Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Αναδίπλωση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την αντισυνταγματική εγκύκλιο

Εξελίξεις μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.».
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις σε πολιτικό, συνδικαλιστικό και επικοινωνιακό επίπεδο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αδειάζει την Ελένη Πασαμιχάλη για την εγκύκλιο που επιχειρούσε να βάλει φρένο στη δυνατότητα των δημοσίων υπαλλήλων να καταθέτουν σε δικαστήρια υπέρ συναδέλφων τους για εργασιακές διαφορές με το Δημόσιο, επικαλούμενη την αρχή της εχεμύθειας, η οποία όμως ισχύει σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπηρεσίες.
Το θέμα ανέδειξε η «Εφ.Συν.» με σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της, το οποίο… δεν άρεσε στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, όμως προκάλεσε κατακραυγή και μπαράζ ανακοινώσεων.
Σε διευκρινιστικό δελτίο τύπου το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους λέει το αυτονόητο, ότι δεν μπορεί το ίδιο να θέσει επιπλέον περιορισμούς στους πολίτες και τους δημοσίους υπαλλήλους, αδειάζοντας τη Νομική Σύμβουλο, Ελένη Πασαμιχάλη, και επιχειρώντας να μαζέψει την έκταση που πήρε το θέμα μετά την πρωτοφανή εγκύκλιο που συνιστά απόπειρα εκτροπής στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ειδικότερα το ΝΣΚ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει: εξυπακούεται ότι οι λειτουργοί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατά τον χειρισμό των δικαστικών υποθέσεων που τους έχουν ανατεθεί, δρουν εντός του πλαισίου που το Σύνταγμα, ο Οργανισμός του ΝΣΚ, αλλά και οι παραπάνω Κώδικες προσδιορίζουν και σε καμία περίπτωση δεν θέτουν- ούτε θα μπορούσαν άλλωστε να θέσουν - πρόσθετους περιορισμούς στους υπαλλήλους που αφορούν στο επιτρεπτό ή στο περιεχόμενο της μαρτυρίας τους.
Είχε προηγηθεί η προσπάθεια διευκρίνισης από την Νομική Σύμβουλο του Κράτους, Ελένη Πασαμιχάλη η οποία, εμμέσως πλην σαφώς, επανέρχεται στο θέμα που αναδεικνύει η «Εφ.Συν.» στο σημερινό της ρεπορτάζ, ότι η γνωμοδότηση σχετίζεται με το θέμα των συμβασιούχων, καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη δικαστικές υποθέσεις με πρώην εργαζομένους του υπουργείου Μετανάστευσης, οι οποίοι διεκδικούν εργασιακά δικαιώματα ή επαναπρόσληψη
Η Ε. Πασαμιχάλη σημειώνει: Προς ενημέρωσή σας, αφορμή του με αριθμ. 441 ΛΠ 820/20-21 εγγράφου μας, το οποίο αποκλειστικό σκοπό είχε την προστασία των υπηρετούντων στο Υπουργείο υπαλλήλων, υπήρξε το γεγονός ότι σε υποθέσεις εργατικών διαφορών, εκδικαζόμενων κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ή κατά την τακτική διαδικασία, με αντικείμενο την προσωρινή ρύθμιση κατάστασης και την μονιμοποίηση υπαλλήλων υπηρετούντων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες του Υπουργείου, παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο: Σε υπόθεση αγωγής κατά του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία συζητήθηκε την 21-05-2021 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όπως δήλωσε στο ακροατήριο ο πληρεξούσιος δικηγόρος των αντιδίκων, επρόκειτο να κληθεί υπάλληλος της Αρχής Προσφυγών να καταθέσει ενόρκως σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα, με λήψη ένορκης βεβαίωσης υπέρ των αντιδίκων, κατόπιν συνεννόησης με τον ίδιο. Ομοίως, σε άλλη υπόθεση αγωγής, η οποία επρόκειτο να συζητηθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κατά την δικάσιμο της 31-05-2021 και αναβλήθηκε, ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά από τον πληρεξούσιο δικηγόρο των αντιδίκων ότι θα καταθέσει ενόρκως υπέρ αυτών υπάλληλος της Υπηρεσίας Ασύλου.
Ανεξάρτητα, όμως, με τις διευκρινίσεις και τις προσπάθειες αναδίπλωσης, το ερώτημα που έχει τεθεί με σαφήνεια παραμένει αναπάντητο: Ποιος υπέβαλε το αίτημα για να ζητήσει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κύριε Μηταράκη;
Ευρωπαϊκές διαστάσεις στο θέμα
Η σοβαρότητα της υπόθεσης παίρνει, πλέον, και διεθνή διάσταση, καθώς ο Στέλιος Κούλογου κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για παραβίαση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης των διατάξεων της οδηγίας (Ε.Ε.) 2019/1937 και ρωτά την Κομισιόν εάν «προτίθεται να διασφαλίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει την προστασία όσων είναι πρόθυμοι να αναφέρουν σοβαρά αδικήματα σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2019/1937».
Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή
Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους [1], η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί προληπτικά να απαγορεύσει στους δημόσιους υπαλλήλους να καταθέσουν κατά «εις βάρος του Δημοσίου», απειλώντας τους υπαλλήλους με πειθαρχική δράση και ποινική δίωξη.
Αυτή η απαγόρευση αντιβαίνει στο βασικό καθήκον των δημοσίων υπαλλήλων να τηρούν το σύνταγμα. Είναι επίσης αντίθετο με την υποχρέωσή τους να αναφέρουν τυχόν παραβάσεις, ακόμη και όταν αφορά τη δική τους υπηρεσία [2]. Τέλος, παραβιάζει την οδηγία (ΕΕ) 2019/1937 σχετικά με την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η εγκύκλιος απευθύνεται κυρίως στους δημόσιους υπαλλήλους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ενέργειες αυτού του υπουργείου έχουν πρόσφατα εξεταστεί για την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, δεδομένης της πιθανής εμπλοκής της ελληνικής κυβέρνησης στη διευκόλυνση ή συμμετοχή σε παράνομες επιστροφές προσφύγων [3].
Ενόψει του γεγονότος ότι η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 περί προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, απειλώντας αντίποινα εναντίον μαρτύρων που ανέφεραν σοβαρά αδικήματα:
- Προτίθεται η Επιτροπή να διασφαλίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει την προστασία όσων είναι πρόθυμοι να αναφέρουν σοβαρά αδικήματα σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2019/1937;
Από την πλευρά του ο Κώστας Αρβανίτης, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για ντροπιαστική εγκύκλιο με την οποία περιορίζονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα Ελλήνων.
«Δεν είναι μόνο ο αυταρχισμός και το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", αυτό το έχουμε συνηθίσει από αυτήν την Κυβέρνηση. Είναι η -χωρίς προσχήματα, πλέον- περιφρόνηση στο Κράτος Δικαίου, στην ίδια τη Δημοκρατία εν τέλει. Ο κατήφορος συνεχίζεται. Η χώρα – κοιτίδα της Δημοκρατίας μετατρέπεται σε Βαλκανικό παράρτημα του Βίσεγκραντ, σε νομικό φαρ-ουεστ, καταργώντας το δικαίωμα προστασίας του πολίτη, καθώς η δίκαια δίκη μπορεί να εξαρτάται από μαρτυρία που απαγορεύεται. Ο θεσμικός κατήφορος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη λαμβάνει διαστάσεις εκτροπής και πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα» σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα, σε πείσμα του κυρίου Μητσοτάκη θα παραμείνει Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, θα παραμείνει Σύγχρονο Κράτος Δικαίου» καταλήγει ο Κώστας Αρβανίτης.
Πυρ ομαδόν κατά της πρωτοφανούς εκτροπής
Νωρίτερα, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης, σχολίασε με καυστικό τρόπο τις εξελίξεις σημειώνοντας ότι «όλοι οι Έλληνες πολίτες υποχρεούνται στην κατάθεση της αλήθειας ενώπιον της Ελληνικής δικαιοσύνης. Όλοι εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους» και επισημαίνοντας «η συγκεκριμένη εγκύκλιος από τη Νομική Σύμβουλο του Κράτους (η οποία επισημαίνεται ότι δεν έχει ιεραρχική σχέση με τους υπαλλήλους του Δημοσίου) είναι εμφανές ότι μας γυρίζει σε άλλες εποχές».»
Το ΜέΡΑ 25 δια του εκπροσώπου του Μιχάλη Κριθαρίδη τονίζει σε δήλωσή του ότι «η «οδηγία» που έφτασε στους υπαλλήλους του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να μην καταθέτουν σε δικαστήρια, αν αυτό δεν γίνεται υπηρετώντας τους ισχυρισμούς του υπουργείου, είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, παράνομη και αυταρχική».
Προσθέτει ότι «η δε απειλή πως σε αντίθετη περίπτωση οι υπάλληλοι αυτοί θα διώκονται πειθαρχικά ή ποινικά, μετατρέπει την “Μητσοτάκης Α.Ε.” σε πραγματικό καθεστώς».
Ο κ. Κριθαρίδης καλεί «τους υπαλλήλους του υπουργείου να αγνοήσουν πλήρως την συγκεκριμένη αντισυνταγματική ντιρεκτίβα και να καταθέτουν ως οφείλουν και ως ορίζει το Σύνταγμα, στη Δικαιοσύνη ελληνική και ευρωπαϊκή, όσα γνωρίζουν, είτε αυτά εξυπηρετούν την πολιτική του κ. Μηταράκη, είτε όχι».
«Τι ακριβώς φοβάται η κυβέρνηση και μεθοδεύει τέτοια τρομοκράτηση των υπαλλήλων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής; Μήπως ότι θα αποδειχθούν τα όσα καταγγέλλονται από ξένα κυρίως μέσα που δεν ανήκουν στη λίστα Πέτσα και οργανώσεις, για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο με την συμμετοχή της Frontex;»
Σφοδρή ήταν και η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, η οποία ζητά να ανακληθεί άμεσα η εγκύκλιος, που αφορά τους υπαλλήλους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σημειώνοντας ότι τη θεωρεί αντισυνταγματική και τονίζοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι «όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες, έχουν εκ του Συντάγματος υποχρέωση μαρτυρίας και αληθείας ενώπιον της δικαιοσύνης».
Όπως αναφέρει η εγκύκλιος της Νομικής Συμβούλου του Κράτους δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη του νόμου και σε κανένα άρθρο του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: