Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Συμβασιούχοι; Οχι πια, απλώς... συνεργάτες

Ενα άθλιο καθεστώς εργασίας, που θυμίζει κάτι αντίστοιχο με «είλωτες» σε υπεργολαβίες, επαπειλείται για τους συμβασιούχους του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους εργάζονται επί δέκα συναπτά έτη υπογράφοντας τη μία σύμβαση μετά την άλλη, ειδοποιήθηκαν ότι περνάνε όλοι στον ΟΑΕΕ και καλούνται να διακόψουν «οικειοθελώς» τις συμβάσεις τους, συνάπτοντας νέες.
Η «πρωτοτυπία» της μετατροπής εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε ελεύθερους επαγγελματίες συνεπάγεται ουσιαστικά τη μείωση των αποδοχών τους. Ταυτόχρονα, στο υποστελεχωμένο Πανεπιστήμιο έχει γίνει ήδη σαφές ότι προμηνύεται η απώλεια των εργασιακών τους κεκτημένων.
Το συμφωνητικό του ΕΛΚΕ, με το οποίο οι συμβασιούχοι θα υπέγραφαν τον εργασιακό τους... Μεσαίωνα. Παρότι ήταν αναρτημένο για μερικές ημέρες στην ιστοσελίδα του, χθες κατόπιν των γενικευμένων αντιδράσεων «κατέβηκε», αλλά είχαμε προλάβει να το αποθηκεύσουμε
Χαρακτηριστικό είναι το έντυπο για «σύναψη σύμβασης φυσικού προσώπου» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ). Με την υπογραφή του, ο δικαιούχος θα αποδεχόταν ότι:
■ Δεν δημιουργείται καμία σχέση εργασίας με το ΕΚΠΑ.
■ Δεν καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
■ Παραιτείται από κάθε δικαίωμα ή έγερση αξίωσης που σχετίζεται με παροχές ή απαιτήσεις που συνδέονται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.
■ Το ΕΚΠΑ έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση οποτεδήποτε και αζημίως, με τήρηση προθεσμίας προειδοποίησης δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών.
Επειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε το περιεχόμενο του εγγράφου, «κατέβηκε» από την ιστοσελίδα του ΕΛΚΕ χθες το μεσημέρι. Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ είχε ήδη καταγγείλει την εξέλιξη και είχε καλέσει για χθες σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν εργαζόμενοι, στις νέες συμβάσεις θα συμπεριληφθούν ρήτρες που θα τους αφαιρούν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν δικαστικά οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Συνολικά στο ΕΚΠΑ εργάζονται περίπου 4.000 συμβασιούχοι, εκ των οποίων κοντά στους 1.000 έχουν συμβάσεις έργου με τον ΕΛΚΕ.
«Επεται συνέχεια»
«Χτυπάνε πρώτα συμβασιούχους και έπεται συνέχεια», σχολίαζε εργαζόμενη στους διαδρόμους της Πρυτανείας, λίγο πριν οι συμβασιούχοι και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου, Θ. Σφηκόπουλος, συγκεντρωθούν στην αίθουσα της Συγκλήτου, για να συζητήσουν το θέμα.
«Είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο για τον ΟΑΕΕ. Μας υποχρεώνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να το εφαρμόσουμε», απάντησε ο αντιπρύτανης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «βαθμιαία θα πρέπει όλοι οι συμβασιούχοι να συμφωνήσουν».
«Οποτε συμφέρει το Πανεπιστήμιο επικαλείται τη νομιμότητα», αντέδρασε εργαζόμενος. Συνάδελφοί του διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον αντιπρύτανη: «Καταργείται η έννοια της πάγιας και διαρκούς ανάγκης, ενώ έχουμε συγκεκριμένο ωράριο. Περιγράφονται συνθήκες εργολαβίας». Ζήτησαν στήριξη και διεκδίκηση λύσης από το υπουργείο Παιδείας. «Αντί να στραφεί το Πανεπιστήμιο εναντίον μας, να στραφεί ενάντια σε αυτούς που μπορούν να δώσουν λύση», ειπώθηκε.
«Είναι απαράδεκτο η Διοίκηση, αντί να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, να καλεί εργαζόμενους να υπογράψουν ότι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αρνούμενη πεισματικά με τον επισημότερο τρόπο ότι υπάρχουν κενά», αναφέρει προχθεσινή ανακοίνωση του Συλλόγου. Τη στήριξή της σε «κάθε κίνηση αντίστασης ενάντια στην αθλιότητα του νέου καθεστώτος “εργασίας”», ανακοίνωσε και η ΑΔΕΔΥ.
Το τρίτο κύμα
Πρόκειται για το τρίτο κύμα μετατροπής συμβάσεων προς το (πάλαι ποτέ) ΤΕΒΕ στο ΕΚΠΑ. Είχαν προηγηθεί άλλα δύο το 2012. Πριν από περίπου έναν χρόνο έγινε νέα προσπάθεια, ωστόσο πάγωσε μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη, όπου κέρδισαν στη διαδικασία για τα ασφαλιστικά μέτρα.
Το ενδεχόμενο ο εργαζόμενος να περάσει στον ΟΑΕΕ θα έχει συνέπεια την περικοπή σχεδόν του μισού μισθού του. Για παράδειγμα, με βάση τα ισχύοντα, εάν λαμβάνει μισθό 800€, θα αποδίδει φόρο 20% (-160€) και μηνιαίες εισφορές στον ΟΑΕΕ 210€, όσο είναι το κατώτατο κλιμάκιο. Ο μισθός του δηλαδή πέφτει στα 430€ καθαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: