Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Π.Α.Σ. Μ.Α. Πέλλας - Ορφέας Ριζαρίου (1-1)5-1. Ο Μέγας Αλέξανδρος «τραγουδούσε» και «χόρεψε», ο Ορφέας «θρηνούσε» και «έψελνε»

Ο πολύ καλύτερος σήμερα Π.Α.Σ. Μ.Α. Πέλλας, αφού πρώτα επιπόλαια, βιαστικά και αναποτελεσματικά σπατάλησε πάρα πολλές επιθέσεις δίνοντας αφορμές στον διστακτικό και αμυντικογενή Ορφέα Ριζαρίου να ζητήσει κάτι περισσότερο, με αντεπίθεση διαρκείας και ουσίας στο δεύτερο ημίχρονο, έφτασε στην ευρεία νίκη, χάνοντας παράλληλα και σωρεία κλασικών ευκαιριών για μεγαλύτερο σκορ. Να σημειωθεί ότι σχεδόν σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, κι από την φάση που επέφερε την ολική ανατροπή του σκορ για τους γηπεδούχους με την έναρξη της επανάληψης, οι φιλοξενούμενοι αγωνίζονταν με 10 ποδοσφαιριστές.
Επιθετικός μονόλογος των γηπεδούχων από το ξεκίνημα, αλλά κόντρα στη ροή οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που πήραν το προβάδισμα. Στο 7' μετά από αντεπίθεση και ωραία πάσα του Αλεξιάδη, ο Μαυρουδής αν και αρκετά μακριά και λίγο πλάγια, με δυνατό σουτ αιφνιδίασε τον Δομουκτσίδη, ανοίγοντας το σκορ. Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να διαχειριστούν το υπέρ τους αποτέλεσμα, κι έδειχναν παθητικοί στο παιχνίδι τους, με όλους σχεδόν τους παίκτες πίσω από την μπάλα. Το γήπεδο κατηφόρισε κι άλλο, αλλά παρά την πολύ καλή ανάπτυξη και την πληθώρα επιθέσεων από τους γηπεδούχους με κάθε τρόπο κι απ' όλες τις πλευρές, οι τελικές πάσες και προσπάθειες, ήταν στην πλειοψηφία τους άστοχες και βιαστικές. Ήρθε το 40', με τον Μπρατσούδη να παίρνει την μπάλα από την μεσαία γραμμή, κι αφού πέρασε έναν αντίπαλο, έπιασε ένα κεραυνό από τα 35 μέτρα, στέλνοντας την στο αριστερό παραθυράκι του Γαβριηλίδη ισοφαρίζοντας σε 1-1 και αποτυπώνοντας κατά κάποιον τρόπο πιο ρεαλιστικά την εικόνα του αγώνα. Μ' αυτό το σκορ και παρά τις προσπάθειες των γηπεδούχων να προηγηθούν πριν την ανάπαυλα, τέλειωσε και το πρώτο ημίχρονο.
Το δεύτερο ξεκίνησε πιο επιθετικά για την Πέλλα, κι αμέσως αυτό απέφερε καρπούς, με μια φάση που έκανε τους φιλοξενούμενους να διαμαρτύρονται προς τον ρέφερι της αναμέτρησης μετά το τέλος του αγώνα αλλά και με ανάρτηση που δημοσιεύτηκε αργότερα σε σελίδα της ομάδας στα κοινωνικά δίκτυα.
Η Πέλλα κέρδισε φάουλ εκτός περιοχής, το οποίο εκτέλεσε με δύναμη ο Παπαδόπουλος προς το τέρμα, με την μπάλα να βρίσκει στο τείχος και στο χέρι του Αλεξιάδη σύμφωνα με τον διαιτητή της αναμέτρησης κ. Μιχαηλίδη που είχε την απόλυτη ορατότητα και κρίση της φάσης. Ο διαιτητής καταλόγισε αμέσως το πέναλτι, δείχνοντας παράλληλα και 2η κίτρινη κάρτα στον αμυντικό του Ριζαρίου, αποβάλλοντας τον από το παιχνίδι(παράπονα και για την πρώτη κάρτα του ποδοσφαιριστή, η οποία χαρακτηρίζεται αυστηρή από τους ανθρώπους του Ορφέα). Το πέναλτι εκτέλεσε εύστοχα ο Τανταλίδης στο 47', και έβαλε την Πέλλα μπροστά στο σκορ. Κι ενώ η Πέλλα έχοντας πλέον και το αριθμητικό πλεονέκτημα έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη με τους Μπρατσούδη, Τοπάλη, Βογιατζή και Μπουράκη, οι φιλοξενούμενοι που έδειξαν πιο απαιτητικοί με 10 ποδοσφαιριστές, απείλησαν με ισοφάριση περίπου στο 65', όταν ο Δομουκτσίδης σε πρώτο χρόνο απέκρουσε σωτήρια το πλασέ του Σαβαντόγλου σε τετ α τετ και στη συνέχεια το σουτ του Βάινα έφυγε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του κενού τέρματος της Πέλλας. Λίγο νωρίτερα εντελώς άτσαλο πλασέ του Σαβαντόγλου από καλή θέση, δεν ανησύχησε τον Δομουκτσίδη. Αυτές οι δύο φάσεις μαζί με το γκολ του Μαυρουδή, ήταν ότι μπορεί να κρατήσει κανείς επιθετικά σήμερα για τους φιλοξενούμενους.
Η Πέλλα πέτυχε και τρίτο τέρμα στο 75' με κοντινό σουτ του Παπαδόπουλου ύστερα από ωραία προσπάθεια του Μπουράκη, κι έδειξε να βάζει οριστικό τέλος σε όποιες δεύτερες σκέψεις υπήρχαν για την τελική έκβαση του αγώνα. Τα δύο τέρματα που ακολούθησαν με τους Μπρατσούδη(78') και Μπουράκη(85') εν μέσω πολλών ευκαιριών για τους γηπεδούχους μέχρι το τελικό σφύριγμα, απλά επιβεβαίωσαν περίτρανα ποια ομάδα είχε την παράσταση νίκης από το ξεκίνημα του αγώνα.
Η Πέλλα ήταν πολύ καλή αλλά και ανούσια στο πρώτο μέρος, ενώ στο δεύτερο και με τους φιλοξενούμενους με 10 ποδοσφαιριστές, έγινε ακόμη πιο απειλητική και πιο αποτελεσματική, αν και το σκορ βάσει ευκαιριών, θα μπορούσε να ξεφύγει ακόμα περισσότερο. Καλύτεροι από την Πέλλα οι Μπουράκης, Μπρατσούδης, Τοπάλης, με αρκετούς ποδοσφαιριστές να ανεβάζουν απόδοση πολύ περισσότερο στο δεύτερο ημίχρονο. Το Ριζάρι παίζοντας τακτικά «κλεφτοπόλεμο» και με αμυντικογενή προσανατολισμό, τις ελάχιστες ευκαιρίες του τις σεβάστηκε σε μεγάλο βαθμό ως ομάδα εκτός έδρας, αλλά φάνηκε να ποντάρει αμυντικά περισσότερο στην «ρέντα» του και την επιθετική αστοχία των γηπεδούχων, παρά στις δικές του δυνάμεις και την δική του ανταγωνιστική αντίσταση. Διακρίθηκαν οι Σαβαντόγλου, Μαυρουδής και Γαβριηλίδης από τους φιλοξενούμενους.
Η διαιτητική τριπλέτα σε γενικές γραμμές πολύ καλή, κοντά με άμεση άποψη και αντίληψη σε όλες σχεδόν τις φάσεις σε κάθε σημείο του γηπέδου. Για την φάση του πέναλτι που διαμαρτύρονται οι φιλοξενούμενοι(οποιαδήποτε ομάδα θα διαμαρτύρονταν σε κάτι ανάλογο οφείλω να ομολογήσω, πόσο μάλλον που στα ερασιτεχνικά δεν έχουμε και το VAR που ακυρώνει ή κατακυρώνει), προσωπικά περισσότερο μπορώ να κατακρίνω την αυστηρότητα των νέων κανονισμών, παρά την στιγμιαία απόφαση ενός διαιτητή, που βλέπει την μπάλα να χτυπάει και να αλλάζει πορεία σε χέρι αμυντικού εντός περιοχής και με κατεύθυνση προς το τέρμα, έχοντας την «εξουσία» να αποφασίσει για την φάση σύμφωνα με την υποκειμενική του κρίση για την «προέκταση ή όχι του σώματος» και τη «σωστή θέση του χεριού». Πάντως με την εικόνα του αγώνα και την διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων στο γήπεδο, δε μπορώ να την θεωρήσω ως τη φάση που έκρινε την σημερινή αναμέτρηση.
►Την επόμενη αγωνιστική η Πέλλα φιλοξενείται στη Σωσάνδρα και το Ριζάρι υποδέχεται τον Εθνικό Γιαννιτσών.
Οι συνθέσεις
Π.Α.Σ. Μ.Α. Πέλλας(Χαρπίδης): Δομουκτσίδης, Παναγιωτέλης(Καρατζιάς 59'), Βασιλάκογλου, Τανταλίδης, Πλιόγκας Η., Ιωσηφίδης(Καμπούρης 63'), Μπουράκης, Τοπάλης, Πολυχρονόπουλος(Βογιατζής 46'), Μπρατσούδης, Παπαδόπουλος(Αλμπάνης 84').
Α.Σ. Ορφέας Ριζαρίου(Γιανούλτσης): Γαβριηλίδης, Κατικαρίδης Κ., Καθρέπτης(Σιδηρόπουλος 52'), Haslika, Βάινας, Ταχίρι(Κόλα 63'), Σαβαντόγλου(Καλλιανίδης 79'), Αλεξιάδης-Ιωσηφίδης, Μίσκος(Γρηγοριάδης 49'), Μαυρουδής, Κατικαρίδης Γ..
Μια προσφορά






1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την αντικειμενική ανάλυση του αγώνα και ειλικρινά σε ευχαριστούμε καθώς κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες μας δείχνεις τις καλύτερες και τις αμφισβητούμες φάσεις του αγώνα.