Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Ορκίστηκε η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Ντράγκι στην Ιταλία

Ορκίστηκε σήμερα το πρωί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο η κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι με αποτέλεσμα να κλειδιά της γείτονος να παραδίδονται, με εντυπωσιακά ευρεία συναίνεση, στον τεχνοκράτη πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ.
«Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην αβασίλευτη δημοκρατία, ότι θα σεβαστώ με εντιμότητα το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου, προς αποκλειστικό συμφέρον του έθνους» είπαν τα μέλη της κυβέρνησης, ενώπιον του Ιταλού προέδρου.
Για πρώτη φορά, λόγω των μέτρων ασφαλείας που επιβάλει η πανδημία του νέου κορονοϊού, στην τελετή δεν παρέστησαν οι συγγενείς των νέων υπουργών, ενώ η διάρκειά της ήταν λίγο μεγαλύτερη απ' ότι συνήθως διότι, το χρυσό στυλό που χρησιμοποίησαν όλοι έπρεπε να απολυμαίνεται.
Πριν την τελετή ο νέος πρωθυπουργός της χώρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, ενώ θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.
Την νέα κυβέρνηση συνθέτουν 23 υπουργοί, εκ των οποίων οκτώ είναι μάνατζερ και τεχνοκράτες και 15 στελέχη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Όπως γράφει στη σημερινή «Εφ.Συν.» ο ανταποκριτής μας Θεόδωρος Ανδρεάδης - Συγγελάκης, η κυβέρνηση θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2023, όταν εκπνέει η νομοθετική περίοδος και θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές. Εκτός και αν, όταν λήξει η θητεία του Ματαρέλα (σε έναν χρόνο ακριβώς), τα κόμματα προτείνουν στον Ντράγκι να μετακινηθεί στην προεδρία της Δημοκρατίας και επιλέξουν νέο πρωθυπουργό.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: