Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Ελληνικά ονόματα παίρνουν οι παραλλαγές του κορονοϊού

Ένα νέο σύστημα με το οποίο θα ονοματίζει τις διάφορες παραλλαγές της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Έτσι, πλέον ο ΠΟΥ δίνει στις παραλλαγές ονομασίες από γράμματα του ελληνικού αλφάβητου.
Η απόφαση αυτή του ΠΟΥ αφορά καταρχάς στην απλοποίηση των πραγμάτων, καθώς οι επιστημονικές ονομασίες (π.χ. B.1.617) ήταν πιο δύσκολες να τις θυμάται και να τις αναφέρει κάποιος. Βεβαίως, οι επιστημονικές ονομασίες των παραλλαγών του ιού θα συνεχίσουν να υφίστανται καθώς παρέχουν χρήσιμα δεδομένα σε ειδικούς, αλλά ο Οργανισμός δεν θα τις χρησιμοποιεί πλέον στις καθημερινές του ενημερώσεις.
Παράλληλα, στόχος του ΠΟΥ είναι να αποφευχθεί το ευρύ κοινό και τα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν ονομασίες που προκαλούν «στιγματισμούς και διακρίσεις», με αναφορές στους τόπους όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της κάθε παραλλαγής.
 
Έτσι, η παραλλαγή B.1.1.7, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ονομάζεται «Άλφα» (Alpha). Η παραλλαγή Β.1.351, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, ονομάζεται «Βήτα» (Beta) και η παραλλαγή P.1, που εντοπίστηκε στη Βραζιλία, «Γάμμα» (Gamma). Ο ΠΟΥ έχει δώσει δύο διαφορετικές ονομασίες στις ξεχωριστές υποκατηγορίες της παραλλαγής B.1.617, η οποία πλήττει την Ινδία και έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες: η B.1.617.2 γίνεται έτσι «Δέλτα» (Delta) και η B.1.617.1 «Κάπα» (Kappa).
Δείτε εδώ την πλήρη λίστα των ονομασιών για τις παραλλαγές του Covid-19.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εάν εντοπιστούν περισσότερες από 24 παραλλαγές και... εξαντληθούν τα ελληνικά γράμματα, θα ανακοινωθεί ένα νέο σύστημα για την ονομασία των νέων παραλλαγών. 
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: