τι δήλωσαν οι νέοι υπουργοί πριν την ορκομωσία
Νίκος Βούτσης: «Θα είμαι η πρόταση της κυβέρνησης για την προεδρία της Βουλής».
Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα. Υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία της χώρας και το καλό του λαού».
Νίκος Κοτζιάς: «Δουλειά. Δουλειά. Δουλειά. Για να φροντίσουμε για τον λαό μας».
Γιάννης Δραγασάκης: «Θα τα πούμε όλα μετά, μόλις ορκιστούμε, έχει δυσκολίες η συγκυρία. Ο κόσμος έχει απαιτήσεις από εμάς. Θα σχεδιάσουμε τις δράσεις μας και έχουμε στόχο να κάνουμε το καλύτερο. Δεν υπήρξε πρόταση για την Προεδρία της Βουλής».
Έλενα Κουντουρά: «Ο τουρισμός είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας μας και η πρόκληση είναι μεγάλη. Το πιο σημαντικό είναι να δουλέψουμε τώρα και τα αποτελέσματα θα τα δούμε μετά».
Πάνος Σκουρλέτης: «Η κυβέρνηση επανεκκινεί με μία σαφή εντολή, πιο ώριμη. Είμαστε προσγειωμένοι και προχωράμε. Ο λαός περιμένει γρήγορα βήματα».
Γιάννης Δραγασάκης: «Τώρα θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε την πολιτική μας».
Αλέκος Φλαμπουράρης: «Απελευθερωμένοι από τη θηλιά και το βραχνά θα παράξουμε έργο. Θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση».
Αριστείδης Μπαλτάς: «Μια χαρά απόφαση η μετακίνησή μου στο υπουργείο Πολιτισμού».
Πάνος Καμμένος: «Πρέπει να εργαστούμε σκληρά με πρόγραμμα, με συνοχή. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Πρώτο μελημά μας το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων».
Νίκος Παππάς: «Μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ γοργά».
Θεοδώρα Τζάκρη: «Περισσότερα φουγάρα η προτεραιότητά μας».
Βαγγέλης Αποστόλου: «Υπάρχουν επώδυνες επιπτώσεις από τη συμφωνία για τους αγρότες. Αλλά με τα ισοδύναμα που θα αναζητηθούν ελπίζουμε να απαλύνουμε τις επιπτώσεις».
Γιώργος Σταθάκης: «Θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Η οικονομία πρέπει να έχει θετικό πρόσημο από τις αρχές του 2016. Πρέπει να δώσουμε ισχυρό κοινωνικό πρόσημο στις αλλαγές που θα κάνουμε».
Σταύρος Κοντονής: «Βασικότερο όλων, η εφαρμογή του νόμου προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό ζητάει ο κόσμος του ελληνικού αθλητισμού».
Τέρενς Κουίκ: «Πέρα από τη διαχείριση της συμφωνίας το πρώτο μέλημά μας είναι η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Δεν θα μείνει κανείς στο απυρόβλητο».
Νίκος Φίλης: «Δεν θα μιλάω πολύ, με ενδιαφέρει να κάνω έργο και να μη μιλάω, συνεχίζουμε με τομές».
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: «Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και στις προσδοκίες του λαού για μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη»
Ανδρέας Ξανθός: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση και η λειτουργική απόδοση του ΕΣΥ. Χρειάζεται και μια παρέμβαση ηθικοποίησης του συστήματος και αντιμετώπισης γνωστών παθογενειών και στρεβλώσεων».
Τρύφωνας Αλεξιάδης: «Το υπουργείο Οικονομικών θα κινηθεί με όριο τον ρεαλισμό και την ευαισθησία. Δεν χρειάζεται καμία ανησυχία. Πάμε πολύ καλά στα φορολογικά έσοδα, πάμε καλά και στο χρονοδιάγραμμα».
Τα υπουργεία της νέας κυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε επίσης σε ανασύσταση και μετονομασίες υπουργείων, με δύο Προεδρικά Διατάγματα.
Αναλυτικότερα, το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου  που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού,  ανασυνίσταται  και μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετονομάζεται σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυνιστάται σε Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: