Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

«Δεν είναι αρκετή η συμφωνία των G7 για τη φορολόγηση πολυεθνικών»

Συμφωνία-ορόσημο επιτεύχθηκε μεταξύ των G7 κατά τη σύνοδό τους στο Λονδίνο, δηλαδή των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Καναδά και Ιαπωνίας, για τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών και συγκεκριμένα την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15% σε κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται.
Από την πλευρά του, ο Ρίσι Σούνακ, υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας -οικοδέσποινας τη σύνοδου- υποστήριξε πως η συμφωνία θα δημιουργήσει «ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, κατάλληλο για τον 21ο αιώνα», και πως η αναγκαιότητα εθνικών φόρων ψηφιακών υπηρεσιών θα παραμεριστεί μόλις εφαρμοστεί η παγκόσμια αυτή λύση.
Ωστόσο, από χθες ξεκίνησαν οι επιφυλάξεις και οι επικρίσεις με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό προκειμένου να καταπολεμηθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή. Η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam σχολιάζει πως ο φορολογικός συντελεστής είναι «πολύ χαμηλός» για να κάνει τη διαφορά και δεν πρόκειται να σταματήσει τους «φορολογικούς παραδείσους» για τους κολοσσούς.
«Είναι παράλογο να ισχυρίζεται η G7 ότι αναδιαμορφώνει ένα κατεστραμμένο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα με τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή εταιρειών που είναι παρόμοιος με τους "μαλακούς" συντελεστές των φορολογικών παραδείσων, όπως η Ιρλανδία, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam, Γκαμπριέλα Μπόσερ, κάνοντας λόγο για μία άδικη συμφωνία που θα ωφελούσε τα μέλη της G7, όπου εδρεύουν πολλές από τις μεγάλες εταιρείες, σε βάρος των φτωχότερων χωρών.
Ο Άλεξ Κόμπαμ από το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα «σημείο καμπής» αλλά και «εξαιρετικά άδικη». «Έχουμε ένα βήμα προόδου σήμερα, την ιδέα ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη του, τα έσοδα, θα κατανέμονται δίκαια σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στο BBC.
Άλλωστε, η διαπραγμάτευση της συμφωνίας θα συνεχιστεί τον επόμενο μήνα στη σύνοδο της G20 , που θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία, όπως επίσης να επιτευχθεί συμφωνία και μεταξύ των 139 χωρών του ΟΟΣΑ.
Η Eυρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτησαν τη συμφωνία, που θα μπορούσε να φέρει δισεκατομμύρια δολάρια στις κυβερνήσεις, που αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Κατ' αρχήν θετικές ήταν και οι πρώτες αντιδράσεις από τους τεχνολογικούς κολοσσού, Google και Facebook. Με ανακοίνωσή της η Google δήλωσε ότι «στηρίζει σθεναρά» το έργο που γίνεται για την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων, ενώ η Facebook ανέφερε πως αντιλαμβάνεται ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει πως η πλατφόρμα δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης θα πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: