Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Φιέστα Μητσοτάκη για το LNG με υποσχέσεις, αλλά και αντιδράσεις

Δεν έχασε την ευκαιρία να καρπωθεί επικοινωνιακά τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ο πρωθυπουργός, προχωρώντας σε υποσχέσεις και εξαγγελίες από την Αλεξανδρούπολη, προκαλώντας την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι με τον νέο σταθμό LNG «θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το Φυσικό Αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα, όμως, ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουμε ένα κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης».
Μιλώντας στην τελετή για την έναρξη της υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτές έχει ήδη φροντίσει για τη δικιά της εθνική ενεργειακή επάρκεια Και βέβαια είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία».
Η νέα μονάδα στη Ρεβυθούσα θα αυξήσει τη δυναμικότητά της κατά 155.000 κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου και ο τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη θα προσθέσει ακόμα 154.000 κυβικά μέτρα, είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί πολύ αυξημένες ποσότητες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Η συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Με άλλα λόγια, αυτοί οι ελληνικοί σταθμοί LNG είναι σε θέση πια να καλύψουν πλήρως όχι μόνον την εθνική αγορά, αλλά να υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και σε συνδυασμό, βέβαια, με την αναβάθμιση κάποιων αγωγών και τη λειτουργία των διασυνδετήριων αγωγών ( Ελλάδας-Βουλγαρίας, Βουλγαρίας-Σερβίας, Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας). Και, φυσικά, επιπλέον ποσότητες θα μπορούσαν να προωθηθούν μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας γιατί όχι και προς τις αγορές της Μολδαβίας και της Ουκρανίας».
Ανάμεσα σε άλλα ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για απόλυτη η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί εντός 20 μηνών το έργο και συμπλήρωσε «είναι ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, για την ευρύτερη περιοχή του Έβρου, όχι μόνο γιατί δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, γιατί ενισχύει την τοπική κοινωνία, γιατί θωρακίζει το περιβάλλον με μέτρα προστασίας του εξαιρετικά σημαντικού οικοτόπου στο Δέλτα του Έβρου. Έχει, όμως, και μία διάσταση πανελλαδική. Αρκεί να σκεφτούμε ότι σε συνδυασμό με τις άλλες κινήσεις μας οι δυνατότητες αεριοποίησης LNG μπορούν να τριπλασιαστούν ως το τέλος το 2023. Και, βέβαια, η Αλεξανδρούπολη, ο Έβρος, η Θράκη έρχονται και δικαιώνουν τη δικιά τους ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία. Διαμορφώνουν μία ενεργειακή πύλη, σε μία ευαίσθητη ελληνική γωνιά, σπουδαία τόσο για τα Βαλκάνια, σπουδαία τόσο για την Ευρώπη».
Στην τελετή παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.
Παρόντες ήταν οι υπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Μακεδονίας & Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, υπουργοί Ενέργειας από τη Βουλγαρία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και πρέσβεις των ΗΠΑ σε βαλκανικές χώρες.
Δηλώσεις συμμετεχόντων
«Το σημερινό έργο αποτελεί ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να σημειώσει «είμαστε δραστήριοι, είμαστε ενεργοί, όλοι μαζί από κοινού μαζί με τους φίλους μας από τα Βαλκάνια θέλουμε να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον. Θα πρέπει να επιδείξουμε την ευρωπαϊκή μας κυριαρχία, να δράσουμε στρατηγικά και να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Και πλέον είναι σαφές σε όλους και πραγματικά θα πρέπει να δείξουμε τι ακριβώς κάνουμε και τι μπορούμε να πετύχουμε από κοινού».
«Το σημερινό έργο αποτελεί ορόσημο για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ευρώπης και, σήμερα, σε αυτή την πόλη, με αυτόν τον νέο σταθμό LNG, πορευόμαστε προς αυτόν τον στόχο», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ και προσέθεσε: «Είναι πολύ θετικό το βήμα αυτό για τα κοινά μας πολιτικά έργα, γιατί θα μας βοηθήσει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές του φυσικού αερίου, θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τις ενεργειακές υποδομές μας και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθιστώντας μας πιο ισχυρούς και ανεξάρτητους».
«Η σημερινή μέρα θα μείνει μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και θα συνδέεται με την επιδίωξη για ανεξαρτησία στον τομέα της ενέργειας, στον τομέα της συνεργασίας και είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε, από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ.
«Το πρότζεκτ αυτό είναι ένδειξη της δύναμης και της ενότητάς μας», τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε σήμερα στην έναρξη υλοποίησης του έργου και σημειώνοντας πως «από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση, λόγω της ρωσικής εισβολής, τέτοιου είδους κινήσεις αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία».
Σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή χαρακτήρισε τον FSRU της Αλεξανδρούπολης ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσκληση στην εκδήλωση.
Ο κ. Βούτσιτς παραδέχθηκε ότι ήταν κι αυτός μεταξύ των σκεπτικιστών ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου, αλλά, όπως είπε, «τώρα πια που ξέρω ότι είμαστε στην τελική ευθεία θέλω να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν έργα όπως ο IGB και όταν ολοκληρωθούν αυτά τα έργα θα μπορέσουμε να υποδεχόμαστε μεγάλες ποσότητες».
«Είναι ιστορικό γεγονός αυτό που συμβαίνει σήμερα για την ενέργεια στην Αλεξανδρούπολη», επισήμανε, από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για μακροπρόθεσμη ενεργειακή κάλυψη σε μια κρίσιμη περίοδο». «Μαζί με τον κεντρικό σταθμό εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια για μακροπρόθεσμα. Μιλάμε για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και επίσης και ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε ο κ. Κοβάτσεφσκι, επισημαίνοντας πως και η χώρα του θέλει να συμμετάσχει και να υπάρχει διασύνδεση της σε αυτό το πεδίο, «με όλες τις υποδομές που θα φέρουν το φυσικό αέριο στους πολίτες και στην οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας».
Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Ο κ. Μητσοτάκης σε απόγνωση εγκαινιάζει έργα με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ» σχολιάζουν με νόημα εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, σημειώνοντας ότι «ο κος Μητσοτάκης με επικοινωνιακές κινήσεις προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκεια της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησής του, όπως έκανε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), όπου δεν παρουσίασε καμία άμεσα εφαρμόσιμη λύση για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας. Εξάλλου με το νέο χρονοδιάγραμμα ο πλωτός τερματικός σταθμός (ΥΦΑ) Αλεξανδρούπολης αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023 και άρα δεν αποτελεί λύση για την υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά στην ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας».
Η ανακοίνωση
Κοινή δήλωση για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στην Αλεξανδρούπολη
Ο κ. Μητσοτάκης βρισκόμενος σε απόγνωση, λόγω της ταχείας αποδόμησής του από το σαρωτικό κύμα ακρίβειας στο οποίο έχει οδηγήσει την ελληνική κοινωνία και οικονομία, πήγε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη για να εγκαινιάσει αρχικά τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης που έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επανασχεδιάστηκε, δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε την περίοδο 2015-2019 και στη συνέχεια την έναρξη κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού (ΥΦΑ) Αλεξανδρούπολης (FSRU) που επίσης προωθήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν είχε την επάρκεια να πει έστω μια κουβέντα για το ιστορικό αυτών των έργων.
Δεν μας εκπλήσσουν φυσικά τα ψέματα και η «κοντή μνήμη» του κ. Μητσοτάκη, κάτι που επαναλήφθηκε σήμερα στα εγκαίνια της ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης. Του υπενθυμίζουμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ:
  • Ακυρώθηκε το δικό τους υπερδιαστασιολογημένο έργο απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη που προωθούσε με ΣΔΙΤ η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου, σε αντίθεση και με τις ανάγκες του Έβρου αλλά και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Ολοκληρώθηκε ένας σύγχρονος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, όλοι οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί και η νομοθεσία με κεντρικό στοιχείο την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.
  • Τροποποιήθηκε (2017) η περιβαλλοντική άδεια, επανασχεδιάστηκε και εντάχθηκε το έργο ως δημόσιο στο ΕΣΠΑ (2017), δημοπρατήθηκε και υπογράφηκε η σύμβαση, με παρουσία του τότε Αναπλ.ΥΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου (18.1.2019).
Είναι λοιπόν προφανές ότι σε τίποτα δεν συνέβαλε στα σημερινά εγκαίνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και η μονάδα δεν ήταν δική του δέσμευση, όπως ψευδώς δήλωσε σήμερα στα εγκαίνια. Εξάλλου το μόνο που έχει να επιδείξει είναι η ένταξη της καύσης των απορριμμάτων στη στρατηγική του και η υποχώρηση της ανακύκλωσης στην Ελλάδα, εφόσον έχει ναρκοθετηθεί με σκάνδαλα και ακραία σπατάλη δημόσιων πόρων για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα.
Υπενθυμίζουμε επίσης στον κ. Μητσοτάκη ότι επί των ημερών του εξελίσσεται ταχεία περιβαλλοντική υποβάθμιση στον Έβρο όπως η απένταξη από το ΕΣΠΑ του εμβληματικού έργου αποκατάστασης των μεταλλείων της Κίρκης, η κατάργηση των Φορέων διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης – Σουφλίου αλλά και του Φορέα Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης, στο πλαίσιο του περιβαλλοντοκτόνου νόμου 4685/2020.
Το ίδιο έργο βέβαια συνεχίστηκε και στα «εγκαίνια θεμελίωσης» του πλωτού τερματικού σταθμού (ΥΦΑ) Αλεξανδρούπολης (FSRU), που παρουσίασε πληθωρισμό εγκαινίων αλλά ύφεση έργων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ετών. Θυμίζουμε λοιπόν ότι και αυτό το έργο προχώρησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ως αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα η βουλγαρική συμμετοχή στο έργο διασφαλίστηκε μετά από πολλαπλές συναντήσεις των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη και Γ. Σταθάκη, με την ομόλογό τους, Τ. Πέτκοβα, όπου ωρίμασε και ξεκίνησε ταυτόχρονα η κατασκευή ενός άλλου έργου που αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας ως πύλη φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Είχε προηγηθεί η κοινή δέσμευση του τότε Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Βούλγαρου ομολόγου του Boyko Borissov κατά τη διάρκεια των εργασιών του Γ’ Ανωτάτου Συμβουλίου των δύο χωρών στη Σόφια, στις 02.08.2016.
Ακόμα και η βιωσιμότητα του έργου διασφαλίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφού, ολοκληρώθηκε το πρώτο market test για τον πλωτό τερματικό σταθμό (ΥΦΑ) Αλεξανδρούπολης, όπου υπήρξε δέσμευση ποσοτήτων άρα εγγυήσεις για τη βιωσιμότητά του.
Ο κος Μητσοτάκης με επικοινωνιακές κινήσεις προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκεια της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησής του, όπως έκανε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), όπου δεν παρουσίασε καμία άμεσα εφαρμόσιμη λύση για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας. Εξάλλου με το νέο χρονοδιάγραμμα ο πλωτός τερματικός σταθμός (ΥΦΑ) Αλεξανδρούπολης αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023 και άρα δεν αποτελεί λύση για την υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά στην ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας.
Σχετικά τέλος με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι «τα έφερε έτσι η ζωή το FSRU Αλεξανδρούπολης να αποκτήσει ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία», του θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εργαζόταν στην κατεύθυνση ενίσχυσης του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις συνεργασίες και στο εθνικό μας συμφέρον, όπως έκανε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία, για να μπορεί σήμερα ο κος Μητσοτάκης να μιλάει για το ότι τα Βαλκάνια αντιμετωπίζουν με ενότητα τη συγκυρία που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία μακριά από αδιέξοδους ανταγωνισμούς.
«H επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη επισφραγίζει τον διορατικό και πατριωτικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την πατρίδα μας, καθώς εννιά χρόνια πριν ο Γιάννης Μανιάτης από την θέση του Υπουργού Ενέργειας έθεσε τις βάσεις και εξασφάλισε την χρηματοδότηση του εν λόγω έργου» σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής για να προσθέσει «μολονότι η πρόβλεψη λειτουργίας του αρχικά προσδιοριζόταν για το 2016, η έλλειψη στρατηγικού οράματος για την χώρα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε την υλοποίηση του έργου υπογραμμίζοντας πόσες ουσιαστικές ευκαιρίες χάθηκαν εκθέτοντας την χώρα στην ενεργειακή κρίση».
«Τη στιγμή που η κοινωνία στενάζει από τους λογαριασμούς του ρεύματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήνει φιέστες για το ακριβότερο LNG στον Έβρο» σχολιάζει εκ μέρους του ΜέΡΑ25 ο εκπρόσωπος Τύπου, Μιχάλης Κριθαρίδης.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: