Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Διευκρινίσεις του EMA για τις δηλώσεις αξιωματούχου για το AstraZeneca

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας δράσης του EMA για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Μάρκο Καβαλέρι, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα της La Stampa συνέστησε να μην χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca ούτε στους άνω των 60 ετών, προχώρησε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
Στην ανακοίνωσή του ο EMA αναφέρει ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση και παράφραση των δηλώσεων του αξιωματούχου.
«Υπήρξαν πολλά άρθρα το Σαββατοκύριακο που περιείχαν παραπληροφόρηση σχετικά με τις επιστημονικές εκτιμήσεις του EMA σχετικά με το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca» αναφέρει η ανακοίνωση.
Προσθέτει ότι «η θέση του EMA σχετικά με αυτό το εμβόλιο είναι σαφής: η ισορροπία οφέλους-κινδύνου είναι θετική και το εμβόλιο παραμένει εγκεκριμένο σε όλους τους πληθυσμούς».
Επίσης, επισημαίνεται ότι «η πηγή της παραπληροφόρησης ήταν ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε σε μια ιταλική εφημερίδα, το οποίο παράφρασε έναν από τους ειδικούς μας. Το άρθρο έχει αναθεωρηθεί από τότε και ζητήσαμε επίσης επίσημη διόρθωση».
«Προς το συμφέρον της ορθής και βασισμένης σε στοιχεία αναφοράς, σας ζητάμε να ενημερώσετε άρθρα που περιέχουν ψευδείς πληροφορίες, ώστε να αντικατοπτρίζουν την αμετάβλητη θέση του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca» σημειώνεται.
Τέλος, ο ΕΜΑ αναφέρει ότι εάν αλλάξουν οι συστάσεις, θα το κοινοποιήσει με διαφανή, ενεργό τρόπο στα μέσα ενημέρωσης και στο κοινό και οι δημοσιογράφοι ενθαρρύνονται να ελέγχουν τον ιστότοπο του οργανισμού για τυχόν νέες πληροφορίες.
Ο ίδιος ο Μάρκο Καβαλέρι, με χθεσινή δήλωσή του στο Reuters, υποστήριξε ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του και ότι το όφελος απ' το εμβόλιο της AstraZeneca υπερτερεί των κινδύνων για όλες τις ηλικιακές ομάδες και ειδικά για τους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών.
Το βράδυ της Κυριακής η La Stampa άλλαξε τον τίτλο του άρθρου και πρόσθεσε τη διευκρίνιση του Καβαλέρι.
Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, λέγοντας πως τα λεγόμενα του συγκεκριμένου αξιωματούχου δεν είναι έτσι όπως αποτυπώθηκαν σε χθεσινά δημοσιεύματα. Επισήμανε εξάλλου πως εξέφρασε προσωπική άποψη.
Η θέση του EMA είναι ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 18 ετών.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: