Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Παρέμβαση για τα δάνεια του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ζήτησε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ρυθμίστε σήμερα το πλαίσιο που διέπει τα δάνεια που ελήφθησαν μέσω του τέως ΟΕΚ με επιδοτούμενο επιτόκιο», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προς το υπουργείο Εργασίας.
Κοινοβουλευτική παρέμβαση με θέμα τα δάνεια του Ο.Ε.Κ. με επιδοτούμενο επιτόκιο, πραγματοποίησαν 41 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους, παρά τις ήδη ψηφισμένες από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ρυθμίσεις για τα δάνεια, που ελήφθησαν μέσω του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) με επιδοτούμενο επιτόκιο και παρά τις επανειλημμένες πιέσεις και παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την Αξιωματική Αντιπολίτευση για υλοποίηση των ρυθμίσεων αυτών, αναπάντητο παραμένει ακόμα το ερώτημα για το αν και πότε η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας θα μεριμνήσει για το εν λόγω θέμα, πρόβλημα μάλιστα που αφορά δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.
Η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει σε έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης, βάσει του νόμου 4618/2019, βάσει της οποίας θα καθοριστούν τα κριτήρια ένταξης στην επιδότηση, τα ποσοστά επιδότησης της έντοκης τοκοχρεωλυτικής δόσης, τα μέγιστα ποσά της επιδοτούμενης δόσης, η μέγιστη διάρκεια της επιδότησης ανά κλίμακες οφειλής και κάθε άλλο αναγκαίο διαδικαστικό και λεπτομερειακό ζήτημα για την υλοποίηση της προβλεπόμενης επιδότησης.
Οι βουλευτές τονίζουν ότι οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από λόγια αλλά από πράξεις και κυβερνήσεις που δίνουν λύσεις άμεσα σε προβλήματα που ταλαιπωρούν την κοινωνία μας.
Επιπλέον, από την υλοποίηση αναμένεται να ωφεληθούν δανειολήπτες που εξακολουθούν να οφείλουν και οι οποίοι, σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων τους προς τις ανώνυμες τραπεζικές εταιρείες, θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο απώλειας της κατοικίας τους. Ακόμη σημειώνουν ότι, προσφάτως με την υπ. αρ. 50530/2821/3.2.2021 Υπουργική Απόφαση, παρατάθηκε η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ρύθμισης αποπληρωμής οφειλών δανειοληπτών που χορηγήθηκαν από ίδια κεφάλαια του καταργηθέντος Ο.Ε.Κ..
Δεδομένου ότι το πρόβλημα των δανειοληπτών μέσω τ. Ο.Ε.Κ. με επιδοτούμενο επιτόκιο αφορά δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, η αξιωματική Αντιπολίτευση καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να εκδώσει άμεσα την Υπουργική Απόφαση, που προβλέπεται από το Νόμο 4618/2019, που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική ελάφρυνση των δανειοληπτών που έλαβαν δάνεια μέσω τ. Ο.Ε.Κ. με επιδοτούμενο επιτόκιο.
 
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: