Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Το εμβόλιο ως πολιτική μεταφορά: "Ψηφίστε με και θα σας φροντίσω"

Το βρετανικό περιοδικό ArtReview αναλύει τον ρόλο των εικόνων στην πανδημία, την σημασία της απουσίας τους και την χρήση τους για πολιτικούς σκοπούς.
Συντρίμμια, ανθρώπινος πόνος, η εικόνα του θανάτου. Το οπτικό υλικό, το οποίο συχνά προκύπτει σε περιόδους πολέμου, κρίσεων και καταστροφών, είναι εν πολλοίς ανύπαρκτο στην περίπτωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Ο εχθρός είναι τόσο μικρός που καθίσταται αόρατος, ενώ οι θάνατοι που προκαλεί, συνήθως λαμβάνουν χώρα σε νοσοκομειακές μονάδες, απόλυτα τραγικοί, χωρίς όμως να αποτυπώνονται από τον φακό με τρόπο τέτοιο που θα επέτρεπε να χρησιμεύσουν ως οπτικές μεταφορές για το μέγεθος της τραγωδίας.
Στον κανόνα αυτό, οι εξαιρέσεις στον ένα χρόνο της πανδημίας ήταν ελάχιστες. Έτσι, o διαρκώς αυξανόμενος αριθμών θανάτων όσο τρομακτικός, παραμένει "αόριστος".
"Ψηφίστε με και θα σας φροντίσω"
Όπως αναφέρει σε σχετικό του άρθρο το ArtReview, το προηγούμενο διάστημα, μία σειρά εικόνων άνοιξε ένα νέο "αισθητικό μέτωπο" στον πόλεμο κατά της πανδημίας. Ήταν από τις λίγες φορές τον τελευταίο χρόνο, που οι ηγέτες ανά τον πλανήτη είχαν την ευκαιρία να βγάλουν προς τα έξω μία θετική εικόνα τους. Και αυτή η ευκαιρία δεν ήταν άλλη, από τις εμβολιαστικές εκστρατείες.
"Η θεραπεία ως πολιτική μεταφορά: ψηφίστε με και θα σας φροντίσω", αναφέρει το βρετανικό περιοδικό. Έτσι, στις ΗΠΑ, η τίμηση στην ορκωμοσία Μπάιντεν της νοσοκόμας, Σάντρα Λίντσεϊ, της πρώτης αμερικανίδας που εμβολιάστηκε, έστειλε το πολιτικό μήνυμα ότι ο νέος πρόεδρος θα λάβει πιο σοβαρά υπόψη του την πανδημία από τον προκάτοχό του.
Η νοσηλεύτρια Sandra Lindsay κάνει το εμβόλιο της Pfizer
Στο ίδιο πλαίσιο, το περιοδικό αναφέρεται και στην επιλογή του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, να φωτογραφηθεί χωρίς πουκάμισο κατά την 2η δόση του εμβολίου στο νοσοκομείο Αττικό.
"Ο Έλληνας πρωθυπουργός. Κυριάκος Μητσοτάκης, άδραξε την ευκαιρία να εμφανιστεί χωρίς πουκάμισο μπροστά στις κάμερες (έχει το σώμα για αυτό, για να είμαστε δίκαιοι) καθώς έκανε την δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer στο νοσοκομείο Αττικό: ο χαριτωμένος, δυνατός ηγέτης, πολεμά τον ιό εκ μέρους των πολιτών του", αναφέρει χαρακτηριστικά το ArtReview.
Η αγωνία των spin doctors
Οι επαγγελματίες της επικοινωνίας των πολιτικών ελπίζουν ότι η εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας, θα παράσχει προστασία και έναντι τυχόν “εκπυρσοκροτήσεων” στις επόμενες εκλογές, τονίζει το ArtReview.
Το ερώτημα που θέτει είναι εάν υπάρχουν παρεκκλίσεις από τα προγράμματα εβολιασμού, παρεκκλίνουν και τον σκοπό τους. Στον Καναδά υπήρξε το περιστατικό με ζευγάρι εκατομμυριούχων που επιχείρησε να παρακάμψει τα πρωτόκολλα και να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα σε απομακρυσμένη περιοχή της χώρας. Στην Τουρκία, μέλη του κυβερνώντος AKP προσπέρασαν την “ουρά” του εμβολιασμού, ενώ κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στην Ελλάδα, με μέλη της κυβέρνησης να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα, χωρίς να ανήκουν σε ομάδα κινδύνου. Στην Βραζιλία, σύμπραξη ιδιωτικών κλινικών, που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από πλούσιους, επιδιώκουν να αγοράσουν εμβόλια απευθείας από τις φαρμακευτικές.

Παντελής Πετράκης
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: