Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Αυστηροποίηση και παράταση μέτρων σε όλη την Ευρώπη

Καθώς το τρίτο κύμα του κορονοϊού σαρώνει την ευρωπαϊκή ήπειρο όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν παράταση και αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τον Μάρτιο.
Η Πορτογαλία, η χώρα που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερη προβλήματα τις τελευταίες εβδομάδες, αναμένεται να παραμείνει σε καραντίνα έως τα μέσα Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας.
Η Μάρτα Τεμίντο ανακοίνωσε ότι ο «μαγικός αριθμός» των νέων κρουσμάτων ώστε να βγει η χώρα από την έκτακτη κατάσταση είναι οι 200 μολύνσεις καθημερινά.
«Τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί λειτουργούν», διαβεβαίωσε η υπουργός Υγείας, υπογραμμίζοντας, εντούτοις, ότι η Πορτογαλία συνεχίζει να παρουσιάζει «ένα επίπεδο επίπτωσης εξαιρετικά υψηλό, παρά την πτωτική τάση».
Η έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού οδήγησε τα νοσοκομεία της χώρας στα όριά τους, με μια κορύφωση σχεδόν 7.000 ασθενών να νοσηλεύονται και ένα ποσοστό κάλυψης κλινών στις ΜΕΘ για ασθενείς Covid στο 90%.
Με 203 επιπλέον θανάτους, το σύνολο των νεκρών από την αρχή της πανδημίας υπερέβη σήμερα τους 14.500, οι μισοί και πλέον εκ των οποίων από την αρχή του έτους.
Οι υγειονομικοί περιορισμοί που βρίσκονται σε ισχύ στη χώρα είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη, επισήμανε ένας από τους ειδικούς σήμερα.
«Η Πορτογαλία είναι αυτή τη στιγμή η χώρα με την πιο περιορισμένη κινητικότητα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο επιδημιολόγος Μπαλτάζαρ Νούνες, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (INSA).
Το lockdown στη Γερμανία ενδέχεται να παραταθεί έως τον Μάρτιο. Αυτό προκύπτει από ένα πρώτο σχέδιο ψηφίσματος το οποίο πρόκειται να συζητηθεί στην αυριανή σύνοδο κορυφής της ομοσπονδιακής και των κυβερνήσεων των κρατιδίων και το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του τηλεοπτικού δικτύου n-tv.
Βασικός λόγος για την παράταση αυτή αναφέρεται η εμφάνιση και εξάπλωση των παραλλαγών του ιού.
Το προσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα κρατίδια, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές στις προτάσεις.
Μεταξύ άλλων πρόκειται να παραταθούν τα εξής μέτρα:
  • Οι συναντήσεις περιορίζονται στο ελάχιστο, μόνο με μέλη του ίδιου νοικοκυριού και ένα ακόμη άτομο
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα
  • Να αποφεύγονται όλα τα περιττά ταξίδια και επισκέψεις
  • Τηλεργασία και υποχρέωση μάσκας για τους υπαλλήλου
Έως τις αρχές Μαρτίου παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Ολλανδία με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων να κάνει λόγο για επιδείνωση της κατάστασης.
Η ολλανδική κυβέρνηση θα παρατείνει το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με το οποίο στοχεύει να επιβραδύνει τη διασπορά του νέου κορονοϊού έως και τις 2 Μαρτίου (21.00-04.30 της 3ης Μαρτίου), ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.
Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, που συμβουλεύει την κυβέρνηση, «μας είπε ότι η κατάσταση καταλήγει να είναι χειρότερη, σε σχέση με όσο φοβόμασταν τελικά, με τον αριθμό των μολύνσεων, των νοσηλειών και άλλους δείκτες», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φερντ Γκραπερχάους.
«Μας προειδοποίησαν επίσης αυστηρά σχετικά με την όλο και μεγαλύτερη αύξηση (των μολύνσεων) του πολύ πιο μεταδοτικού βρετανικού στελέχους και μας συνέστησαν επειγόντως να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε την απαγόρευση της κυκλοφορίας», είπε ο Ολλανδός υπουργός σε δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Μέχρι την 1η Μαρτίου θα παραμείνει σε ισχύ το lockdown στο Βέλγιο, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωση και απαγόρευση για τα μη αναγκαία ταξίδια, αλλά και ανώτατο όριο ατόμων που συναντώνται σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
Αντίστοιχα στη Δανία, παρά την θετική εικόνα των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση δεν ετοιμάζεται για χαλάρωση των μέτρων, κυρίως λόγω των παραλλαγμένων στελεχών.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: