Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ντομπρόβσκις: Περιμένουμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της

Με εκτενείς αναλύσεις και ανταποκρίσεις από την Αθήνα καλύπτει σήμερα ο εξειδικευμένος στα ευρωπαϊκά θέματα ηλεκτρονικός Τύπος τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η επόμενη πράξη του Τσίπρα - να κυβερνήσει» υπογραμμίζει η POLITICO, σχολιάζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός απέδειξε ότι είναι ένας ικανός πολιτικός με ταλέντο στην τακτική. Τώρα όμως έρχεται η ώρα τού πραγματικού τεστ, «να κυβερνήσει», αναφέρεται στο δημοσίευμα, τονίζοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες, σχεδόν αμέσως μετά τον εκλογικό του θρίαμβο, ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά αμφιλεγόμενων διαρθρωτικών, επιδιορθωτικών δράσεων, όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η φορολόγηση των αγροτών. Η αντίσταση που θα συναντήσει εντός του κόμματος του δεν θα είναι εύκολη. Ωστόσο, προσθέτει ο αρθρογράφος, η πραγματική δυσκολία έγκειται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το τρίτο πακέτο διάσωσης.
Από την πλευρά της, σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να κάνει άλλες παραχωρήσεις ή να δεχτεί περαιτέρω καθυστερήσεις. Ήτοι, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η Ευρώπη πιθανότατα θα την αποκλείσει. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μάλιστα, σχολιάζουν ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι σε θέση να κρατήσει την προεκλογική του υπόσχεση ότι θα επαναδιαπραγματευτεί κάποια από τα σκληρότερα μέτρα του προγράμματος.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε στην Politico: «Περιμένουμε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας έχει υπογράψει το πρόγραμμα. Η νέα κυβέρνηση είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια με την προηγούμενη- από αυτή την άποψη, αναμένουμε ότι θα υπάρξει συνέχεια». Ο ίδιος απέκλεισε οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή της συμφωνίας.
«Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες εξοργίζει τους Σοσιαλδημοκράτες» επισημαίνει από την πλευρά του το EURACTIV. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανανεώσει τη συνεργασία του με τους δεξιούς Ανεξάρτητους Έλληνες αποτελεί «στρατηγικό λάθος», σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.
Το δημοσίευμα παραθέτει ακόμη δηλώσεις Γερμανών οικονομολόγων, σύμφωνα με τους οποίους «το Grexit είναι ακόμα στο τραπέζι». Άλλος οικονομολόγος, ωστόσο, θεωρεί πως οι Βρυξέλλες ανέπνευσαν με ανακούφιση γιατί «προτιμούν να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις με τον Τσίπρα, παρά να τον έχουν απέναντί τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: