Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Γίνε κι εσύ πρόεδρος της ΝΔ, μπορείς…

«'Ελα, ο Τσίπρας σ’ έβαλε, πες την αλήθεια»: Αυτό το tweet, ένα από τα πολλά με τα οποία το twitter τρολάρισε ανελέητα χθες το βράδυ την υποψηφιότητα 'Αδωνι για την προεδρία της ΝΔ, μπορεί και να αποτυπώνει με το πιο εύγλωττο τρόπο τον πολιτικό τραγέλαφο στον οποίο κινδυνεύει να εξελιχθεί η κούρσα για την εκλογή νέας ηγεσίας στην γαλάζια παράταξη – μια διαδικασία, που ουδείς γνωρίζει τι άλλο μπορεί να επιφυλάσσει έως την Παρασκευή.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του επίσης μέσω… twitter, κοντράροντας ενδεχομένως τον Απόστολο Τζιτζικώστα, που είχε επιλέξει το Facebook. Δήλωσε ότι θέτει εαυτόν «στην κρίση των ψηφοφόρων και των φίλων της ΝΔ» προκαλώντας νέο γύρο απανωτών… εγκεφαλικών και εκρήξεων στη Συγγρού και οδηγώντας κορυφαία στελέχη του κόμματος να αναρωτώνται σχεδόν ανοιχτά, πόσο απέχει πλέον η κορυφαία διαδικασία ανάδειξης προέδρου από την πασαρέλα πάσης φύσεως και προέλευσης υποψηφίων.
Αυτή καθ’ αυτή η υποψηφιότητα Γεωργιάδη αποτελεί το «παρών» της σκληρής συντηρητικής συνιστώσας της ΝΔ στη μάχη της διαδοχής αλλά, κυρίως, του ιδεολογικού επαναπροσδιορισμού του κόμματος κι έρχεται μετά την απόφαση του έτερου εκπροσώπου της ίδιας τάσης, του Μάκη Βορίδη, να μην επιχειρήσει τελικά το βήμα διεκδίκησης της ηγεσίας σ’ αυτή τη φάση. Συνεργάτες, πάντως, του Μάκη Βορίδη διαμήνυαν χθες το βράδυ, ότι ο ίδιος ουδεμία σχέση έχει με την απόφαση του Άδωνι.
Στην πράξη, ωστόσο, η κάθοδος και του 'Αδωνι στον προεδρικό στίβο περιπλέκει ακόμη περισσότερο το ήδη βεβαρυμένο τοπίο στη ΝΔ, όπου οι υποψηφιότητες-«λαγοί», οι συρροή γνωστών και αγνώστων υποψηφίων προέδρων, οι ενδοοικογενειακές κόντρες (Μητσοτάκη - Μπακογιάννη) και ο διαγωνισμός νεότητας για την εξεύρεση αντι-Τσίπρα απειλούν να ακυρώσουν κάθε πολιτική σοβαρότητα και προοπτική από την διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας.
'Εμπειροι και αποστασιοποιημένοι από τον δημόσιο εμφύλιο παράγοντες της ΝΔ επισημαίνουν, βεβαίως, ότι είναι άκρως αμφίβολο το πόσες από αυτές τις «δηλώσεις προθέσεων υποψηφίων» θα καταλήξουν και σε πραγματικές υποψηφιότητες έως την Παρασκευή, με δεδομένο ότι είναι δύσκολο να συλλεγούν οι αναγκαίες 50 υπογραφές, ωστόσο οι πολιτικές εντυπώσεις έχουν κι εκείνες το δικό τους βάρος και δύσκολα διαγράφονται.
Σε αυτό το σκηνικό, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε – τουλάχιστον – ένα ακόμη 24ωρο κράτει στην επίσημη ανακοίνωση της δικής του υποψηφιότητας με τις πληροφορίες να τον φέρουν να στοχεύει στη συγκέντρωση εντυπωσιακού αριθμού υπογραφών στήριξης, και δη με έντονη καραμανλική χροιά και σφραγίδα. Την ίδια ώρα ο έτερος του καραμανλικού μπλοκ, ο Απόστολος Τζιτζικώστας εξαπολύει διαρκείς αντεπιθέσεις – πάντοτε μέσω Facebook – αποκρούοντας τις αιτιάσεις ότι η υποψηφιότητά του θα είναι αδύναμη, λόγω της αναγκαστικής απουσίας του από την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος και στοχεύει επίσης στον μέγιστο δυνατό αριθμό υποστηρικτών. Ταυτόχρονα, ξεσηκώνει νέα πυρά από τα στρατόπεδα τόσο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη, επειδή φέρεται να έχει επιστρατεύσει ως «σημαιοφόρο» της εκστρατείας του τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαπαμίκο.
Κι εν μέσω όλης αυτής της γαλάζιας θυέλλης,  φέρεται να κινείται επίσης έντονα από χθες προς συλλογή υπογραφών και έτερος εκ των εκπροσώπων της νέας γενιάς, ο Βασίλης Κικίλιας. Παραμένει άγνωστο εάν τελικά θα τα καταφέρει και θα κάνει το βήμα, οι πλέον καχύποπτοι στη ΝΔ ωστόσο βλέπουν πίσω από τις κινήσεις του, άτυπη έστω, στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, δια συνεργατών του, αρνείται ότι στηρίζει οποιονδήποτε και διαμηνύει ότι παραμένει ουδέτερος και θεσμικός, ωστόσο οι έννοιες ουδετερότητα και θεσμική σοβαρότητα μοιάζουν απολύτως σχετικές τα τελευταία 24ωρα στη Νέα Δημοκρατία.
Πολλά έχουν ακουστεί για σύνδεση ενδεχόμενης υποψηφιότητας του Μάκη Βορίδη, με αυτήν του Άδωνι Γεωργιάδη, για την ηγεσία της ΝΔ. Συγκεκριμένα, έχει τονιστεί ότι εάν κατέβαινε ο ένας στην κούρσα της διαδοχής δεν θα κατέβαινε ο άλλος. Συνεργάτες του κ. Βορίδη λένε, ωστόσο, ότι η υποψηφιότητα Γεωργιάδη δεν συνδέεται και ότι οι λόγοι είναι διαφορετικοί.
Πάντως λίγη ώρα μετά και την ανακοίνωση του Άδωνη Γεωργιάδη ότι θα διεκδικήσει το αξίωμα ο Ευάγγελος Αντώναρος με μήνυμά του στο twitter καρφώνει τους υποψήφιους για την προεδρία της ΝΔ. «Όλοι μιλάνε για υποψηφιότητες στη ΝΔ. Με μια διαφορά: Μέχρι στιγμής δεν έχει... υποβληθεί ούτε μια. Μήπως κάποιοι δυσκολεύονται να βρουν υπογραφές;…» διερωτήθηκε στο twitter.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: