Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Προσυπογράφει η ΕΦΕ την καταγγελία πρακτορείων για το Υπ. Πολιτισμού

Το σύνολο των καταγγελιών στις οποίες προέβησαν φωτογραφικά πρακτορεία, έρχεται να υιοθετήσει «πλήρως και στο σύνολό τους», το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.
Οι καταγγελίες αφορούν στην τακτική που εφαρμόζει το Υπουργείο Πολιτισμού μετά τις εκλογές του 2019, η οποία είναι να μην ενημερώνει τα πρακτορεία για την κάλυψη των πολιτιστικών εκδηλώσεων και επισκέψεων που παραβρίσκεται η υπουργός Λίνα Μενδώνη, καθώς και να διανέμονται «από το Γραφείο Τύπου ως δελτία Τύπου με φωτογραφίες της υπουργού, τραβηγμένες από συνεργάτες της με κινητά τηλέφωνα».
Η ΕΦΕ, όχι μόνο προσυπογράφει τις παραπάνω καταγγελίες, αλλά απαιτεί από το γραφείο Τύπου του Υπ. Πολιτισμού να σταματήσει την τακτική που εφαρμόζει εδώ και τόσους μήνες.
H καταγγελία των πρακτορείων
Εδώ και πολύ καιρό παρακολουθούμε ως «θεατές» την τακτική που ακολουθεί το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, ως προς την κάλυψη των εκδηλώσεων και επισκέψεων που παραβρίσκεται η Υπουργός κα Μενδώνη και για τα οποία όχι μόνον δεν ειδοποιούμαστε να τα καλύψουμε φωτογραφικά –τουλάχιστον όσα είναι στην Αττική- αλλά διανέμονται από το Γραφείο Τύπου ως Δελτία Τύπου με φωτογραφίες της
υπουργού τραβηγμένες από συνεργάτες της με κινητά τηλέφωνα.
Θέματα που είναι πολύ σημαντικά για τις ανάγκες της ενημέρωσης και που πραγματοποιούνται σε χώρους που θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα λόγω της πανδημίας, αλλά και πριν από αυτήν, καθώς η συγκεκριμένη τακτική του υπουργείου εφαρμόστηκε σχεδόν μόλις ανέλαβε η συγκεκριμένη υπουργός.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
–Αυτοψία στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας 12/2/21
–Αυτοψία στα έργα συντήρησης στον Ναό του Ολυμπίου Διός 11/2/21
–Επίσκεψη και αυτοψία στα έργα συντήρησης στο Τατοϊ 12/11/20
–Αυτοψία στις εργασίες του κτηριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στις 11/2/ 20 ξανά στις 28/12/20 και τρίτη επίσκεψη με τον Περιφερειάρχη Αττικής στις 29/1/21
Καθώς και τις συναντήσεις στο γραφείο της, όπου δεν καλύπτεται φωτογραφικά από τους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ καμία απολύτως!
Σε όλα τα παραπάνω διανέμονται Δελτία Τύπου με επισυναπτόμενο φωτογραφικό υλικό, σε εποχή που εδώ και έναν χρόνο οι επαγγελματίες φωτορεπόρτερ αγωνίζονται να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους .
Τον Οκτώβριο του 2020 το προεδρείο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ) πραγματοποίησε συνάντηση με την υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του υπουργείου και έθεσε μεταξύ άλλων σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι επαγγελματίες φωτορεπόρτερ -ειδικά εκείνοι που καλύπτουν τα πολιτιστικά θέματα – και τα προαναφερόμενα ζητήματα με το συγκεκριμένο υπουργείο. Δηλαδή τον αποκλεισμό μας από την κάλυψη των θεμάτων και την διανομή Δελτίων Τύπου που συνοδεύονται από φωτογραφίες από συνεργάτες της υπουργού. Ενώ λοιπόν τότε υπήρξε η κατανόηση και η διαβεβαίωση πως αυτή η πρακτική θα σταματήσει, συνεχίζεται απρόσκοπτα μέχρι και σήμερα.
Σταματάμε λοιπόν να είμαστε «θεατές» και καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα το Γραφείο Τύπου, άμεσα να σταματήσει να καταστρατηγεί κάθε κανόνα δεοντολογίας όσον αφορά την ενημέρωση και την φωτογραφική κάλυψη των θεμάτων που άπτονται του αντικειμένου του και να σταματήσει αυτήν την πρακτική «αθέμιτου ανταγωνισμού» και απαξίωσης, απέναντι σε έναν κλάδο επαγγελματιών που
αγωνίζεται να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι.
Τα φωτογραφικά Πρακτορεία
  • SOOC
  • INTIME
  • EUROKINISSI
  • NDP PHOTO AGENCY
  • PAPADAKIS PRESS
  • PANORAMA PRESS
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: