Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Take away καφές: Επιβλήθηκε το «πράσινο» χαράτσι…

Η εισφορά θα κατευθύνεται στο «πράσινο ταμείο» και από εκεί στους επιχειρηματικούς ομίλους για τις «πράσινες επενδύσεις» τους!
Στην αύξηση της τιμής του take away ή delivery καφέ και φαγητού από 1.1.2022 οδηγεί η επιβολή από την κυβέρνηση εισφοράς… προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης.
Η περιβαλλοντική εισφορά, σύμφωνα με το νόμο επιβάλλεται στους περιέκτες τροφίμων, τα κύπελλα ποτών και τα καλύμματα/καπάκια αυτών εφόσον:
  • είναι μιας χρήσης και
  • είναι φτιαγμένα από πλαστικό υλικό ή έχουν πλαστική επικάλυψη, επένδυση ή επίστρωση ή περιέχουν στη χαρτόμαζά τους συνθετικά πολυμερικά πρόσθετα.
Η εισφορά ορίζεται σε 0,05€ (0,04€ πλέον Φ.Π.Α. 24%) για κάθε τεμάχιο πλαστικού προϊόντος: π.χ. στην περίπτωση του καφέ ο καταναλωτής πρέπει να καταβάλει 0,05€ για το ποτήρι και 0,05€ για το κάλυμμα (καπάκι), συνολικά δηλαδή 0,10€. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις περιεκτών όπου τα καλύμματα δεν αποσπώνται από τον περιέκτη και η εισφορά που καταβάλλεται είναι ενιαία (0,05€).
Η περιβαλλοντική εισφορά αφορά στις πλαστικές συσκευασίες που διατίθενται από:
  • επιχειρήσεις που διαθέτουν προϊόντα εστίασης σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή που τα διανέμουν εκτός της επιχείρησης,
  • επιχειρήσεις στις οποίες παρέχονται υπηρεσίες αναψυχής με συνοδεία φαγητού ή ποτού,
  • κυλικεία (σχολείων, νοσοκομείων, ξενοδοχείων κ.λπ.),
  • επιχειρήσεις εστίασης σε χώρους μεταφορικών μέσων (τρένα, πλοία, αεροπλάνα κ.λπ.),
  • επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.
Ο νόμος δεν προβλέπει καμία εξαίρεση.
Η περιβαλλοντική εισφορά εισπράττεται από την εφορία και συγκεκριμένα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδονται στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Πράσινο Ταμείο», με σκοπό τη διάθεσή τους αποκλειστικά δήθεν για δράσεις που αφορούν στην προστασία του Περιβάλλοντος.
Ανάμεσα στις δράσεις του πράσινο ταμείου είναι και η ενίσχυση επιχειρήσεων και μονοπωλιακών ομίλων για τις «πράσινες» επενδύσεις τους! Οι εργαζόμενοι δηλαδή θα συνεισφέρουν απευθείας στα ταμείων των αφεντικών…
Έτσι για κάθε καφέ που κάποιος αγοράζει είτε με μέσω take away, είτε μέσω delivery θα πληρώνει πλέον 0,10 ευρώ…
Η συγκεκριμένη περιβαλλοντική εισφορά επιβάλλεται σε μια χώρα που ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 0,50 ευρώ τη μέρα…
 
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: