Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Πυρά της αντιπολίτευσης για ακρίβεια και πληθωρισμό

Από κόσκινο πέρασαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης την κυβέρνηση με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση με φόντο το επίμονο κύμα της ολοένα αυξανόμενης ακρίβειας και του πληθωρισμού που πλήττουν τη χώρα μας. Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 φρόντισαν το καθένα από τη μεριά του να στηλιτεύσουν τη στάση της κυβέρνησης σε μία φάση που τα λαϊκά στρώματα έχουν εγκλωβιστεί στη μέγγενη της οικονομικής κρίσης, χωρίς ορατή διέξοδο. «Απειλείται η κοινωνική συνοχή» δηλώνει ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.
ΚΙΝ.ΑΛΛ: Τα εισοδήματα των πιο αδύναμων ροκανίζονται από τον πληθωρισμό
Το Κίνημα Αλλαγής, με ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών, εκτίμησε ότι τα εισοδήματα των πολιτών και ιδίως τον πιο αδύναμων, ροκανίζονται από τον πληθωρισμό, όπως δείχνουν οι σημερινές σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ όπου καταγράφεται άνοδος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά 5,1% για τον Δεκέμβριο του 2021 έναντι του Δεκεμβρίου 2020.
Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής η αύξηση των τιμών στα βασικά είδη κατανάλωσης και στην ενέργεια, πολύ πάνω από τον μέσο όρο του ΔΤΚ, σε συνδυασμό με την υψηλή έμμεση φορολογία πλήττει κατά κύριο λόγο τα λαϊκά εισοδήματα και δυσχεραίνει τις συνθήκες επιβίωσης χιλιάδων πολιτών, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε στοιχειώδης καθημερινές ανάγκες.
Επικρίνει έτσι την κυβέρνηση καθώς σημειώνει ότι «οι Έλληνες είναι πια ουραγοί σε αγοραστική δύναμη. Ο εναρμονισμένος ΔΤΚ σχεδόν αγγίζει αυτόν της Ευρωζώνης, όμως το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων βρίσκεται κάτω από το 60% των πολιτών της Ευρωζώνης».
ΚΚΕ: Τα λαϊκά στρώματα σηκώνουν δυσβάσταχτα βάρη
Άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης από την ακρίβεια απαίτησε από την κυβέρνηση το ΚΚΕ, καυτηριάζοντας την κυβερνητική πολιτική που οφείλεται για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης «των λαϊκών στρωμάτων».
«Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και την κοροϊδία των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για δήθεν λύσεις εντός ”των επιτρεπτών ορίων της ΕΕ”, απαιτείται εδώ και τώρα:
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στην ενέργεια και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ειδικού φόρου στα καύσιμα.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις με κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κι επαναφορά της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
  • Διαγραφή χρεών και μείωση της φορολογίας για τους αυτοαπασχολούμενους, επαναφορά του αφορολόγητου.
  • Προστασία του αγροτικού εισοδήματος με πραγματική μείωση του κόστους παραγωγής και ελάχιστες εγγυημένες τιμές». Αυτό αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τον υψηλό πληθωρισμό και τις συνεχείς ανατιμήσεις».
»Είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται για την ανακούφιση από το “τσουνάμι” ακρίβειας, που αποδεικνύει ότι τα λαϊκά στρώματα σηκώνουν δυσβάσταχτα βάρη τόσο σε συνθήκες κρίσης όσο και σε εκείνες της καπιταλιστικής ανάπτυξης», υπογραμμίζει το κόμμα της αντιπολίτευσης.
Για «εμπαιγμό» και «κοροϊδία» από την «Μητσοτάκης Α.Ε.» κάνει λόγο το ΜέΡΑ25
«Στη χώρα μας, η κυβέρνηση μιλάει για την ακρίβεια και παρόλα αυτά διατηρεί ακόμα και σήμερα τον ΦΠΑ στο 24%», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 και διερωτάται: «Είναι δυνατόν σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα σήμερα, ο κανονικός συντελεστής του ΦΠΑ να παραμένει στο 24% και οι υπουργοί της κυβέρνησης να μην τολμούν καν να τον αμφισβητήσουν ή αν το τολμήσουν να αλληλοδιαψεύδονται και να αλληλοαναιρούνται εντός ενός 24ώρου;».
«Το ΜέΡΑ25 απαιτεί εδώ και τώρα την άμεση νομοθέτηση -χωρίς καμία προηγούμενη άδεια από κανέναν, όπως ακριβώς έκανε και η κυβέρνηση της Γερμανίας εν μέσω πανδημίας- του ΦΠΑ στο 15% όσον αφορά τον ‘’κανονικό’’, ανώτατο συντελεστή (για πληρωμή με κάρτα και 18% για πληρωμή με μετρητά) και όσον αφορά στον μειωμένο συντελεστή στο 6% (με πλαστικό χρήμα και 9% με μετρητά)», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Τίποτα λιγότερο δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα βασικά αγαθά και οτιδήποτε λιγότερο συνιστά απλώς εμπαιγμό και κοροϊδία από την πλευρά της Μητσοτάκης Α.Ε.».
Χαρίτσης: Τα στοιχεία και η πραγματικότητα διαψεύδουν την κυβέρνηση
«Κάθε μέρα που περνάει τα στοιχεία και η πραγματικότητα διαψεύδουν την κυβέρνηση. Ο πληθωρισμός ρεκόρ (5.1% τον Δεκέμβριο) που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ φανερώνει ότι η ακρίβεια είναι πλέον καθεστώς. Αφορά βασικά αγαθά και είδη διατροφής και απειλεί την κοινωνική συνοχή» ήταν το πρώτο σχόλιο του Αλέξη Χαρίτση μετά τις ανακοινώσεις.
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «το λέμε εδώ και μήνες, ελπίζουμε επιτέλους να εισακουστούμε: απαιτείται άμεση λήψη μέτρων. Ρύθμιση της αγοράς, στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με αύξηση του κατώτατου μισθού, ελάφρυνση των βαρών με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κούρεμα της βασικής οφειλής. Όσο η κυβέρνηση επιμένει στην αδράνεια τόσο πιο οδυνηρές θα γίνονται οι συνέπειες για την κοινωνία».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: