Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

«Αφορολόγητο μόνο με τη χρήση πιστωτικής κάρτας το 2016»

Αλλαγές στο καθεστώς των αποδείξεων εξήγγειλε ο Τρύφων Αλεξιάδης, λέγοντας σήμερα (ΑΝΤ1) πως η χρήση του πλαστικού χρήματος πρέπει να επεκταθεί παντού. 
Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι αποδείξεις θα ισχύουν για το 2015, αλλά το 2016 το αφορολόγητο θα εξαρτάται από τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Φοροελάφρυνση και μπόνους για όσους χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα προανήγγειλε ο κ. Αλεξιάδης, ενώ αναζητείται τρόπος να αυξηθεί και το κίνητρο για τους επαγγελματίες.
Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε σήμερα τους Έλληνες τραπεζίτες να μειώσουν την προμήθεια που επιβάλλουν στις επιχειρήσεις για τη χρήση των μηχανημάτων πληρωμής μέσω πιστωτικών καρτών (POs).
Μιλώντας στο 1st Athens Digital Payments Summit χαρακτήρισε υψηλό το ποσοστό 2% που επιβάλλεται επί του τζίρου των επιχειρήσεων που γίνεται με τη χρήση πιστωτικών καρτών.
Τόνισε ότι το ίδιο το κράτος δεν επιβάλλει τέτοιον υψηλό φόρο στις επιχειρήσεις και μάλιστα σε μια περίοδο που πολλές επιχειρήσεις δεν παρουσιάζουν κέρδη και είναι ζημιογόνες.
Η υψηλή προμήθεια επί του τζίρου για τη χρήση των POs αποτελεί ένα από τα εμπόδια που πρέπει να υπερβεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προωθήσει τον σχεδιασμό του για την επέκταση της χρήσης των πιστωτικών καρτών για τις πληρωμές σε όλες τις επιχειρήσεις.
Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί η μεγάλη φοροδιαφυγή που διενεργείται στην αγορά με την μη έκδοση αποδείξεων.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την ηλεκτρονική πληρωμή σε γιατρούς. «Δεν νομίζω ότι οι γιατροί που ανταποκρίθηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα δυσκολευθούν με το μηχάνημα», είπε.
Ωστόσο, ο υπουργός δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω σημειώνοντας ότι οι αλλαγές εξετάζονται και θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός εκτίμησε πως δεν υπάρχει χρόνος για αλλαγές το 2015 και έτσι αυτές μετατίθενται για το 2016. Για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση είπε ότι εξετάζεται το θέμα και ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Τέλος, υποστήριξε ότι οι αλλαγές στις 100 δόσεις δεν θα επηρεάσουν την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αλλά μόνο όσοι έχουν τραπεζικές καταθέσεις ή άλλα εισοδήματα και μπορούν να πληρώσουν λιγότερες από τις 100 δόσεις.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: