Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Βαρουφάκης: Ο Γιούνκερ είναι απλά ένα ξόανο της Κομισιόν

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εναντίον του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζοντάς τον «ξόανο της Επιτροπής».
«Δεν υπάρχει ο κ. Γιούνκερ, είναι απλά ένα ξόανο της Επιτροπής, η οποία έχει βαθύτατα χάσει την αξία της. Δεν πιστεύω καν ότι είναι ενημερωμένος για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αν και σε κάποιο σημείο ενημερώνεται για τις αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Politico.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στον Αλέξη Τσίπρα και τη νίκη του στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη δήλωσε: «Δεν θέλω να μειώσω τη σημασία του θριάμβου του Αλέξη, αλλά σε σύγκριση με το δημοψήφισμα, είχαμε 1,6 εκατ. ανθρώπους που απείχαν. Από τον Ιανουάριο το κόμμα έχασε 363.000 ψήφους. Το έλλειμμα δημοκρατίας αυξήθηκε σημαντικά. Ακόμη κι εκείνοι που ψήφισαν τον Τσίπρα, το έκαναν νιώθοντας στην καρδιά τους θλίψη και φόβο».
Και επανέλαβε: «Ο μεγάλος νικητής αυτών των εκλογών, εκτός από τον Αλέξη, ήταν η τρόικα».
Ερωτηθείς για τον πρώην ομόλογό του Σόιμπλε και την καγκελάριο Μέρκελ σημείωσε: «Ο Σόιμπλε εδώ και δεκαετίες έχει ένα όραμα για την Ευρώπη. Είναι λάθος αλλά τουλάχιστον είναι συνεπές και ενδιαφέρον. Η Μέρκελ από την άλλη δεν έχει κανένα. Απλώς λειτουργεί στη βάση του τι εξυπηρετεί την παραμονή της στην εξουσία αλλά και τη διατήρηση του status quo υπό την επίβλεψή της. Αυτό δημιουργεί μεταξύ τους ένα εμφανές χάσμα.. O Σόιμπλε έχει δίκιο από μια άποψη: Η σημερινή ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη. Η Μέρκελ, όμως μάλλον θα τα καταφέρει να την κρατήσει σε σωστή πορεία όσο η ίδια είναι καγκελάριος για μερικά χρόνια, γιατί η Ευρώπη είναι πλούσια», αναφέρει στο Politico.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: