Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Google: Οι χρήστες μπορούν να αφαιρούν προσωπικά δεδομένα από αποτελέσματα αναζήτησης

Τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας, όπως ο αριθμός τηλεφώνου, το email ή η διεύθυνση του σπιτιού ατόμων που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης μέσω Google, μπορούν πλέον να αφαιρεθούν και να προστατευθούν. Η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας δίνει πλέον αυτή τη δυνατότητα στα άτομα, ωστόσο προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να εξαφανιστούν εντελώς από το διαδίκτυο.
Μέχρι στιγμής, τα άτομα μπορούσαν να αφαιρέσουν συνδέσμους προς τα στοιχεία επικοινωνίας τους όταν είχαν δημοσιευτεί λόγω κακών προθέσεων. Πρόκειται για το λεγόμενο «doxxing».
Πλέον, οι άνθρωποι μπορούν να ζητήσουν την αφαίρεση των στοιχείων τους, αν υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι, όπως εάν εγκυμονεί άλλους κινδύνους, όπως για παράδειγμα η λεγόμενη «επιβλαβής άμεση επαφής».
Ωστόσο, η Google προειδοποιεί ότι «η κατάργηση περιεχομένου από την Αναζήτηση Google δεν θα το καταργήσει από το Διαδίκτυο, γι' αυτό μπορεί να θέλετε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον ιστότοπο φιλοξενίας».
Πάντως, πολλοί ιστότοποι, ιδιαίτερα αυτοί που φιλοξενούν κλεμμένα δεδομένα, ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται σε αιτήματα για κατάργηση από τις λίστες τους. Επίσης, ακόμα και αν κάποιος που φιλοξενεί δεδομένα συμφωνήσει στην κατάργηση, τα προσωπικά στοιχεία ενδέχεται επίσης να είναι διαθέσιμα σε αρχειοθετημένες εκδόσεις ιστοσελίδων.
Οι πληροφορίες ενδέχεται επίσης να φιλοξενούνται σε ιστότοπους που έχουν σχεδιαστεί για να μην εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης Google, αλλά η τοποθεσία των οποίων είναι ευρέως γνωστή από τους εγκληματίες.
Τι είναι το «Doxxing»
Το «Doxxing» αναφέρεται στην απελευθέρωση προσωπικών πληροφοριών για άτομα στο διαδίκτυο, συνήθως με κακόβουλη πρόθεση και συχνά συνοδεύονται από «ρητές ή σιωπηρές απειλές».
Η Google επιτρέπει ήδη στους χρήστες να ζητούν την αφαίρεση ορισμένων τύπων ευαίσθητων πληροφοριών, για παράδειγμα άτομα κάτω των 18 ετών μπορούν να ζητήσουν να αφαιρεθούν οι φωτογραφίες τους από τα αποτελέσματα αναζήτησης εικόνων της Google. Επίσης, επιτρέπει στους χρήστες να αφαιρούν επιλεγμένα ιατρικά και οικονομικά αρχεία από τα αποτελέσματα αναζήτησης και στοιχεία επικοινωνίας που αποκαλύπτονται μέσω «doxxing».
Η νέα διαδικασία επιτρέπει την κατάργηση των προσωπικών στοιχείων επικοινωνίας, εάν η εμφάνισή τους «ενδέχεται να δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους κλοπής ταυτότητας, οικονομικής απάτης, επιζήμιας άμεσης επαφής ή άλλες συγκεκριμένες βλάβες». Σε αυτήν περιλαμβάνονται εμπιστευτικά διαπιστευτήρια σύνδεσης (όπως κωδικοί πρόσβασης και ονόματα χρήστη) στο εύρος περιεχομένου που ενδέχεται να αφαιρεθεί.
Η Google λέει ότι όταν λαμβάνει ένα αίτημα μπορεί:
Να καταργήσει τον σύνδεσμο όπου μπορούν να βρεθούν οι πληροφορίες για όλες τις αναζητήσεις
Να καταργήσει τον σύνδεσμο όπου μπορούν να βρεθούν οι πληροφορίες, αλλά μόνο για αναζητήσεις που περιλαμβάνουν το όνομά σας
Παρ' όλα αυτά προειδοποιεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αρνηθεί το αίτημα του ενδιαφερομένου.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η Google θα «διασφαλίσει ότι δεν περιορίζεται η διαθεσιμότητα άλλων πληροφοριών που είναι γενικά χρήσιμες, για παράδειγμα σε άρθρα ειδήσεων», ενώ θα αξιολογείται «εάν το περιεχόμενο εμφανίζεται ως μέρος του δημόσιου αρχείου σε ιστότοπους κυβερνητικών ή επίσημων πηγών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν θα γίνονται αφαιρέσεις».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: