Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Έγκλημα διαρκείας σε εντατικές-καρμανιόλες: Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;

Έγκλημα διαρκείας στις (αποκαλούμενες) ΜΕΘ της χώρας, τη στιγμή όπου, έναν μήνα μετά, ουδείς γνωρίζει σε τι στάδιο βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα που ανακοινώθηκε.
Αυτό που συμβαίνει στις (αποκαλούμενες) Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Ελλάδας είναι έγκλημα διαρκείας. Ο χαρακτηρισμός φαίνεται βαρύς, αλλά αποδίδει την πραγματικότητα.
Τα τελευταία στοιχεία είναι αμείλικτα. Όποια μέθοδο καταγραφής κι αν ακολουθήσουμε(ανά εκατομμύριο ή ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους), η Ελλάδα κατέχει θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη. Έχει διπλάσιους θανάτους από τη Γερμανία και τετραπλάσιους από την Πορτογαλία. Κι αυτό συμβαίνει χωρίς να υπολείπεται πλέον στους εμβολιασμούς με τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών.
Τι συμβαίνει, άραγε, στις ελληνικές ΜΕΘ; Συμβαίνει αυτό που ομολόγησε, σε μια κρίση ειλικρίνειας, ένας καθ’ ύλην αρμόδιος: φτιάχτηκαν εντατικές άρπα κόλλα και η θνητότητα εκτοξεύθηκε.
Μήπως ήταν κάτι που δεν το ήξεραν οι υπουργοί Υγείας και εντέλει ο πρωθυπουργός; Όχι δα. Πολύ νωρίτερα από τον καθηγητή Βασιλακόπουλο είχαν προειδοποιήσει οι καθηγητές Τσιόδρας και Λύτρας στην περίφημη μελέτη τους: μόλις οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τους 400, η θνητότητα αρχίζει να μην ελέγχεται.
Όμως, τις προειδοποιήσεις αυτές είτε τις υποβάθμισαν είτε τις αγνόησαν στην κυβέρνηση. Ο προηγούμενος υπουργός κομπορρημονούσε ότι έφτιαξε 1300 ΜΕΘ. Πώς γίνεται, όμως, μετά τους 400 διασωληνωμένους να μην υπάρχουν κρεβάτια σε κανονικές εντατικές και οι ασθενείς να διασωληνώνονται σε κοινές κλίνες κι έτσι οι περισσότεροι να πεθαίνουν; Γίνεται, αφού υπουργοί θεωρούν πολυτέλεια την αύξηση των κανονικών ΜΕΘ.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είχαν αρχίσει να φαίνονται μόλις φούντωσε η μετάλλαξη "Δέλτα", από τον περασμένο Οκτώβριο. Τώρα, όμως, η κατάσταση έχει προσλάβει δραματικές διαστάσεις. Παρά την κυριαρχία της μετάλλαξης "Ομικρον" και τις διαβεβαιώσεις ότι προκαλεί μικρότερη νοσηρότητα, καθημερινά πεθαίνουν πολλές δεκάδες και κάποιες φορές περισσότεροι από εκατό άνθρωποι.
Αλήθεια, δεν υπάρχει καμιά ευθύνη για όλα αυτά; Ουδείς ευθύνεται για τις εντατικές-καρμανιόλες, στις οποίες έχουν χαθεί χιλιάδες ανθρώπινες ζωές; Και τι πρέπει να γίνει ώστε να περιοριστεί-διότι να σταματήσει αποκλείεται με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί- αυτή η «σφαγή», η οποία έχει «χαρίσει» στην Ελλάδα τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη;
Εχει περάσει ένας και πλέον μήνας από τότε που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει εισαγγελική έρευνα για όλα αυτά. Αλήθεια, πού βρίσκεται; Ελπίζουμε να μην τελειώσει όταν θα έχει λήξει η πανδημία. Υπερ-επείγον είναι το θέμα, ανθρώπινες ζωές χάνονται σωρηδόν.
Δεν γίνεται να μην υπάρχει καμιά ευθύνη για όλα αυτά. Εκτός αν συμβαίνει αυτό που έχει γράψει ο Αμερικανός ψυχολόγος Στάνλεϊ Μίλγκραμ: «Αν εξαφανίσουμε την αίσθηση της ευθύνης, θα είναι σαν να έχουμε υποταχθεί πλήρως στην εξουσία»…

Γιώργος Καρελιάς
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: