Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Ρωσία: Στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών μεταδόθηκε σε ανθρώπους από πουλιά

Η Ρωσία κατέγραψε το πρώτο περιστατικό παγκοσμίως κατά το οποίο ένα στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών, που ονομάζεται AH5N8, μεταδόθηκε σε ανθρώπους από τα πουλιά και ανέφερε το περιστατικό αυτό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η Ρωσία ενημέρωσε για το περιστατικό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επισήμανε η επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής προστασίας της υγείας του καταναλωτή της Ρωσίας (Rospotrebnadzor) Άννα Ποπόβα κάνοντας παράλληλα γνωστό πως το στέλεχος απομονώθηκε στο εργαστήριο Vektor από επτά εργαζόμενους σε μια φάρμα πουλερικών στη νότια Ρωσία, όπου σημειώθηκε εστία μεταξύ των πτηνών τον Δεκέμβριο.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση μεταξύ ανθρώπων προς το παρόν, συμπλήρωσε η ίδια.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ιών της γρίπης των πτηνών
Το στέλεχος της γρίπης των πτηνών H5N1 ήταν γνωστό ότι μεταδιδόταν σε ανθρώπους. Το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος H5N8 είναι θανατηφόρο για τα πουλιά όμως δεν έχει αναφερθεί ποτέ ότι έχει εξαπλωθεί και στους ανθρώπους.
«Η ανακάλυψη αυτών των μεταλλάξεων (H5N8) όταν ο ιός δεν έχει ακόμη αποκτήσει ικανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο μας δίνει σε όλους -σε ολόκληρο τον κόσμο- χρόνο για να προετοιμαστούμε για πιθανές μεταλλάξεις και να αντιδράσουμε με επαρκή και έγκαιρο τρόπο», δήλωσε η Ποπόβα.
 
Πηγή: efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: