Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Αυξήσεις μισθών 43 έως 60€ για 50.000 δημοσίους υπαλλήλους

Υπό αναστολή τίθεται από την 1η Ιουνίου, το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο είχε προκαλέσει μία επαχθής νομοθετική διάταξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ψηφισθείσα από το 2015.
Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που συμπεριέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στο άρθρο 28 του πρόσφατα δημοσιοποιηθέντος νομοσχεδίου για το «σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής» των δημοσίων υπαλλήλων, αναστέλλεται για δύο έτη (από 1-6-2022 έως 31-5-2024) η διάταξη του τέταρτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 που όριζε ότι όποια αύξηση αποδοχών προκύπτει λόγω ανόδου δημοσίου υπαλλήλου σε υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο (δηλαδή λόγω μισθολογικής ωρίμανσης) δεν θα καταβάλλεται στον δικαιούχο υπάλληλο, αλλά θα συμψηφίζεται με τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» που αποτελεί ξεχωριστό τμήμα των συνολικών αποδοχών του. Ωφελημένοι από τη νέα αυτή διάταξη εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον 50.000 υπάλληλοι του Δημοσίου, στις αποδοχές των οποίων εξακολουθούν ακόμη να περιλαμβάνονται ποσά «προσωπικής διαφοράς».
Τα… ποσά
Ουσιαστικά, με τη νέα αυτή διάταξη ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις από 43 έως και 60 ευρώ το μήνα στους βασικούς μισθούς των εν λόγω δημοσίων υπαλλήλων. Το ετήσιο όφελος θα κυμανθεί από 516 ευρώ έως και 720 ευρώ. Τα ποσά των αυξήσεων στους βασικούς μισθούς όλων των δικαιούχων υπαλλήλων προκύπτουν με βάση τις κλίμακες των μισθών που ισχύουν από την 1η-1-2016 βάσει των διατάξεων του ν. 4354/2015.
Η αναστολή της διάταξης της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2022 έως και την 31η Μαΐου 2024, δηλαδή για 2 χρόνια. Δηλαδή, οι μισθολογικές ωριμάνσεις των υπαλλήλων του Δημοσίου «ξεπαγώνουν» προσωρινά για 2 έτη. Ωστόσο, δίνεται περιθώριο για παράταση της περιόδου αναστολής, καθώς με τη νέα διάταξη του Μάκη Βορίδη, προβλέπεται επιπλέον ότι «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών δύναται να αναπροσαρμόζεται η καταληκτική ημερομηνία αναστολής». Ετσι, για κάθε υπάλληλο του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) και του κλάδου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.), προβλέπεται αύξηση βασικού μισθού ανά 2 έτη λόγω αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου, ενώ για κάθε υπάλληλο του κλάδου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.) ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) η αύξηση του βασικού μισθού λόγω ανόδου σε υψηλότερο κλιμάκιο θα γίνεται ανά 3 έτη.
Η αύξηση του βασικού μισθού λόγω αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου θα συμβαίνει από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους μόνο σε κάθε υπάλληλο, ο οποίος έχει ενσωματωμένη στις συνολικές μηνιαίες αποδοχές του τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Για κάθε δημόσιο υπάλληλο, το ποσό της «προσωπικής διαφοράς» αποτελεί την αρνητική διαφορά μεταξύ των αποδοχών του, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την 1η-1-2016 με το ν. 4354/2015 για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, και των αποδοχών που ελάμβανε μέχρι 31-12-2015 με βάση το προηγούμενο μισθολόγιο. Η αρνητική αυτή διαφορά έχει προκύψει μόνο στις περιπτώσεις υπαλλήλων των οποίων οι συνολικές αποδοχές λόγω της εφαρμογής του μισθολογίου του ν. 4354/2015 από την 1η-1-2016, μειώνονταν σε σύγκριση με τις αποδοχές τις οποίες ελάμβαναν μέχρι 31-12-2015. Στις περιπτώσεις αυτές ο ν. 4354/2015 προέβλεπε ότι η αρνητική αυτή διαφορά που ήταν ουσιαστικά μία μείωση των συνολικών αποδοχών καταβάλλεται κανονικά στον υπάλληλο ως «συμπλήρωμα» των αποδοχών του, προκειμένου αυτές να μην υποστούν καμία μείωση σε σύγκριση με το ύψος στο οποίο είχαν διαμορφωθεί μέχρι τις 31-12-2015.
Στο άρθρο 27 του ν. 4354/2015 προστέθηκε ωστόσο και η επίμαχη διάταξη με την οποία προβλέφθηκε ότι οποιαδήποτε αύξηση του βασικού μισθού προέκυπτε από την 1η-1-2016 εξαιτίας μισθολογικής ωρίμανσης (δηλαδή εξαιτίας αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου) συμψηφίζεται με το ποσό της «προσωπικής διαφοράς» και το μειώνει ισόποσα μέχρι πλήρους εξαντλήσεώς του. Έπρεπε δηλαδή ο υπάλληλος να περιμένει πάρα πολλά χρόνια για να δει -επιτέλους- μία αύξηση στις αποδοχές του, δεδομένου ότι κατά τα λοιπά η εφαρμοζόμενη από το 2010 «μνημονιακή» εισοδηματική πολιτική δεν επέτρεπε καμία αύξηση μισθών στο Δημόσιο.
κλικ για μεγέθυνση
Έρχεται αξιολόγηση και από τον πολίτη
Δημόσιο: Και στην αξιολόγηση των πολιτών θα τεθούν οι υπηρεσίες του δημοσίου τομέα. Εκτός από το νέο σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων, το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει ένα ακόμη σύστημα αξιολόγησης, που θα δίνει το λόγο στους εξυπηρετούμενους πολίτες.
Σύμφωνα με όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, το υπουργείο σκοπεύει να διαμορφώσει ένα ψηφιακό εργαλείο με το οποίο κάθε πολίτης που έρχεται σε επαφή με μια δημόσια υπηρεσία, θα έχει δυνατότητα να την αξιολογεί με βάση την εμπειρία εξυπηρέτησής του. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν θα έρθει μέσω νομοθετικής ρύθμισης εξήγησε ο υπουργός. Θα αποτελεί έναν ψηφιακό τρόπο αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες, σε ένα πνεύμα κοινωνικής λογοδοσίας του δημοσίου.
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η σχετική πρωτοβουλία περιλαμβάνεται ήδη στο «σχέδιο δράσης» του υπουργείου Εσωτερικών για το 2022, κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο όχι μόνο επιθυμεί να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο, αλλά και να το εφαρμόσει εντός του έτους.
«Πρόκειται για ένα έργο που θα μας βοηθήσει να έχουμε μια πρόσληψη της εικόνας των πολιτών από την παροχή των υπηρεσιών του δημοσίου. Θα αποτελέσει βασικό εργαλείο προκειμένου να δούμε ο,τιδήποτε περαιτέρω», δήλωσε ο κ. Βορίδης, δείχνοντας και την αυξημένη σημασία με την οποία προσεγγίζει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
 
Γιώργος Παλαιτσάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: