Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Αθλητισμός: Κορωνοϊός και αποχή «απειλούν» την καρδιά

Η πανδημία χτύπησε στην… καρδιά του αθλητισμού, θέτοντας ένα μεγάλο μέρος του εκτός γηπέδων και γυμναστηρίων, μέσα σε αυτό και πολλά ολυμπιακά σπορ σε μια χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων. Την ώρα κατά την οποία επαγγελματίες και μη αναμένουν το πράσινο φως για την επιστροφή στη δράση, ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος παραμονεύει να χτυπήσει. Πού; Στην καρδιά των αθλητών.
Οι αθλητές έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση διακοπής προπονήσεων. Ατομικά ο καθένας δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι έχει κάνει. Πολλοί σταμάτησαν το κανονικό πρόγραμμά τους και για αρκετό διάστημα. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι αμέσως μετά τη διακοπή μειώνονται πάρα πολύ η αερόβια ικανότητα (δηλαδή η αντοχή) και η δύναμη. Φανταστείτε πως αν κάποιος αθλητής σταματήσει την κανονική προπόνηση για 3 μήνες, χάνει το 25% της αντοχής του και το 10% της δύναμης. Όταν χάσεις την αντοχή σου και τη μυϊκή δύναμη, η καρδιά κουράζεται περισσότερο, προκειμένου να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα.
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Οι αθλητές θα πρέπει να κάνουν νέο ιατρικό έλεγχο σαν να ξεκινούσαν τη χρονιά από την αρχή. Επίσης, επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας, πολλοί αθλητές πιθανόν να νόσησαν ασυμπτωματικά. Εδώ υπάρχει ένας επιπλέον λόγος για έλεγχο. Όσοι νόσησαν με συμπτώματα –με βάση πρόσφατη μελέτη– ο ένας στους επτά έχει κάνει και μυοκαρδίτιδα. Δηλαδή νόσησε με συμμετοχή της καρδιάς. Επομένως, χρειάζονται εδώ οπωσδήποτε τεστ κοπώσεως και συστήνεται στους αθλητές να πραγματοποιηθεί και μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Αυτό κατά την άποψή μου πρέπει να γίνει σε όλους όσοι νόσησαν με συμπτώματα κι όχι μόνο στους αθλητές και απαραίτητα να προηγηθεί ένας καρδιολογικός πλήρης έλεγχος. Κι αυτό γιατί; Διότι η μαγνητική καρδιάς δείχνει αν υπάρχουν σημεία στο μυοκάρδιο που έχουν κατάλοιπα μυοκαρδίτιδας και πιθανόν να προκαλέσουν αρρυθμίες, οι οποίες δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πού μπορεί να οδηγήσουν.
Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, όσον αφορά το αναπνευστικό σύστημα, αναμένεται ότι αθλητές με ήπια έως μέτρια συμπτώματα λοίμωξης από COVID-19, αναρρώνουν πλήρως σε διάστημα έως 4 εβδομάδες. Επανεμφάνιση συμπτωμάτων παραγωγικού βήχα, θωρακικού πόνου, επιδεινούμενης δύσπνοιας, χρήζει ενδελεχούς επανελέγχου με ακτονογραφία θώρακος, D-Dimer, μετρήσεις πνευμονικής λειτουργίας για αποκλεισμό πνευμονίας, πνευμονικής εμβολής. Γενικότερα συνιστάται σε αθλητές που είχαν νοσηλευτεί να υποβληθούν σε επαναληπτική απεικόνιση, αναπνευστικές δοκιμασίες και καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης.
 
Μπάμπης Παπαδάτος
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: