Καλωσορίσατε στο @P e l l a - Το επώνυμο blog της Πέλλας

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021

Νέα «μοναδική» παραλλαγή του Covid-19 εντόπισαν στη Φινλανδία

Ερευνητές στη νότια Φινλανδία ανακάλυψαν μια νέα, «μοναδική» παραλλαγή του Covid-19.
Η Vita Laboratories που εδρεύει στο Ελσίνκι ανακοίνωσε ότι η παραλλαγή, που ονομάστηκε Fin-796H, παρουσίασε κάποιες μεταλλάξεις που είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως στις βρετανικές και νοτιοαφρικανικές παραλλαγές του νέου κορονοϊού, αλλά σε έναν συνδυασμό που χαρακτηρίζεται «μοναδικός».
«Η παραλλαγή ανακαλύφθηκε σε έναν ασθενή την περασμένη εβδομάδα, οπότε λεπτομέρειες σχετικά με τη μολυσματικότητα και την πιθανή αντίσταση αυτού του στελέχους στα εμβόλια δεν είναι ακόμη γνωστές», δήλωσε ο ερευνητής Taru Meri, του ερευνητή της Vita Laboratories.
Είναι απίθανο, η παραλλαγή να εμφανίστηκε στη Φινλανδία λόγω των σχετικά χαμηλών ποσοστών μόλυνσης από Covid-19 στη χώρα, δήλωσε ο Meri.
Ο Ilkka Julkunen, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τούρκου, δήλωσε στον ιστότοπο Yle ότι με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η εμφάνιση της παραλλαγής δεν προκαλεί σημαντική ανησυχία.
«Δεν με ανησυχεί ακόμη πολύ, γιατί δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες ότι αυτό το νέο στέλεχος θα μεταδοθεί ευκολότερα ή ότι θα επηρεάσει την ανοσολογική προστασία που προκαλείται σε αυτούς που έχουν ήδη νοσήσει ή έχουν εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Petri Auvinen, διευθυντής έρευνας του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, δήλωσε ότι η εύρεση νέων παραλλαγών του νέου κορονοϊού ήταν απλά «θέμα χρόνου».
«Ωστόσο, η παραλλαγή που ανακαλύφθηκε πρόσφατα διαφέρει στο ότι δεν μοιάζει γενετικά με οποιαδήποτε άλλη γνωστή παραλλαγή», πρόσθεσε.
Οι μοριακοί έλεγχοι (PCR) ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικοί, προειδοποιούν οι ειδικοί
Η Vita Laboratories θεωρεί σημαντική την ανακάλυψη της νέας παραλλαγής, καθώς ενδέχεται να μην εντοπίζεται κατά τους μοριακούς ελέγχους (PCR) για τον Covid-19 που αναζητούν συγκεκριμένες γενετικές αλληλουχίες στο RNA του ιού.
Εάν ο έλεγχος PCR μπορεί να εντοπίσει μόνο συγκεκριμένα μέρη αυτού του κώδικα, τότε ένας μεταλλαγμένος ιός μπορεί να αποφύγει την ανίχνευση. Γι΄αυτό, οι έλεγχοι PCR συχνά «σκανάρουν» τουλάχιστον δύο διαφορετικές ενότητες.
«Η αδυναμία των τεστ να το αναγνωρίσουν, που σημαίνει ότι αυτές οι μεταλλάξεις έχουν προκύψει στην ενότητα στην οποία βασίζεται ο έλεγχος PCR, είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες για αυτήν την παραλλαγή αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο κλινικός ερευνητής Taru Meri.
Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί 450 περιπτώσεις παραλλαγών του νέου κορονοϊού στη Φινλανδία, σύμφωνα με τον Taneli Puumalainen, επικεφαλής του ελέγχου μολυσματικών ασθενειών στο THL. Από αυτές, 422 αφορούσαν στη βρετανική παραλλαγή, 22 στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή και μια περίπτωση αφορούσε στη βραζιλιάνικη παραλλαγή.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: