Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

«Ενδοσκόπηση» στη ΛΑΕ για την εκλογική ήττα

«Η αποχή έσωσε τον Αλέξη Τσίπρα» δηλώνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο γαλλικό περιοδικό Regards σε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ τοποθετείται για την μετεκλογική πορεία της ΛΑΕ.
Ο επικεφαλής του κόμματος υποστηρίζει ότι «η αποχή αυξήθηκε κατά 7% ή επιπλέον 800.000 πολίτες, σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιανουαρίου. Και το γεγονός αυτό έσωσε τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτοί οι ψηφοφόροι δεν ήταν με τον Αλέξη Τσίπρα και τα μνημόνια. Ήταν άνθρωποι απογοητευμένοι. Θεώρησαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο, από τη στιγμή που ακόμη και ο Τσίπρας πρόδωσε τις προσδοκίες τους. Αν αυτοί οι ψηφοφόροι είχαν κατέβει στις κάλπες, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό συνολικά και για το σχηματισμό μας».
Ανέφερε, ακόμη, ότι η ΛΑΕ κατάφερε να ανοίξει τη συζήτηση για έξοδο από την ευρωζώνη προσθέτοντας ότι «στοχοποιηθήκαμε από όλους εκείνους που εξαπέλυσαν μια τεράστια εκστρατεία εκφοβισμού των πολιτών.»
«Η καταστροφή, η σίγουρη καταστροφή είναι το ίδιο το ευρώ» τονίζει ο κ. Λαφαζάνης για να υπογραμμίσει: «Ασφαλώς, ο ελληνικός λαός δεν έχει ακόμη μπροστά του όλα τα στοιχεία που θα του επέτρεπαν να κατανοήσει την εναλλακτική πρόταση, που περιλαμβάνει την έξοδο από το ευρώ. Ο διάλογος γύρω από αυτό το ζήτημα μόλις ξεκίνησε, κι αυτό χάρη στη ΛΑΕ. Όλα τα άλλα κόμματα, από διαφορετική πλευρά το καθένα, προτιμούν την παραμονή στην ευρωζώνη. Στο εξής, αυτός ο διάλογος, που ξεκίνησε μέσα από αυτή την προεκλογική περίοδο, δεν μπορεί να σταματήσει». 
Άλλα έλεγε ο Γλέζος, άλλα ο Λαφαζάνης, άλλα η Κωνσταντοπούλου
Την ίδια στιγμή, ο Αλέκος Αλαβάνος ασκεί κριτική στην προεκλογική εκστρατεία της Λαϊκής Ενότητας σημειώνοντας ότι το μήνυμα που εξέπεμψε ήταν «συγκεχυμένο».
«Θεωρούσαμε ότι είναι συγκεχυμένο το μήνυμα που θέτει η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), με την έννοια ότι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας (Μανώλης Γλέζος) έλεγε ότι το νόμισμα δεν είναι θέμα και ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του ευρώ, ο κ. Λαφαζάνης έλεγε να βγούμε από το ευρώ, η κ. Κωνσταντοπούλου έλεγε ότι το δίλημμα είναι ευρώ ή δημοκρατία και νομίζω, ότι σε ένα θέμα, στο οποίο υπήρξε μεγάλη πίεση από τις δυνάμεις τις πολιτικές, τις μεγάλες, του κατεστημένου - στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ - θα έπρεπε να μιλήσει κανείς με σαφήνεια, να κάνει μια επιλογή» τόνισε ο κ. Αλαβάνος.
«Είχε την υποστήριξή μας, αλλά το Σχέδιο Β' δεν συμμετείχε στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Ενότητας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Σε παρατήρηση ότι και η ΛΑΕ μιλούσε για δυνατότητα αύξησης της ρευστότητας και της ζήτησης με τη χρήση εθνικού νομίσματος, όπως και ο ίδιος, ο κ. Αλαβάνος απάντησε: «Η Λαϊκή Ενότητα το έλεγε μεν, δεν το θεμελίωνε, είχε το χρόνο να το θεμελιώσει κατά τη γνώμη μας, δεν χρησιμοποιούσε ιστορικά παραδείγματα (…) εάν δεν είχαμε ιστορικά παραδείγματα, θα ήμασταν με το ευρώ. Βρείτε ένα συνομιλητή σας, που μπορεί να μας πει, πολλές κρίσεις υφεσιακές, που να τις βγάλανε με σκληρό νόμισμα. Βρείτε ένα συνομιλητή και πάρτε με μετά να μιλήσω μαζί του».

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: