Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Αναξιοκρατία στην «καρδιά» του επιτελικού κράτους

Ο Σύλλογος Εργαζομένων για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Κράτους καταγγέλλει τον γ.γ. Αθ. Κοντογεώργη για απευθείας τοποθετήσεις διευθυντών με μεθοδεύσεις αδιαφάνειας και για «καθεστώς θεσμικής παρέκκλισης» ● Πρόκειται για την υπηρεσία που εγγύτερα στο περιβάλλον του πρωθυπουργού υποτίθεται ότι θα έλυνε όλα τα προβλήματα συντονισμού του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας, ωστόσο, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, δύο χρόνια μετά «δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί και λειτουργήσει στην Προεδρία της Κυβέρνησης το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, προκειμένου εκτός από το θέμα των κρίσεων να αποφανθεί για χρονίζοντα υπηρεσιακά ζητήματα» ● Μπαράζ αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης.
Aναβρασμός στην «ξεκούρδιστη» -αλλά πολυδάπανη- μηχανή του λεγόμενου επιτελικού κράτους. Εξ οικείων βέλη δέχεται η κυβέρνηση, με τον Σύλλογο Εργαζομένων για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Κράτους -δηλαδή τους υπαλλήλους της Προεδρίας της Κυβέρνησης, της εγγύτερης υπηρεσίας στην «αυλή» του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη- να καταγγέλλουν μεθοδεύσεις αδιαφάνειας και «καθεστώς θεσμικής παρέκκλισης» σε μια άκρως αποκαλυπτική ανακοίνωσή τους.
Ο Σύλλογος στρέφεται κατά του Αθ. Κοντογεώργη, γενικού γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης, τον οποίο καταγγέλλει ότι, αντί να προχωρήσει σε αντικειμενικές διαδικασίες κρίσεων για την επιλογή προϊσταμένων στις οργανικές μονάδες της Γενικής Γραμματείας, με έγγραφό του τοποθέτησε διευθυντές της αρεσκείας του «καταλύοντας κάθε έννοια αξιοκρατίας, διαφάνειας, νομιμότητας και χρηστής διοίκησης, δεδομένου ότι δεν ελήφθησαν υπόψη τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων που υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία». Οι απευθείας τοποθετήσεις με το έγγραφο του κ. Κοντογεώργη αφορούν 11 από τις συνολικά 24 θέσεις ευθύνης. Για τις υπόλοιπες 13 θέσεις που μένουν κενές, ο Σύλλογος αφήνει αιχμές ότι «πιθανότατα θα καλυφθούν από υπαλλήλους που θα αποσπαστούν» στη Γενική Γραμματεία, στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης που εκδόθηκε στις 13 Μαΐου για απόσπαση 29 υπαλλήλων «κατά παρέκκλιση των σχετικών κείμενων διατάξεων και χωρίς χρονικό περιορισμό».
Προς έναν νέο αυθαίρετο κύκλο απευθείας τοποθετήσεων, χωρίς αξιολόγηση και αντικειμενικές κρίσεις, «δείχνει» και το γεγονός ότι, παρόλο που έχουν περάσει περίπου 2 χρόνια από την ίδρυση της επιτελικής δημόσιας υπηρεσίας, «δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί και λειτουργήσει στην Προεδρία της Κυβέρνησης το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, προκειμένου εκτός από το θέμα των κρίσεων να αποφανθεί για χρονίζοντα υπηρεσιακά ζητήματα», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης. «Τα όσα αποκαλύπτονται στη συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν έχουν προηγούμενο στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Οταν στο ίδιο το Μαξίμου επικρατεί αυτό το πέπλο αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας όπως καταγγέλλεται από στενούς συνεργάτες και συνομιλητές του ίδιου του πρωθυπουργού, καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει σε όλο τον δημόσιο τομέα», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, σχολιάζοντας ότι «κάθε μέρα και περισσότερο, το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται ένα απολύτως κομματικό, αδιαφανές, αναξιοκρατικό και ταυτόχρονα αναποτελεσματικό κράτος». «Πελατειακό αλισβερίσι» και αντιλήψεις του τύπου «L’ etat c’ est moi – το κράτος είμαι εγώ» καταλογίζει στον Κυρ. Μητσοτάκη και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον το ΚΙΝ.ΑΛΛ., θυμίζοντας ότι η Προεδρία της Κυβέρνησης είχε γιγαντωθεί από τον πρωθυπουργό «δημιουργώντας 400 θέσεις προσωπικού, 100 εκ των οποίων μετακλητοί», ενώ τριπλασιάστηκαν και οι θέσεις προϊσταμένων από 8 σε 24.
Οι σκοπιμότητες
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι απευθείας τοποθετήσεις του κ. Κοντογεώργη υποκρύπτουν εσωκομματικές σκοπιμότητες: με τους χειρισμούς του «ΠΑΣΟΚογενή» συνεργάτη του πρωθυπουργού επιδιώκεται να στελεχωθούν οι θέσεις ευθύνης με πρόσωπα προσκείμενα στον «μητσοτακικό» πυρήνα και να παραμεριστούν στελέχη που αποδίδονται σε διαφορετικές πτέρυγες της Ν.Δ., κυρίως της «σαμαρικής». Το αποτέλεσμα, όμως, λέγεται ότι είναι η δημιουργία ενός κλίματος εχθροπάθειας στους κόλπους της Προεδρίας της Κυβέρνησης, το οποίο κατ’ επέκταση οδηγεί και στη διόγκωση υπαρκτών προβλημάτων στον κυβερνητικό συντονισμό.
Οι κυβερνητικές παλινωδίες φαίνεται ότι αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Με τον νόμο περί επιτελικού κράτος, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού που είχε συσταθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά, διασπάστηκε σε δύο Γενικές Γραμματείες: τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών.
Η διάσπαση των δύο Γενικών Γραμματειών φαίνεται ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και τα δύο «κέντρα» ουδέποτε κατάφεραν να συντονιστούν. Ετσι, οι Γενικές Γραμματείες συγχωνεύθηκαν εκ νέου σε μία με τη δημοσίευση του οργανογράμματος της Προεδρίας της Κυβέρνησης, το οποίο δημοσιεύθηκε τον Νοέμβρη του 2020 –δηλαδή 17 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές του 2019 και ενώ υποτίθεται ότι η σύσταση της επιτελικής Προεδρίας της Κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό θα έλυνε όλα τα προβλήματα συντονισμού του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας.
Αντιθέτως, ο συντονισμός του «επιτελικού κράτους» φαίνεται να υπήρξε άριστος στην πρόσληψη μετακλητών και τη διόγκωση των σχετικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Οπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (12/1/2021, Δημήτρης Τερζής: «Νέο ρεκόρ 10ετίας στο βόλεμα ημετέρων»), ο προϋπολογισμός της Προεδρίας της Κυβέρνησης για το τρέχον έτος αυξήθηκε κατά 4 εκατ. ευρώ (από 30,27 εκατ. το 2020, σε 34,25 εκατ. το 2021), ενώ το προβλεπόμενο κόστος των δύο Γενικών Γραμματειών (Πρωθυπουργού και Κυβέρνησης ονομάζονταν αρχικά, πλέον Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων), που υπάγονται απευθείας στον πρωθυπουργό, από 4,9 εκατ. ευρώ το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εκτοξεύθηκε στα 16,5 εκατ. ευρώ για το 2021, ήτοι αύξηση 236%!
Το περίφημο «επιτελικό κράτος», λοιπόν, αποδεικνύεται μία ακόμη επικοινωνιακή φούσκα, που μάλλον δημιουργήθηκε για να στηρίξει ένα πολιτικό αφήγημα και να εξυπηρετήσει πελατειακές σχέσεις, παρά να εξορθολογίσει τον τρόπο άσκησης δημόσιων πολιτικών.

Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: