Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Σε κίνδυνο χρεοκοπίας το 17% των επιχειρήσεων στην Ε.Ε.

Εκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία υποβαθμίζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ε.Ε. ● Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες στις οποίες οι επιχειρήσεις είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.
Λιγότερο από 3% εκτιμά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ότι θα αυξηθεί το πραγματικό ΑΕΠ της Ε.Ε. για το 2022, ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα χάνουν χρήματα σχεδόν θα διπλασιαστεί (από το 8% στο 15%) μέσα σε ένα έτος. Η πρόβλεψη αυτή είναι πολύ κάτω από το 4% που προέβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τον πόλεμο. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, οι προσομοιώσεις σε επίπεδο επιχείρησης δείχνουν ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που διατρέχουν κίνδυνο χρεοκοπίας θα αυξηθεί από 10% σε 17% μέσα σε έναν χρόνο.
Τα χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα, οι μεταφορές και τα τρόφιμα και η γεωργία είναι οι τομείς που πλήττονται περισσότερο. Οι επιχειρήσεις σε χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στην Ουκρανία και τη Ρωσία, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Λετονία και η Λιθουανία, θα αισθανθούν την πίεση.
Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι εκείνες όπου το «καλάθι της νοικοκυράς» είναι πιο ευαίσθητο στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και όπου ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού κινδυνεύει από τη φτώχεια – δηλαδή σε κεντρικά, ανατολικά, νοτιοανατολικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. Επιχειρήσεις σε κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, η Κροατία και η Ισπανία επηρεάζονται επίσης περισσότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Συνολικά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κρίση, αλλά οι πιστώσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν να περιορίζονται, ιδίως στην Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων θα μειώσει το εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενώ η αυξημένη αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος θα βλάψει τις επενδύσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένους πιστωτικούς κινδύνους για τις τράπεζες και σε πτώση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.
Η έκθεση αναφέρει ότι τα κυβερνητικά έσοδα είναι πιθανό να υπολείπονται των προβλέψεων πριν από τον πόλεμο, ενώ οι δαπάνες θα αυξηθούν σημαντικά για την υποδοχή των προσφύγων, τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες και την άμβλυνση του σοκ των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά. Για να περιορίσουν τις επιπτώσεις, οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν ισχυρές και αποφασιστικές πολιτικές. «Η συντονισμένη πολιτική που εκτελείται σε βάθος χρόνου μπορεί να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές, μειώνοντας την αβεβαιότητα και μετριάζοντας τους κινδύνους μιας νέας ύφεσης», καταλήγει η έκθεση.

Μαρία Ψαρά
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: