Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Μητσοτάκης: Σημαντική αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαϊου

Εν μέσω κύματος ανατιμήσεων και υψηλού πληθωρισμού η κυβέρνηση φέρνει νωρίτερα την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ανοίγει παράθυρο ώστε εταιρείες σε πολιτισμό-εστίαση να μπορούν να βγάλουν σε αναστολή το 25% του προσωπικού.
Την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου αντί τον Ιούνιο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Αντέννα. «Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για μια δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου αυτού του έτους», δήλωσε.
Δεν προσδιόρισε το ακριβές ύψος της και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική, πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι την 1/1/2022».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλει νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα. «Αύριο τα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Εργασίας, θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους οι οποίοι έχουν πληγεί σε αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Συγκεκριμένα αναφέρομαι προφανώς και στους κλάδους του πολιτισμού και της εστίασης που έχουν υποστεί ζημιά. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες, σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση αλλά από το κράτος», σημείωσε.
Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 και τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Το μεγάλο πολιτικό κόστος -αν υπήρχε- το έχουμε αναλάβει ήδη. Τη Δευτέρα θα επιβεβαιωθούν πρόστιμα. Υπάρχει η επιλογή, να κάνεις το σωστό, αυτό που έχουν κάνει οι 9 στους 10 συμπολίτες μας άνω των 60. Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο. Εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις πρόστιμο. Γι’ αυτό και μου έκανε εντύπωση όλη αυτή η συζήτηση που έγινε περί δήθεν αναβολή της ημερομηνίας αναβολής του προστίμου που αναπαράγεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θα ήταν πάρα πολύ άδικο γι’ αυτούς που έσπευσαν και έκαναν το εμβόλιο. Με δυσκολία; Με καχυποψία; Το έκαναν και διαπίστωσαν ότι είναι απολύτως ασφαλές και είμαι σίγουρος ότι σήμερα αισθάνονται διπλά ανακουφισμένοι. Αφενός γατί προστατεύτηκαν και αφετέρου γιατί δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο που δεν είναι καθόλου αμελητέο, αλλά δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση».

Φίλιππος Πανταζής
Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: