Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Πήραν το πόρισμα της ΡΑΕ, κρατάμε μικρό καλάθι για τις αποφάσεις

Αποφάσεις για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας μέσα στην εβδομάδα εξήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, που έπειτα από μήνες πιέσεων και χωρίς προηγούμενο επιβαρύνσεων των καταναλωτών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το σχετικό πόρισμα της ΡΑΕ. Ωστόσο, μίλησε για «λεγόμενα υπερέσοδα», ουσιαστικά αμφισβητώντας το μέγεθος ή την ύπαρξή τους, ενώ αναφέρθηκε και σε «ζημιές» των ενεργειακών εταιρειών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «το πόρισμα της ΡΑΕ έχει κοινοποιηθεί, από ό,τι γνωρίζω, αργά την Παρασκευή ή σήμερα, αλλά δεν έχει ακόμη αναλυθεί, δεν έχει διαβαστεί. Άρα θα πρέπει να δούμε τι λέει το πόρισμα και μέσα στην εβδομάδα θα επανέλθει η κυβέρνηση με τα συμπεράσματά της».
Από τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ο Άκης Σκέρτσος, αποποιούμενος για μια ακόμη φορά οποιαδήποτε κυβερνητική ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, είπε ότι «αυτό που βιώνουμε, δεν είναι μια αύξηση τιμών... Μητσοτάκη ή της κυβέρνησης, αλλά μια αύξηση τιμών που έχει προκληθεί λόγω και της γεωπολιτικής κρίσης, λόγω και της πανδημίας που προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς οικονομίες».
Επανέλαβε τον προγραμματισμό που εξήγγειλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του, λέγοντας ότι όσον αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής «εν πρώτοις θα ρυθμίσουμε το παρελθόν, δηλαδή για τις υπερβάλλουσες επιβαρύνσεις από τον Δεκέμβριο ως και τον Μάιο τα νοικοκυριά θα αποζημιωθούν μέσα από έναν αλγοριθμικό τύπο και μια πλατφόρμα όπου ο καθένας θα μπορεί να βάλει εύκολα τα στοιχεία του. Με μια αποζημίωση έως 600 ευρώ, και όχι 600 ευρώ όπως κάποιοι πάνε να θολώσουν τα νερά».
Και υποστήριξε ότι «τώρα που η οικονομία έχει αποδείξει ότι πάει καλύτερα, πηγαίνουμε και αποζημιώνουμε και τις υψηλότερες καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών».
Εμμέσως πλην σαφώς πάντως αμφισβήτησε την ύπαρξη υπερεσόδων για τις εταιρείες ενέργειας, λέγοντας ότι, με βάση τις κατευθύνσεις που θα δώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, «θα δούμε και τι έχει συμβεί με τα λεγόμενα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας», υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις είχαν και ζημιές...
Και πρόσθεσε ότι «μιλάμε για υπερέσοδα γιατί πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ότι υπήρξαν και σημαντικές εκπτώσεις από τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, επίσης έχουν υπάρξει ζημιές από τα σταθερά τιμολόγια που είναι διαμορφωμένα προ της κρίσης. Με απόλυτο σεβασμό στα πορίσματα της ΡΑΕ θα επιβάλουμε ένα έκτακτο τέλος, ουσιαστικά ένα μέρισμα αλληλεγγύης των παραγωγών ενέργειας. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να βάλουν κι αυτοί το χέρι στην τσέπη».
Επιβεβαίωσε πάντως ότι η κυβέρνηση θα βάλει το χέρι στο δημόσιο ταμείο για την κάλυψη του κόστους των μέτρων, μιλώντας για τρεις πηγές: τον κρατικό προϋπολογισμό, τα έσοδα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ταμείο ρύπων) και τα έσοδα από αυτό το έκτακτο τέλος.
Τι είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσεις στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει ότι τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας μέχρι στιγμής υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ. Οι υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν εκτιμήσεις για τα μελλοντικά κέρδη τους, τα οποία υπολογίζουν σε 1,6 δισ.
Κατά την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας είπε ότι «ανακτούμε το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ που για το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται σε 1,630 δισ. ευρώ». Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν αυτό το σύστημα, που μοιράζει το κόστος των αυξήσεων τόσο στους παραγωγούς όσου και στους καταναλωτές θα ισχύσει μόνιμα, είπε ότι θα ισχύσει «μέχρι να επανέλθουν οι τιμές φυσικού αερίου σε λογικά επίπεδα» χωρίς να αποκλείει την αναστολή της ρήτρας «με θεσμικό τρόπο».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: