Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Τροπολογία Αυγενάκη για ψηφιακή διεξαγωγή αρχαιρεσιών σε ομοσπονδίες - Έντονη αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Τη δυνατότητα διεξαγωγής των εκλογών των αθλητικών ομοσπονδιών (αλλά και των ενώσεων και των σωματείων) με ηλεκτρονικό τρόπο, προβλέπει τροπολογία του Υφυπουργείου Αθλητισμού, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο "Μισθολόγιο και ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων". Εφόσον επιλεγεί η χρήση σύγχρονων μέσων για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών, θα χρησιμοποιηθεί το πληφοριακό σύστημα "Ψηφιακή Κάλπη Ζευς", της ανώνυμης εταιρείας "Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας Α.Ε.".
Η τροπολογία προβλέπει επίσης ότι οι εκλογές με χρήση ψηφιακών μέσων θα διεξαχθούν ενώπιων τριμελούς εφορευτικής επιτροπής, αποτελούμενης από δικηγόρους. Η σχετική αίτηση της ενδιαφερόμενης ομοσπονδίας ή ένωσης θα πρέπει να κατατεθεί στον Δικηγορικό Σύλλογο της περιφέρειας, τουλάχιστον 25 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών και ο ορισμός των μελών της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και των αναπληρωτών τους, θα πρέπει να γίνει το αργότερο 20 ημέρες πριν την ημερομηνία των εκλογών.
Προκειμένου να μπορέσουν οι αθλητικές ομοσπονδίες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, η τροπολογία προβλέπει ακόμη μία μικρή παράταση, ως τις 10 Απριλίου, της προθεσμίας διεξαγωγής των εκλογών και αντίστοιχα της θητείας των σημερινών διοικητικών συμβουλίων.
Για τις ομοσπονδίες που έχουν προκηρύξει ήδη εκλογές, και εφόσον αποφασιστεί αυτές να διεξαχθούν με ψηφιακά μέσα, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Μαρτίου.
Παράλληλα, για τις τοπικές αθλητικές ενώσεις, η προθεσμία διεξαγωγής αρχαιρεσιών, καθώς και η θητεία των νυν διοικήσεων, παρατείνεται ως τις 30 Ιουνίου.
Η τροπολογία του Υφυπουργείου Αθλητισμού προβλέπει τέλος και την παράταση της θητείας της Ολομέλειας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, έως τη διεξαγωγή των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Η ανάδειξη της νέας ολομέλειας της ΕΠΕ θα πρέπει να γίνει το διάστημα 15-30 Οκτωβρίου 2021, εκτός εάν υπάρξει ακύρωση των Αγώνων του Τόκιο, οπότε οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο 30 ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση ακύρωσης από την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Γ. Δημητρόγλου
ΣΥΡΙΖΑ: «"Πραξικόπημα" από ΝΔ και Αυγενάκη για τον έλεγχο των Ομοσπονδιών»
Για «"πραξικόπημα" από ΝΔ και Αυγενάκη για τον έλεγχο των Ομοσπονδιών» κάνει λόγο το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωσή του για την τροπολογία που πέρασε χθες, Τρίτη (16/2) ο υφυπουργός Αθλητισμού, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο «Μισθολόγιο και ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» και μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη καταστατικών οργάνων σε αθλητικές ενώσεις και Ομοσπονδίες, ενόψει των επικείμενων αρχαιρεσιών.
Mε αναφορά στην σχετική τροπολογία, η οποία ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη (17/2), ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «δίνει εξουσία στον κ. Αυγενάκη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να καθορίσουν αναλυτικά με ΚΥΑ, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με τον τρόπο που επιθυμούν!
Αφού μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη νομοθέτηση σειράς παρεμβάσεων, όπως, φωτογραφικές διατάξεις για "ημετέρους", άρση κωλυμάτων για εκλεκτούς, χρήση του Μητρώου Αναγνωρισμένων Αθλητικών Σωματείων για ξεκαθάρισμα του 50% των ενεργών Σωματείων και τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές, την κατασκευή εκλεκτορικού σώματος και εκλεκτόρων με απόφαση του υφυπουργού και αφού μοίρασε χρήμα σε όσα σωματεία ανταποκρίθηκαν στους όρους της, φαίνεται ότι όλα αυτά δεν επαρκούσαν για να επιτευχθεί ο σκοπός της χειραγώγησης των εκλογών στις Ομοσπονδίες.
Δηλώνει μάλιστα ρητά ο κ. Αυγενάκης ότι οι διατάξεις της τροπολογίας κατισχύουν των καταστατικών των Αθλητικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων. Δηλαδή καταργεί τα καταστατικά των σωματείων και πάγιες διατάξεις του Αστικού Κώδικα, αναγορεύοντας τον εαυτό του σε γενικό δερβέναγα των πάντων στον Αθλητισμό.
Δεν πρόκειται, λοιπόν για "απλή" τροπολογία του κ. Αυγενάκη, αλλά για κοινοβουλευτικό "πραξικόπημα" που αποτελεί το "τελευταίο χαρτί" για να ελέγξει τις Ομοσπονδίες και να διασωθεί από το «ναυάγιο» στο οποίο τον οδήγησαν οι επιλογές του. Ελπίζουμε να μην ξαναζήσουμε εκλογές βίας και νοθείας στον Αθλητισμό».
Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:
«Με τη νιοστή τροπολογία που ρυθμίζει θέματα αρχαιρεσιών των Αθλητικών Ομοσπονδιών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του υφυπουργού Αθλητισμού "παίζει το τελευταίο της χαρτί" για τον έλεγχο τους και τη μετάβαση σε μια εποχή πλήρους εμπορευματοποίησης του Αθλητισμού.
Η τροπολογία, εργαλειοποιώντας την πανδημική κρίση και το ολέθρια παρατεταμένο κλείσιμο του Αθλητισμού, εισάγει τη δυνατότητα για διαδικτυακές Γενικές Συνελεύσεις, αλλά ουσιαστικά επιβάλλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ψηφιακής κάλπης.
Επιπλέον, ορίζει εκ νέου - αλλάζοντας τον νόμο που η ίδια ψήφισε - εφορευτική επιτροπή αποτελούμενη μόνο από δικηγόρους, που θα πληρώσουν οι Ομοσπονδίες και καθορίζει προσχηματικές προθεσμίες.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δίνει εξουσία στον κ. Αυγενάκη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να καθορίσουν αναλυτικά με ΚΥΑ, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με τον τρόπο που επιθυμούν!
Αφού μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη νομοθέτηση σειράς παρεμβάσεων, όπως, φωτογραφικές διατάξεις για "ημετέρους", άρση κωλυμάτων για εκλεκτούς, χρήση του Μητρώου Αναγνωρισμένων Αθλητικών Σωματείων για ξεκαθάρισμα του 50% των ενεργών Σωματείων και τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές, την κατασκευή εκλεκτορικού σώματος και εκλεκτόρων με απόφαση του υφυπουργού και αφού μοίρασε χρήμα σε όσα σωματεία ανταποκρίθηκαν στους όρους της, φαίνεται ότι όλα αυτά δεν επαρκούσαν για να επιτευχθεί ο σκοπός της χειραγώγησης των εκλογών στις Ομοσπονδίες.
Δηλώνει μάλιστα ρητά ο κ. Αυγενάκης ότι οι διατάξεις της τροπολογίας κατισχύουν των καταστατικών των Αθλητικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων. Δηλαδή καταργεί τα καταστατικά των σωματείων και πάγιες διατάξεις του Αστικού Κώδικα, αναγορεύοντας τον εαυτό του σε γενικό δερβέναγα των πάντων στον Αθλητισμό.
Δεν πρόκειται, λοιπόν για "απλή" τροπολογία του κ. Αυγενάκη, αλλά για κοινοβουλευτικό "πραξικόπημα" που αποτελεί το "τελευταίο χαρτί" για να ελέγξει τις Ομοσπονδίες και να διασωθεί από το «ναυάγιο» στο οποίο τον οδήγησαν οι επιλογές του. Ελπίζουμε να μην ξαναζήσουμε εκλογές βίας και νοθείας στον Αθλητισμό.
Ο αυταρχισμός, η αλαζονεία και ο νεποτισμός δεν ωφέλησαν κανέναν στην ιστορία. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πάρει σύντομα το μάθημά της».
ΚΙΝΑΛ: «Ο Αυγενάκης ευτελίζει ξανά τις δημοκρατικές διαδικασίες στις Ομοσπονδίες»
Για ευτελισμό των δημοκρατικών διαδικασιών στις αθλητικές ομοσπονδίες κατηγορεί τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο Τομέας Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής, μέσω ανακοίνωσής του. Το ΚΙΝΑΛ αναφέρεται στις εκλογικές διαδικασίες που έχουν προκυρηχθεί και στην τροπολογία που κατατέθηκε, υπογραμμίζοντας ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού «παρεμβαίνει απροκάλυπτα σε εκλογικές διαδικασίες που ήδη έχουν προκηρυχθεί, αλλάζοντας τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους και αθροίζοντας μοναδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διεξαγωγή τους».
Η ανακοίνωση:
«Ο επικίνδυνος Λευτέρης Αυγενάκης ευτελίζει ξανά τις δημοκρατικές διαδικασίες στις Αθλητικές Ομοσπονδίες, με την ανοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη! Δεν μας εκπλήσσει πια η οποιαδήποτε παρέμβαση.
Χθες το μεσημέρι 16.02.2021, άλλη μια φορά την τελευταία στιγμή, κατέθεσε τροπολογία σε άσχετο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα, αιφνιδιάζοντας εν μέσω σκληρού lockdown αλλά και με τη μισή Ελλάδα αποκλεισμένη λόγω καιρού, από την «Μήδεια». Την ίδια περίοδο που υπάρχει Νομοσχέδιο του Υφυπουργείου Αθλητισμού σε διαβούλευση μέχρι την 26η.02.2021., δεν ανέμενε να θέσει την εν λόγω τροπολογία στο σχετικό Νομοσχέδιο και ζητάει την έγκριση της Βουλής εντός 12 ωρών, για τροπολογία σε άσχετο Νομοσχέδιο.
Με την αιφνιδιαστική τροπολογία καταργεί τη Νομική Επιστήμη και τα Συνταγματικά Δικαιώματα, παραβιάζοντας με ωμό τρόπο τα Καταστατικά των Αθλητικών Ομοσπονδιών και παρεμβαίνει απροκάλυπτα σε εκλογικές διαδικασίες που ήδη έχουν προκηρυχθεί, αλλάζοντας τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους και αθροίζοντας μοναδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διεξαγωγή τους.
Συγκεκριμένα:
Καταργεί τις Εφορευτικές Επιτροπές, όπως προέβλεπε προηγούμενος δικός του Νόμος που είχε ψηφιστεί, τα Καταστατικά των Ομοσπονδιών και ορίζει τριμελή Εφορευτική Επιτροπή από τρεις δικηγόρους που θα ορίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος του Νομού που έχει έδρα η κάθε Ομοσπονδία
Θέτει περιοριστική προθεσμία 25 πλήρων ημερών (δεν υπολογίζεται η ημερομηνία αποστολής αιτήματος και η ημέρα ορισμού των Δικαστικών Αντιπροσώπων). Αυτό σημαίνει ότι, καμία Ομοσπονδία δεν μπορεί να διενεργήσει εκλογές πριν από 27 ημέρες από την ψήφιση της τροπολογίας και τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ
Η ανωτέρω προθεσμία ανατρέπει τις προκηρύξεις εκλογών, όσων Αθλητικών Ομοσπονδιών έχουν προκηρύξει εκλογές, τουλάχιστον μέχρι την 14η.02.2021 και οριακά όσων έχουν προκηρύξει μέχρι την 21η.03.2021. Ήτοι οι Ομοσπονδίες Χιονοδρομίας (27.02), Κωπηλασίας (06.03), Κανόε Καγιάκ (07.03), Άρσης Βαρών (13.03), Ιστιοπλοΐας (14.03) και άλλες επτά που έχουν προκηρύξει 20-21.03. Οι Ομοσπονδίες αυτές αναγκάζονται πραξικοπηματικά να μεταθέσουν τις εκλογές τους, αλλάζοντας τον προγραμματισμό τους και επηρεάζοντας την Ολυμπιακή Προετοιμασία των Αθλητών/τριών τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο
Ορίζει μοναδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διενέργεια των εκλογών, εναλλακτική λύση που ήδη έχουν προβλέψει οι Αθλητικές Ομοσπονδίες στις προκηρύξεις τους, έξω από κάθε δεοντολογία ανταγωνισμού, που διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια, όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Στη δε αιτιολογική έκθεση αναφέρει για επαρκείς εγγυήσεις εκλογικών αποτελεσμάτων και όχι ρητά για πλήρεις εγγυήσεις του συστήματος και του αποτελέσματος των ψηφοφοριών
Δεν έλαβε υπόψη του ότι, τα συστήματα αυτά απαιτούν εκπαιδεύσεις και απόλυτη εγγύηση των διαδικασιών, ψηφοφοριών, πιθανών ενστάσεων και βάζει στο κάδρο και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη
Για όλα τα παραπάνω, αναγκάζεται να δώσει άλλη μια φορά παράταση των εκλογών μέχρι την 10η.04.2021, πάλι μέσα σε ασφυκτικές ημερομηνίες
Ζητάει εξουσιοδότηση να καθορίσει ο ίδιος την εκλογική διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος της
Με τη μισή Ελλάδα αποκλεισμένη λόγω της «Μήδειας» και τον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό μόνιμα κλειστό, ο κ Αυγενάκης συνεχίζει να βρίσκει τρόπους να ταλαιπωρεί και να καταδυναστεύει τις Αθλητικές Ομοσπονδίες.
Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας ότι, η παρουσία του ταλαιπωρεί τον Ελληνικό Αθλητισμό, τη Βουλή των Ελλήνων και ευτελίζει την Κυβέρνηση.
Με ποιο δικαίωμα σε μια νύχτα καταργούνται διατάξεις καταστατικών, φορέων που λειτουργούν πλέον των 80 ετών;
Σε ποια ευνομούμενη χώρα έχουν γίνει τόσο ωμές παρεμβάσεις στη σημαντικότερη δημοκρατική διαδικασία, όπως αυτή των εκλογών;
Η τροπολογία αυτή, ο χρόνος της κατάθεσής της, το ύφος της θυμίζουν άλλες εποχές».
ΚΚΕ: «Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης στον αθλητισμό οδηγούν σε επικίνδυνο κατήφορο»
«Με αιφνιδιαστική τροπολογία, που κατέθεσε η κυβέρνηση σε άσχετο νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα, παραβιάζει με ωμό τρόπο τα Καταστατικά των Αθλητικών Ομοσπονδιών. Σαν να ζήλεψε "μαύρες εποχές", που ο υφυπουργός Αθλητισμού διόριζε διοικήσεις, παρεμβαίνει απροκάλυπτα σε εκλογικές διαδικασίες που ήδη έχουν προκηρυχθεί, αλλάζοντας τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους, διορίζοντας εφορευτικές επιτροπές της αρεσκείας του, μεθοδεύοντας ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που δεν είναι αδιάβλητες.
Κι όλα αυτά, για να μπορέσει να ελέγξει τις διοικήσεις και τα σωματεία. Φτάνει σε σημείο να ζητάει εξουσιοδότηση να καθορίσει ο ίδιος την εκλογική διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος της. Είναι τέτοια η πρεμούρα του να “ σημαδέψει την τράπουλα” που αλλάζει ξανά και ξανά τις διαδικασίες» αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Ο πανικός και τα αδιέξοδα οδηγούν σε αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο τον κύριο Αυγενάκη, που όπου σταθεί κι οπού βρεθεί μιλάει για τη στήριξη του πρωθυπουργού στο έργο του.
Ο αθλητικός κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα και να ζητήσει εδώ και τώρα να πάρει πίσω η κυβέρνηση την κατάπτυστη αυτή τροπολογία» υπογραμμίζει, καταλήγοντας, η ανακοίνωση. 
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: